راهکارهایی برای تمیز کردن گوش نوزاد : تجمع مقدار کم تا متوسط از جرم و چرک در گوش کودکان، در تمام سنها شایع است. هرچند شما میتوانید گوش خارجی را با یک لیف یا دستمال نرم حمام تمیز کنید، اما کارشناسان توصیه میکنند که هر گونه جرم موجود در داخل کانال گوش را به حال خود رها کنید. موم گوش روش حفاظتی طبیعت از کانال گوش است و معمولاً دلیلی برای اینکه سعی کنید آن را از گوش فرزند خود خارج کنید وجود ندارد. وارد کردن هر چیزی، ابزار یا گوشپاککن به گوش کودک میتواند جرم گوش را حتی به عقبتر فشار دهد و باعث عفونت کردن گوش شود. تمیز کردن داخل گوش همچنین میتواند پردۀ گوش کودک را سوراخ کند. در این مطلب میتوانید با مراحل تمیز کردن گوش نوزاد آشنا شوید. با بیبی لوکس همراه باشید.
روش های تمیز کردن گوش نوزاد ، چگونه گوش های فرزند خود را تمیز کنیم؟
هنگام تمیز کردن گوش نوزادتان، تعداد زیادی از باید و نبایدها وجود دارند. گوش های کوچک آسیب پذیر هستند و به راحتی می توانند صدمه ببینند.به یاد داشته باشید:
• نباید: نباید برای تمیز کردن گوش نوزادان از سواب های مخصوص پنبه ای استفاده کنید. اگر چیزی را داخل کانال گوش آن ها وارد کنید، به احتمال زیاد موم را به داخل آن فشار می دهید. یا حتی بدتر از آن، ممکن است پرده گوش را سوراخ کنید. مخاطی که کانال گوش را می پوشاند، نیز بسیار حساس است و حتی در اثر اصطکاک حین استفاده از سواب پنبه ای، به راحتی خونریزی می کند.
• نباید: نباید برای تمیز کردن گوش نوزاد از انگشتان دست خود استفاده کنید! حتی انگشت کوچک شما از یک سواب پنبه ای بزرگتر است و احتمالاً باعث ایجاد آسیب می شود.
برای تمیز کردن گوش نوزاد گوش های بچه ها را با استفاده از یک حوله مخصوص تمیز کنید. تقریبا اگر از هر متخصص اطفالی سؤال کنید، به احتمال زیاد همه ی آن ها به شما خواهند گفت که بهترین روش برای تمیز کردن گوش نوزادان با استفاده از یک حوله است. این روشی برای تمیز کردن قسمت داخلی گوش نیست. در عوض، فقط مقداری از موم یا آلودگی و کثیفی اضافی را که در بیرون گوش قرار دارد، پاک می کند. همچنین می توانید برای این کار از سواب های پنبه ای نیز استفاده کنید. اما آن ها را فقط خارج از گوش نگه دارید. آنچه شما برای تمیز کردن گوش نوزاد انجام می دهید شامل این مراحل است:
مراحل تمیز کردن گوش نوزاد
• یک حوله تمیز را برای تمیز کردن گوش نوزاد انتخاب کنید: از حوله یا لیفی استفاده کنید که نرم و مناسب فرزندتان باشد.
• قبل از انجام کار: تمام آب اضافی حوله را بگیرید. زیرا مایعات می توانند به درون گوش فرزند کوچک شما ریخته و باعث ایجاد تجمع شوند.
• حوله را در دست بگیرید و موم ها را پاک کنید: سطح اطراف گوش فرزندتان را به آرامی مالش دهید. گوشه ها و شکاف ها را پاک کنید، اما سعی نکنید پارچه را درون گوش او وارد کنید.
• پس از اتمام کار: قبل از ادامه کار با گوش دیگر، حوله را به خوبی تمیز کنید. اگر گوش کمی مرطوب است، آن را به آرامی با یک حوله نرم دیگر خشک کنید.
تمیز کردن گوش نوزاد با استفاده از قطره
۱. کودک را به پهلو بخوابانید، به طوریکه گوش مورد نظر رو به بالا باشد.
۲. لبه پایین گوش را بگیرید و برای باز کردن کانال گوش، به آرامی به پایین بکشید.
۳. با نگهداشتن نوزاد در حالت دراز کشیده، اجازه دهید قطره به مدت ۱۰ دقیقه درون گوش نوزاد باقی بماند. سپس فرزندتان را برعکس کنید به طوریکه گوش مورد نظر سمت پایین باشد. به این ترتیب قطره همراه با جرم به سمت بیرون هدایت شود.
۴. با تکهای دستمال بیرون گوش نوزاد را تمیز کنید.
همواره برای استفاده از قطره طبق دستور پزشک متخصص اطفال عمل نمایید و هرگز بیش از مقدار تجویز شده از قطره استفاده نکنید.
نکات مهم در رابطه با تمیز کردن گوش نوزاد
وارد کردن اشیاء به داخل گوش (قسمتی از گوش که نمیبینید) را به کل فراموش کنید. آسیب به پرده گوش، استخوان شنیداری یا گوش داخلی همه میتوانند عوارضی را برای کودک به وجود آورند که رفع آنها مستلزم دورههای درمانی بلند مدت است.
علت تجمع موم در گوش نوزادان
برخی علل تجمع موم در گوش نوزادان عبارت است از:
- استفاده از گوش پاککن، استفاده از این ابزارها باعث میشود که موم به داخل فشرده شود، در نتیجه به جای از بین رفتن، فشرده و متراکم میشوند.
- وارد کردن انگشت به داخل گوش، اگر موم گوش توسط انگشت نوزادتان به داخل فشرده شود ممکن است فشرده و متراکم شود.
- استفاده از گوشگیر، گوشگیرها نیز میتوانند موم گوش را به عقب فشار دهند و باعث تجمع آنها شوند.
اگر متوجه تجمع موم در گوش نوزاد خود شدید، سعی نکنید آن را در خانه از بین ببرید. برای از بین بردن موم گوش، حتما نوزاد را نزد پزشک ببرید، پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا نیاز است موم گوش برداشته شود یا بیخطر است.
علت تولید موم در گوش
- محافظت از پرده و کانال گوش
- جلوگیری از میکروبها و ایجاد عفونت و التهاب گوش
- به دام انداختن گردوخاک و ذرات ریز به این منظور که وارد گوش نشوند. زیرا ممکن است موجب تحریک یا آسیب به گوش شوند.
زمان مراجعه به پزشک
درصورتی که بعد از ورود یک جسم به داخل گوش، متوجه خونریزی از گوش نوزاد شدهاید، فورا به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی بعد از ورود جسم خارجی به درون گوش و گیرافتادن آن، باید به پزشک مراجعه کرد.
جمعبندی
تمیز نگهداشتن گوش نوزادان بسیار حائز اهمیت است. در بیشتر موارد، میتوانید قسمت خارجی و نواحی اطراف گوش را در طول حمام دادن نوزاد تمیز کنید. در این حالت شما تنها به یک تکه دستمال، پنبه و آب گرم احتیاج دارید. اگرچه محصولات مختلفی در بازار وجود دارند که به طور خاص برای تمیز کردن گوش کودکان تولید میشوند، اما بسیاری از آنها پرخطر هستند و اصلا توصیه نمیشوند. بنابراین بهتر است به شیوهای که در مقاله یاد شد، گوش کودک را پاک کنید و در صورتی که ترشحات زرد رنگ و غیرعادی درون آن مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.