دانستنی ها

عوارض پستانک برای نوزاد

عوارض پستانک

عوارض پستانک برای نوزاد برای بسیاری از والدین چالش برانگیز است. آن ها معمولا می خواهند بدانند که این کار برای فرزندشان ضرر دارد یا خیر؟ اکثرا والدین برای آرام کردن نوزاد خود از پستانک استفاده می کنند اما کم کم هر پدر و مادری باید یاد بگیرند تا نوزاد خود را با روش های دیگری غیر از پستانک آرام کنند چرا که استفاده از پستانک برای نوزادان دارای مضراتی ازجمله آسیب به دندان ها و احتمال ابتلا به عفونت گوش است. برای آگاهی بیشتر در مورد مضرات استفاده از پستانک و نکات بهداشتی مربوط به آن تا انتهای مطلب با بیبی لوکس همراه شوید.

کاربرد پستانک برای نوزاد

بسیاری از مادران برای ساکت کردن فرزند خود از پستانک استفاده می کنند و به محض گریه کردن کودک به او پستانک می دهند. هنگامی که فرزندتان به اندازه کافی نخوابیده است و بی قرار است، پستانک می تواند برای آرام کردن و خوابیدن او کمک کند.

به جز این، استفاده از پستانک برای نوزاد فایده ی دیگری ندارد و در واقع مضرات آن برای نوزادان بیشتر از فوایدش است. به همین دلیل به مادران توصیه می شود که فرزند خود را به پستانک عادت ندهند چرا که در آینده برای گرفتن این عادت از او دچار مشکل و دردسر می شوند. در ادامه برخی از دلایلی را که به شما میگویند چرا نباید به نوزاد خود پستانک بدهید ذکر کرده ایم.

عوارض پستانک برای نوزاد

عوارض پستانک برای نوزاد : اختلال در تغذیه

اگر نوزاد قبل از مهارت یافتن در مکیدن سینه ی مادر به پستانک عادت کند ممکن است دیگر سینه ی مادر را نگیرد و پستانک را ترجیح دهد. بنابراین در تغذیه موفق او با شیر مادر تداخل ایجاد می شود. اگر کودک را با شیر خود تغذیه می کنید باید اجازه دهید نوزاد به شکل طبیعی در مکیدن سینه مهارت پیدا کند. کودک با استفاده از حرکات مختلفی توسط دهان یاد می گیرد از سینه ی مادر شیر بخورد. تا زمانی که نوزادتان مکیدن از سینه ی مادر را به خوبی یاد نگرفته، سطح تولید شیر در پستان ها ثابت نمی شود. به همین خاطر بهتر است که تا قبل از یک ماهگی  به نوزاد خود پستانک ندهید.

عوارض پستانک برای نوزاد : احتمال ابتلا به عفونت گوش

استفاده از پستانک، ممکن است راه ورودی برای انواع باکتری‌ها به گوش باشد وخطر ابتلا به عفونت گوش میانی را در شیرخوارگان افزایش دهد. اگر نوزاد شما مستعد ابتلا به عفونت گوش است توصیه می شود اصلا از پستانک استفاده نشود. اما اگر استفاده از پستانک را واقعا برای کودک خود لازم می دانید و اصرار به آن دارید لازم است بدانید که بهتر است نوزاد تنها تا ۶ ماهگی ( یعنی زمانی که بیشترین نیاز رابه مکیدن دارد) از پستانک استفاده کند. علاوه بر این ترک پستانک بعد از ۶ ماهگی آسان تر است.

عوارض پستانک برای نوزاد : مشکلات ترک پستانک در نوزادان

مکیدن پستانک در نوزادان خیلی زود به عادت تبدیل می شود. بسیاری از والدین از دادان پستانک به فرزند خود خودداری می کنند چون معتقدند علاوه بر بی فایده بودن آن ترک  دادن کودک از پستانک بسیار دردسر دارد. اگر تا به حال از این موضوع آگاهی نداشته اید و از همان بدو تولد به نوزادتان پستانک داده اید دیگر بیش از این نگذارید کودکتان زیاد از پستانک استفاده کند و تا قبل از یک سالگی به تدریج پستانک را از کودک بگیرید. برای این کار زمان هایی که نوزاد پستانک می مکد را به مرور کاهش دهید تا زیاد به آن وابسته نشود.

عوارض پستانک برای نوزاد : آسیب به رشد طبیعی دندان ها و فک

بیشترین ضرر پستانک برروی دندان هاست. استفاده از پستانک می تواند بر روی رشد دندان های شیری کودک تاثیر نامطلوبی داشته باشد. بنابراین هرچه استفاده از پستانک در کودک مدت زمان بیشتری طول بکشد آسیب های آن به دندان های اصلی نیز وارد می شود. به ویژه اگر عادت مکیدن پستانک تا بعد از ۲ سالگی کودک ادامه پیدا کند علاوه بر آسیب به دندان ها ترک پستانک بسیار دشوار می شود. برخی از آسیب های پستانک به دندان ها شامل حرکت دندان های بالا به سمت خارج و دندان های پایین به سمت داخل، نامتقارن شدن فک بالا و پایین کودک و باریک شدن سقف دهان کودک می شود.

عوارض پستانک

فواید استفاده از پستانک

مزایای دادن پستانک به کودکان به شرح زیر است:

  • پستانک آشفتگی و ناراحتی کودک را برطرف می‌کند.
  • برخی از نوزادان زمانی که در حال مکیدن هستند، آرام و خوشحال می‌شوند.
  • منجر به حواس پرتی کودک می‌شود. به‌طور مثال برای مواقعی مانند تزریق یا آزمایش خون و بعد از آن یا اقدامات دیگر برای حواس پرتی می‌تواند موثر باشد.
  • به خواب عمیق کودک کمک می‌کند.
  • اگر کودک شما در نشستن یا خوابیدن مشکل دارد، دادن پستانک می‌تواند موثر باشد.
  • منجر به آرام شدن کودک در طول پرواز می‌شود.
  • نوزادان نمی‌توانند برای تسکین درد گوش در طول پرواز خمیازه بکشند یا عمل بلعیدن را ناشی از تغییرات هوا را انجام دهند، از این رو مکیدن پستانک می‌تواند کمک‌کننده باشد.
  • مکیدن پستانک هنگام خواب کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی در نوزادان (SIDS) را به همراه دارد.
  • مکیدن پستانک بهتر از مکیدن انگشتان است.
  • زمانی که دیگر نباید کودک از پستانک استفاده کند، قطع مصرف بسیار راحت‌تر از ترک عادت مکیدن انگشتان است.

باید و نبایدهایی که باید در خصوص استفاده از پستانک بدانید

اگر می‌خواهید به کودک خود پستانک دهید به این موارد دقت داشته باشید:

انواع یک تکه از پستانک را انتخاب کنید

پستانک‌های دو تکه می‌تواند خطر خفگی را به همراه داشته باشد.

بگذارید کودک خودش انتخاب کند

اگر کودک شما به پستانک علاقه‌ای ندارد، آن را مجبور به گرفتن پستانک نکنید.

دقت داشته باشید که پستانک تمیز باشد

تا زمان ۶ ماهگی یعنی تا زمانی که سیستم ایمنی بدن کودک شما عملکرد کافی ندارد، پستانک را بجوشانید یا آنها را در ماشین ظرفشویی بگذارید. پس از ۶ ماهگی به راحتی پستانک را با آب و صابون بشویید.

نوع مناسب را انتخاب کنید

پستانکی را برای کودک خود تهیه کنید که سایز آن متناسب با سن کودک باشد.

در خصوص استفاده از گیره‌های پستانک احتیاط کنید

هرگز بند بلند پستانک را دور گردن کودک نیندازید، ممکن است به گردن او گیر کند، بنابراین از بندهای کوتاه استفاده کنید.

بهتر است قبل از دادن پستانک ۳ الی ۴ هفته منتظر بمانید. تنها زمانی که مطمئن هستید کودکتان گرسنه نیست، به او پستانک دهید.

عوارض پستانک

نکات مهم برای استفاده از پستانک

حال که با مزایا و معایب استفاده از پستانک در نوزادان آشنا شدید، لازم است به نکاتی برای خرید و استفاده از پستانک توجه کنید تا فرزند دلبندتان نیز هنگام استفاده از این وسیله دچار مشکلات جدی نشود.

زمان شروع استفاده از پستانک

به یاد داشته باشید که نباید از بدو تولد به نوزاد پستانک داد. چرا که با عادت کردن نوزاد به این وسیله، روند و نظم شیر خوردن او از سینه مادر دچار مشکل می‌شود. پس بهتر است پس از آنکه نوزاد به شیر خوردن عادت کرد، استفاده از پستانک را در صورت لزوم آغاز کنید.

انتخاب پستانک مناسب

پستانک در انواع مختلفی در بازار موجود است که برای خرید آن‌ها، بهتر است طبق نظر پزشک کودک اقدام کنید. پستانک معمولی سر گرد دارد و پستانک‌های ارتودنسی در بالا گرد هستند و ته آن‌ها تخت می‌باشد.

لازم است بدانید استفاده از پستانک‌ ارتودنسی در پیشگیری از بروز یکی از شایع‌ترین عوارض خوردن پستانک در نوزادان ، یعنی بی نظمی دندان‌ها، بسیار موثر است.

جنس نوک پستانک نیز معیار مهمی برای خرید به شمار می‌رود؛ این محصولات در دو نوع سیلیکونی و لاتکسی عرض شده‌اند. جنس سیلیکونی محکم‌تر بوده، بهتر تمیز می‌شود و بو نمی‌گیرد؛ اما به اندازه پستانک‌های لاتکسی در دهان نوزاد نرم نیست.
با گذشت زمان و استفاده زیاد از پستانک، نوک آن فرسوده می‌شود؛ بنابراین لازم است قبل از استفاده، آن را به دقت بررسی کنید. علائم فرسودگی پستانک شامل مواردی نظیر تغییر رنگ، سوراخ شدن، ترک خوردن یا چسبندگی سر پستانک است.

این موارد موجب می‌شوند نوک پستانک حین مکیدن پاره شود و نوزاد را در معرض خفگی قرار دهد؛ پس به محض مشاهده این علائم روی پستانک، آن را با یک پستانک نو جایگزین کنید.

تمیز کردن پستانک

بهتر است قبل از اولین استفاده، پستانک را با آب و صابون بشویید یا حتی آن را بجوشانید تا مواد شیمیایی احتمالی، از روی محصول پاک شوند. سپس اجازه دهید تا به مدت نیم ساعت در معرض هوا قرار داشته باشد تا خشک شود. برای استفاده‌های بعدی نیز شستن پستانک با آب داغ و صابون الزامی است.

نتیجه گیری

گاهی اوقات استفاده از پستانک در آرام کردن موقت کودک و به خواب رفتن انها کمک میکند. طبق برخی مطالعات استفاده از پستانک حتی ریسک بروز سندروم مرگ ناگهانی نوزادان را کاهش می دهد ولی استفاده طولانی مدت و همیشگی ان عوارضی را در پی خواهد داشت که به آن ها در این مقاله اشاره کردیم.

دیدگاهتان را بنویسید