متاسفانه مصرف سیگار به یک موضوع عادی در بین جامعه و خانواده تبدیل شده است به گونه ای که زنان و مردان در کنار هم به راحتی سیگار می کشند. متاسفانه عده زیادی از والدین، سیگاری هستند و به علت وابستگی زیاد به سیگار، نمی توانند با به دنیا آمدن فرزند خود، سیگار را ترک کنند. ما در این مقاله می خواهیم تاثیر دود سیگار بر نوزاد بررسی کنیم تا شاید والدین سیگاری کمی بیشتر به عواقب کار خود فکر کنند. تا پایان مقاله همراه بیبی لوکس باشید.
مهمترین تاثیر دود سیگار بر نوزاد
در خانواده ای که والدین آن به سیگار و نیکوتین اعتیاد دارند، فرزندان در معرض دود دست دوم آنها قرار دارند. این دود به صورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیرات مخربی را به اطرافیان فرد سیگاری وارد می آورد. مهمترین عوارض دود سیگار عبارت است از :
- تاثیرات مخرب بر رشد جنین
- سندروم مرگ ناگهانی نوزاد
- بیماریهای کشنده
- بیماریهای تنفسی
- بروز آسم و آلرژی شدید
- بیماری های گوش میانی
- تاثیرات مخرب بر دندان
- بیماریهای قلبی عروقی
- بیماری های روانی
- تاثیرات مخرب بر سیستم گوارش
تاثیر دود سیگار بر جنین
مصرف سیگار در دوران بارداری می تواند روی رشد جنین اثر منفی بگذارد. نیکوتین موجود در سیگار می تواند از جفت عبور کند و به جنین برسد و مشکلاتی نظیر زایمان نارس، مشکلات مادرزادی و سقط جنین را به همراه داشته باشد. این آسیب ها در صورتی که خود مادر سیگار مصرف نکند و تنها در معرض دود سیگار باشد نیز رخ می دهند. مادر تا حد ممکن باید از مصرف سیگار و استنشاق دود آن دور بماند.
بالا بردن احتمال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
یکی از خطراتی که نوزادان زیر یک سال را تهدید می کند، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد است. بدین صورت که نوزادان زیر یک سال، بدون دلیل واضح و مشخصی ناگهان در خواب از دنیا می روند. اگر چه هنوز کاملا برای دانشمندان مشخص نشده است که علت این موضوع چیست اما دستورالعمل هایی صادر شده است که پس از ارائه آن ها، مرگ ناگهانی نوزادان بسیار کاهش یافت، این که نوزاد نباید در معرض دود دخانیات قرار بگیرد یکی از این دستورالعمل هاست.
تاثیر دود سیگار بر نوزاد، بیماری آسم
دود دست دوم سیگار میتواند خطر ابتلا به آسم را در نوزادان افزایش دهد و احتمال عفونت های مکرر مجاری تنفسی و التهاب سلولهای تنفسی را افزایش داده و باعث ایجاد و تشدید آسم در کودکان گردد. در حقیقت تماس با دود سیگار در سالهای اولیه تولد می تواند خطر ابتلا به آسم در بزرگسالی را در این کودکان به شدت افزایش دهد و کارکرد صحیح ریه را با مشکلات عدیده ای روبرو کند.
ایجاد بیماری های تنفسی از تاثیر دود سیگار بر نوزاد
بروز مشکلات تنفسی، رایج ترین اختلالی است که به خاطر استنشاق بوی دود سیگار والدین در نوزادان رخ می دهد. تنگی نفس، ابتلا به آسم، سرفه های شبانه، خس خس سینه از جمله عارضه هایی است که دود سیگار می تواند در نوزادان ایجاد کند. بدتر از این، حالتی است که نوزاد به صورت ژنتیکی به یک بیماری ریوی مبتلا باشد و دود سیگار استنشاق کند. این مورد می تواند شدت بیماری او را چند برابر کند. اگر کودک شما به بیماری های تنفسی مبتلا شده است لباس زیر دکمه رکابی نوزاد به تن کودک خود کنید تا راحت تر بتواند تنفس کند.
بالا بردن احتمال عفونت گوش میانی
عفونت گوش میانی در میان کودکان و نوزادان رایج تر از بزرگسالان است. قرار گرفتن در معرض دود سیگار احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. عفونت گوش میانی شایع ترین علت مراجعه به پزشک اطفال است. این بیماری حاصل عفونت های ویروسی و باکتریایی است که ممکن است در گوش ایجاد شوند. در صورتی که به پزشک مراجعه کردید می توانید در مورد راه های درمان عفونت و خرید لباس نوزادی مناسب کودکتان از پزشک سوال کنید.
افزایش احتمال ابتلا به سرطان
یکی از سخت درمان ترین بیماری هایی که سیگار می تواند احتمال ابتلا به آن را در نوزاد بالا ببرد بیماری سرطان است. دود سیگار می تواند باعث بروز سرطان ریه یا ایجاد غدد لنفاوی بدخیم در نوزاد شود. علاوه بر این ها، والدین مصرف کننده سیگار هم در معرض این سرطان ها قرار دارند.
تاثیر دود سیگار بر نوزاد ، پوسیدگی دندان
دود سیگار برای کسی که سیگار می کشد و کسی که در معرض دود آن قرار دارد، می تواند آسیب های دندانی بوجود بیاورد. دود سیگار، ماده ای به نام کوتینین را در خون افزایش می دهد و از این رو می تواند احتمال پوسیدگی دندان را در کودکان بالا ببرد.
افزایش احتمال بیماری های قلبی عروقی
دود سیگار علاوه بر ریه، روی قلب و عروق هم تاثیر منفی می گذارد. نوزادی که ناخواسته در معرض دود والدین است می تواند در آینده به تصلب شرایین مبتلا شود. نکته ای که گفتن آن ضروری است این است که اگر دود سیگار به احتمال 1 درصد هم روی قلب کودک تاثیر بگذارد، این تاثیرگذاری دائمی است و بیماری ایجاد شده تا آخر عمر گریبان گیر کودک خواهد شد.
افزایش پریشان حالی روانی
دود سیگار با تاثیرگذاری روی سطح انتقال دهنده های عصبی نوزاد و یا کودک می تواند فرایند رشد او را با مشکل روبه رو کند و احتمال ایجاد پریشانی روانی مثل افسردگی و اضطراب را در آینده او افزایش می دهد. یکی از موارد دیگری که در کودک از نظر روانی به وجود می آید این است که او وقتی سیگار کشیدن والدین خود را می بیند، احتمال دارد در اینده خودش نیز به آن اعتیاد پیدا کند.
تاثیر دود سیگار بر نوزاد ، مشکلات گوارشی
دود سیگار می تواند در نوزاد، سبب ایجاد مشکلات گوارشی شود. رفلاکس معده و بازگشت شیر، کولیک، زخم های پپتیک و گاستروانیت، از جمله بیماری هایی هستند که در معرض دود سیگار قرار گرفتن می تواند احتمال ابتلا به آن ها را افزایش دهد.
کولیک یک بیماری است که وقتی نوزاد به آن مبتلا می شود، بیش از 3 ساعت در روز و بیش از سه روز در هفته گریه می کند. پپتیک نوزادان به زخم معده ای می گویند که به علت تجزیه پوشش محافظتی معده یا ترشح بیش از حد اسید معده اتفاق می افتد. گاستروانیت التهاب روده و معده است که می تواند سبب اسهال، استفراغ، تهوع و علائم گوارشی دیگر در نوزادان شود.
افزایش احتمال ابتلا به بیماری حساسیتی
قرار گرفتن در معرض دود سیگار و قلیان، احتمال ابتلا به بیماری های آلرژیک را بالا می برد. این بیماری های حساسیتی می تواند شامل کهیر، خارش، تنگی نفس، عطسه، آبریزش بینی، ناراحتی معده و روده باشد.
کلام آخر
والدینی که نگران سلامتی و رشد کودک خود هستند و از طرفی مبتلا به اعتیاد نیکوتین و سیگار هستند، باید بدانند که اقدام برای ترک اعتیاد سیگار میتواند بر بهبود سلامت خود آنها و پیشگیری از آسیب های وارده به کودکانشان تاثیر بسزایی داشته باشد. اگر خانوادهای دارای نوزاد است و هنوز موفق به قطع مصرف نیکوتین نشده است، بهتر است در مکان هایی که نوزاد قرار دارد مثل محیط داخلی خانه از مصرف سیگار خودداری کند تا دود سیگار و دخانیات بر کودکان ها تاثیر نگذارد. همچنین باید به یاد داشته باشیم که مصرف سیگار علاوه بر مشکلات و خسارت های جسمی بر سلامت کودک می تواند تاثیرات منفی بر تربیت فرزندان بگذارد و الگوهای رفتاری نامناسبی را به آنها منتقل نماید.