دانستنی ها

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان : ورود نوزاد به خانه، در عین حال که می‌تواند شادی و عشق بیشتری را در خانواده افزایش دهد، با چالش‌های بسیاری نیز همراه است. نوزادی که در زمستان به دنیا بیاید، علاوه بر تمام مسئولیت‌هایی که دارد، به علت سردی هوا و ویروس‌های موجود در فصل، نیاز است که از او بیشتر مراقبت شود.

در شهرهای بزرگ و پرجمعیتی همچون تهران، اصفهان و مشهد که مسئله آلودگی، به علت وارونگی هوا نیز وجود دارد، میزان این مراقبت تشدید می‌شود. یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای مقاوم سازی بدن کودک تازه به دنیا آمده‌تان کنید، این است که با دادن شیر مادر به او، حداقل تا مدت ۶ ماه، بدن او را در برابر انواع آلودگی‌های محیطی و عوامل بیماری‌زا حفظ کنید. آنتی بادی‌های موجود در شیرمادر که مناسب با نیازهای بدن نوزادتان ساخته شده و توسط شیرمادر در اختیارش قرار می‌گیرد، بدن او را بسیار مقاوم و ایمن می‌گرداند. به قول قدیمی‌ترها، کودکی که از شیرمادرش تغذیه شود، مریض نمی‌شود. این باور قدیمی، امروزه توسط علم تایید شده است.

برای بررسی بیشتر با لوکس بیبی همراه باشید.

آیا حضور نوزاد تازه متولد شده در هوای زمستانی خطرناک است؟

اریکا لاندو، متخصص اطفال آمریکایی و یکی از نویسندگان کتاب «راهنمای ضروری برای سال اول تولد نوزاد» می‌گوید:

«نوزادان به هوای تازه حتی در فصول سرد هم نیاز دارند؛ مگر اینکه سرمای هوا به حدی زیاد باشد که برای نوزاد خطر ایجاد کند. حضور در فضای باز به بدن نوزادان کمک می‌کند تا با فصل‌ها و چرخه روز و شب سازگار شود. بنابراین هوای سرد و بیرون رفتن در زمستان نه تنها برای کودک تازه متولد خطرناک نیست بلکه برای رشد او لازم است.»

اما نکته مهم این است که نوزادان اندام کوچک و در نتیجه توده عضلانی کمتری نسبت به بزرگسالان دارند. بنابراین احتمال بیشتری دارد که در هوای سرد دچار هیپوترمی شوند. علائم هیپوترمی شامل لرز، تنفس آهسته و داشتن پوست رنگ پریده است.

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان

مراقبت از نوزاد در زمستان در محیط‌های داخلی

مهمترین نکته در مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در زمستان انتخاب لباس‌های مناسب است. پوشش نوزاد در زمستان نه تنها جنس لباس، بلکه تعداد آن نیز مهم است.

در مورد تعداد لباس‌ها، همیشه قانون طلایی یک لایه بیشتر را در ذهن داشته باشید. یعنی هر تعداد لباسی که خودتان به تن دارید یک لایه بیشتر از آن باید به تن کودک کنید. نباید تعداد لباس‌ها بیش از حد باشد زیرا منجر به گرمای بیش از حد، راش پوستی و کلافگی او می‌شود. اندازه گیری و اطلاع از دمای مناسب بدن نوزاد می‌تواند در این راستا کمک کننده باشد.

در مورد جنس لباس‌ها، مشخص است که لباس‌های گرم برای دمای این فصل مناسب‌تر است. نیازی نیست لزوماً لباس‌های پشمی یا بافتنی استفاده کنید. این موضوع به میزان زیادی به هوای زمستانی منطقه‌ی شما بستگی دارد. در بعضی مناطق زمستان چندان سرد نیست. مانند جنوب کشور. و شما می‌توانید با پوشیدن یک لایه‌ی زیرپوش نخی زیر لباسِ اصلی، گرمای کافی را فراهم کنید. اما مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در زمستان در مناطقی که برف می‌آید یا هوا به شدت سرد می‌شود، متفاوت است.

و می‌توانید آن موقع نه تنها از لباس‌های گرمتر و پشمی بلکه از انواع جوراب و کلاه نیز استفاده کمید. لازم نیست در دمای اتاق کلاه بافتنی سر نوزاد کنید. اما همان کلاه‌های نوزادی پارچه‌ای می‌تواند گرمای مناسبی برای سر کودک ایجاد کند و از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کند.دقت داشته باشید بین مراقبت از نوزاد دختر و مراقبت از نوزاد پسر در زمستان تفاوتی وجود ندارد.

مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در زمستان در بیرون از خانه

در محیط‌های بیرونی شرایط کمی متفاوت است. سعی کنید در روزهای سرد زیاد از خانه بیرون نروید. پیاده روی‌های زمستانی چندان ایده‌ی خوبی نیستند مگر آنکه هوا زیاد سرد نباشد. مخصوصاً اگر نوزاد شما متولد این فصل است، سعی کنید فقط در موارد بسیار ضروری از خانه بیرون بیایید. در هر صورت پوشش زمستانی و بیرونی نوزاد نه تنها شامل لباس‌های گرم بلکه شامل کاپشن، پتو، کلاه، دستکش و جوراب کلفت نیز است. نوزاد را در کالسکه قرار ندهید، در آغوش بگیرید تا بیشتر گرم شود. و تا حد امکان زمان بیرون ماندن را به حداقل برسانید.

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان – حمام کردن نوزاد در فصل زمستان

حمام بردن نوزاد جزو پرمخاطره‌ترین و پرچالش‌ترین فعالیت‌های مراقبت از نوزاد است. اکثر والدین از این کار وحشت دارند به خصوص در فصل سرما که امکان سرماخوردن نوزاد زیادتر هم هست. نحوه حمام کردن نوزاد نیاز به رعایت نکات زیادی دارد اما باید توجه داشت که به طور کلی یک نوزاد نیاز زیادی به حمام ندارد. اگر در فصل زمستان احساس کردید که نوزاد نیاز به استحمام دارد این کار را به گرم‌ترین ساعت روز موکول کنید. ب0

هترین زمان برای حمام کردن نوزاد در روزهای سرد زمستان بعد از خواب ظهرگاهی است. پیش از حمام کلیه لوازم مورد نیاز را آماده کنید. بهتر است قبل از استحمام نوزاد لیست اقلام مورد نیاز را بنویسید و ساعتی قبل از حمام آن‌ها را به ترتیب آماده کنید. زمان استحمام را تا جای ممکن کوتاه کنید، تهیه لیست لوازم مورد نیاز به کوتاه شدن تایم استحمام نوزاد کمک می‌کند. از نیم ساعت قبل حمام را گرم کنید.

جهت گرم کردن حمام از وسایل گرمایشی ممطئن استفاده کنید و از باز گذاشتن آب گرم جهت گرم شدن حمام خودداری کنید. باز گذاشتن آب گرم باعث تجمع بخار در محیط حمام می‌شود و ممکن است تنفس نوزاد را به مخاطره بیاندازد. اگر محیط داخل حمام را با بخاری برقی گرم می‌کنید بخاری را در فضای دور از پاشش آب قرار دهید.

هرگز نوزاد را نزدیک وسایل گرمایشی قرار ندهید چرا که پوست نوزاد بدون لباس و در معرض مستقیم حرارت ممکن است آسیب ببیند. از درجه حرارت آب ممطئن شوید و از آب داغ برای شستشوی نوزاد استفاده نکنید. آب داغ علاوه بر سوزاندن، موجب خشکی پوست نوزاد نیز می‌شود. البسه و حوله حمام نوزاد را گرم کنید. دقت کنید که دمای البسه و حوله کمی بیشتر از دمای محیط باشد و زیاد داغ نشده باشد. حوله و البسه را روی حرارت مستقیم قرار ندهید همین که قبل از ورود به حمام حوله و لباس‌های نوزاد را نزدیک یک وسیله گرمایشی قرار دهید کافی است. بهتر است برای استحمام نوزاد از یک نفر کمک بگیرید تا کارها را زودتر انجام دهید و زمان استحمام و پوشاندن لباس را تا حد ممکن کوتاه کنید.

هنگام تعویض پوشک فقط در مواقع ضروری که مدفوع کودک زیاد او را بشویید در صورت نیاز به آبکشی فقط ناحیه کثیف شده را آبکشی کنید و روی پاهای نوزاد آب نریزید. در سایر موارد از دستمال مرطوب برای تمیز کردن نوزاد استفاده کنید. به طور کلی در فصل زمستان البسه نوزاد را در مجاورت وسایل گرمایشی گرم کنید و سپس آن‌ها را تن نوزاد کنید.

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان

مراقبت های لازم از نوزاد تازه متولد شده در زمستان – تغذیه نوزاد تازه متولد شده در زمستان

در مراقبت از نوزاد در هفته‌های اول، تنها تغذیه توسط شیر مادر و شیر خشک است. سوال اصلی این است آیا هوای سرد بر شیردهی تاثیر می‌گذارد؟ طبق نظر متخصصین، زمانی که دمای بدن مادر سردتر می‌شود، رفلکس تخلیه‌ی شیر کاهش پیدا کرده و خروج آن دشوار می‌شود. حتی اگر تغذیه‌ی خوبی داشته باشید، پمپاژ کردن یا شیر دادن به کودک در زمانی که احساس سرما می‌کنید می‌تواند برایتان دشوار باشد. پس باید در خوردن گرمیجات و گرم نگه داشتن بدنتان تلاش کنید. سعی نکنید برای خارج کردن سینه، لباس خود را به طور کامل بالا بزنید، بهتر است از لباس‌های مخصوص شیردهی که تنها در جلوی سینه باز می‌شود استفاده کنید.

سعی کنید با گرم نگه داشتن طبع بدنتان، روند شیردهی را بیش از این مختل نکنید. در این راستا توصیه می‌شود مادران شیرده از خوردن غذاهایی با طبع سرد خودداری کنند. (کشک، خیار، خربزه) این بخشی از روند مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در زمستان است. در عوض، غذاهایی بخورند که بدن را گرم نگه می‌دارد (مانند ادویه‌جات، خرما، مغزها). کودکان نیز در فصل‌های سرد تمایل کمتری به شیر خوردن دارند. با این حال شما باید مطمئن باشید که آنها تغذیه‌ی مناسبی دارند زیرا این کار به حفظ دمای بدنشان کمک می‌کند.

از کجا بفهمم نوزاد سردش شده است؟

دکتر Hu می‌گوید: «برای اینکه مطمئن شوید نوزادتان به اندازه کافی گرم است، پوست شکم یا کمر او باید گرم باشد – نه خیلی داغ و نه خیلی سرد.»

دمای طبیعی بدن نوزاد بین ۳۶ تا ۳۷٫۵ درجه است.

این تصور رایجی است که با لمس کردن دست‌ها و پاهای نوزاد می‌توان فهمید که آیا او سردش است یا نه. اما روش دقیق‌تر برای تشخیص دمای بدن نوزاد، لمس پوست شکم یا کمر اوست.

چه دمای هوایی برای بیرون بردن نوزاد خیلی سرد محسوب می‌شود؟

انجمن پزشکان اطفال آمریکا (AAP) اعلام کرده است که بردن نوزاد به بیرون حتی در دمای منفی ۹ درجه سانتی‌گراد نیز ایمن است اگر:

  • نوزاد به‌خوبی با لباس‌های لایه‌لایه پوشانده شده باشد (از جمله کلاه و دستکش).
  • مدت بیرون بودن نوزاد کوتاه باشد (مثلاً ۱۰ تا ۱۵ دقیقه).
  • نوزاد از باد و رطوبت هوا محافظت شده باشد.
  • شما به‌دقت نوزاد را از نظر علائم سرمازدگی زیر نظر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید