یک نوزاد تازه متولدشده را تقریباً همه دوست دارند و این موضوع با اینکه شروع ملاقاتهایی خوشایند خواهد بود، اما در مواردی نیز ممکن است مشکلساز شود. اولین چیزی که باید بدانید این است که کودک شما بزرگ خواهد شد و حال شما نیز رو به بهبود خواهد رفت، پس بهتر است شاد باشید و گذشت این روزها را زیاد سخت نگیرید. اما برای حفظ سلامت و ایمنی نوزادتان نیز لازم است به برخی موارد در این ملاقاتها توجه و دقت بیشتری داشته باشید. در این مطلب میتوانید با برخی راهنماییها و توصیهها برای ملاقات کودک توسط اطرافیان آشنا شوید با بیبی لوکس همراه باشید.
راهکارها و توصیههایی برای ملاقات با نوزاد
وقتی پس از زایمان همراه کودکتان به خانه میروید، ملاقاتهای اطرافیانتان برای دیدن شما و کودکتان شروع خواهد شد. اگر دوست، آشنا و فامیل زیادی دارید، شاید مدیریت این رفتوآمدها نیاز به برنامۀ مشخصی داشته باشد. برخی از توصیههای زیر به شما کمک میکند تا ملاقات با کودک را به شکل دلخواهتان درآورید:
آداب ملاقات با کودک: زمان ملاقات با کودک را تعیین کنید
قبل از شروع آمدن اطرافیان، روی پیغامگیر تلفنتان یک پیام کوتاه بگذارید و ساعت بازدیدها را با خوشرویی اعلام کنید. به این شکل، دیگران به مرور متوجه خواهند شد که شما نباید هر لحظه آماده و منتظر ورود آنها باشید.
از بیماریها پیشگیری کنید
نوزادان سیستم ایمنی قوی و لازم را برای محافظت از خودشان در مقابل بیماریها ندارند و هنوز نمیتوانند داروهای سرماخوردگی بخورند. هرچه هم که نسبت فامیلی دیگران نزدیک و خودشان عزیز باشند، اگر بیمار هستند نباید به دیدن نوزادتان بیایند. از مادر یا همسرتان بخواهید این نکته را با رویی گشاده به دیگران یادآوری کند.
آداب ملاقات با کودک: به نظافت دستها توجه کنید
اطرافیان معمولاً این آگاهی را دارند که دستهایشان را بشویند، اما در غیر این صورت بعد از ورود به خانه، از یکی از مراقبهایتان بخواهید که برای شستن دستهایشان آنها را راهنمایی کند یا یک ضدعفونیکنندۀ دست در اختیار آنها بگذارند تا از آن استفاده کنند.
بوسیدن نوزاد را ممنوع کنید
همه این را میدانند که بوسیدن یک نوزاد کار درستی نیست. نوزادان احتمال زیادی برای ابتلا به عفونت دارند، پس از آنها بخواهید نوزاد را نبوسند و دست یا دهانشان را نزدیک چشم یا دهان نوزاد نبرند.
بغل کردن نوزاد را غیرممکن کنید
نوزادان معمولاً خواب هستند، همین دلیل را بهانهای برای افرادی کنید که مدام و بدون توجه میخواهند کودک را بغل کنند و در آغوششان بفشارند.
آداب ملاقات با کودک: اجازۀ سیگار کشیدن ندهید
به افراد سیگاری اطلاع بدهید که قبل از بازدید یا در طول آن و حتی در فضای بیرون یا روی بالکن و تراس سیگار نکشند، زیرا مواد سمی روی لباسها میماند و برای سلامت نوزاد و تازهمادری که به کودکش شیر میدهد مضر است. این کار را بهتر است همسرتان انجام دهد.
مدت زمان ملاقات با کودک را محدود کنید
والدین خسته هستند و کارهای زیادی در پیش دارند، دیگران باید این را بدانند. شما میتوانید از همسر یا یکی از اطرافیانتان بخواهید که مدت زمان حضور دیگران را با گفتن اینکه کودک یا شما باید بخوابید، کمتر کنند.
زمان ملاقات با کودک ورود بچهها را کمتر کنید
هرچه هم که کودکان فامیل و دوستان برای دیدن نوزاد هیجانزده باشند، برای بازدیدهای اول بهتر است از آمدن آنها پیشگیری شود. در ضمن، خود بچهها به توجه نیاز دارند و ممکن است باعث دردسر شوند، زیرا بچهها دلیلی برای ساکت بودن نمیبینند. همچنین دستهای کوچک بچهها ممکن است مملو از میکروب باشد و نوزاد را بیمار کند.
جمع بندی نکات مهم ملاقات با کودک
- به افراد سیگاری اطلاع بدهید که قبل از بازدید یا در طول آن و حتی در فضای بیرون یا روی بالکن و تراس سیگار نکشند، زیرا مواد سمی روی لباس ها می ماند و برای سلامت نوزاد و تازه مادری که به کودکش شیر می دهد مضر است.
- اطرافیان معمولاً این آگاهی را دارند که دست هایشان را بشویند، اما در غیر این صورت بعد از ورود به خانه، از یکی از مراقب هایتان بخواهید که برای شستن دست هایشان آن ها را راهنمایی کند یا یک ضد عفونی کننده ی دست در اختیار آن ها بگذارند تا از آن استفاده کنند.
- عطر سنگین محرک بوده و می تواند نوزاد را آزار دهد بنابراین نه خودتان و نه مهمان نباید از این عطر ها استفاده کنید. عطر ها مواد شیمیایی دارند که می تواند با رشد هورمونی نوزاد تداخل پیدا کند.
- حواستان باشد کسی از مهمان ها عطسه و سرفه نکند. نوزادان به ویژه اگر نارس باشند بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به بیماری هستند چون سیستم ایمنی شان هنوز کامل نشده است.
آشنایی کودک بزرگ تر با برادر یا خواهر جدید
هنگامی که نوزاد جدید تان متولد شد، از همسرتان، مادر، خواهر یا یک دوست صمیمی که کودک او را کاملاً می شناسد و دوستش دارد، بخواهید که فرزندتان را برای یک دیدار کوتاه به بیمارستان بیاورد. یادتان باشد منتظر آمدنش باشید و وقتی او را دیدید که وارد اتاقتان شد، نوزاد را به همسرتان بسپارید تا بتوانید کودک بزرگ تر را ناز و نوازش کنید و در آغوش بگیرید. می توانید از طرف نوزاد یک هدیه نیز به کودک بزرگ تر تان بدهید. بعد نوزاد جدید را به او نشان دهید و همچنان اهمیت و توجه شما روی خوشحالی تان از دیدن کودک بزرگ تر باشد.
- می توانید چند هدیه ی کوچک برای فرزند بزرگ تر تان در خانه داشته باشید تا اگر دوستان با هدیه هایی برای نوزاد می آیند، به کودک بزرگ تر هم از طرف آن ها هدیه بدهید. اگر هدیه ی نوزاد بزرگ تر است و امکانش وجود دارد می توانید هدیه ها را با یکدیگر عوض کنید. همچنین می توانید اجازه دهید کودکتان هدایای نوزاد را باز کند و بعد خودش آن ها را به نوزاد بدهد.
- با آن همه توجهی که به نوزاد می شود، کودک بزرگ تر تان ممکن است احساس نادیده گرفته شدن کند. بهتر است همیشه سعی کنید تعریف ها از نوزاد را به گونه ای مطرح کنید که فرزند بزرگ تر تان را هم شامل آن ها شود. مثلاً وقتی کسی می گوید چه نوزاد زیبایی، شما اضافه کنید ما حالا دو بچه ی زیبا داریم یا بگویید که نوزاد جدید یک برادر یا خواهر زیبا هم دارد و همزمان به کودک اول تان اشاره کنید.
- وقتی به نوزاد شیر می دهید، همزمان برای کودک کتاب یا داستان های ساده و کودکانه ای در مورد نوزادان، برادران و خواهران بخوانید یا نوزاد را در صندلی مخصوصش بگذارید و در کنارش با فرزند بزرگ تر تان بازی کنید. زمان تان را تقسیم کنید.
- گذاشتن یک وظیفه به عهده ی کودک نوپا می تواند به او احساس مهم بودن بدهد. همچنین به او توجه زیاد نشان دهید و او را در کار های مربوط به نوزاد مانند لالایی خواندن، حمام دادن یا تعویض پوشک مشارکت دهید و وقتی کودک بزرگ تر به نوزاد علاقه نشان می دهد، او را تحسین و تشویق کنید.
هدیه های جذاب مناسب نوزاد
با آمدن بچه، اولویت های زندگی پدر و مادر تغییر می کند و هزینه های زندگی آن ها افزایش می یابد، پس طوری کادو نوزاد را انتخاب کنید که قدری از هزینه های آن ها کم کند. بدون شک، یکی از بهترین هدیه ها برای نوزادان لباس می باشد. پوست نوزاد، لطیف و حساس بوده و از این رو جنس لباس نرم، ضد حساسیت و با رنگ های گیاهی تهیه شده اند.