دانستنی ها

مراقبت از پوست در دوران بارداری

مراقبت از پوست در دوران بارداری

مراقبت از پوست در دوران بارداری : هنگام بارداری تغییرات زیادی روی پوست رخ می‌دهد. این تغییرات به دلیل افزایش ناگهانی هورمون‌های زنانه مانند استروژن و پروژسترون در بدن اتفاق می‌افتد. لذا با انجام راهکارهای مراقبت از پوست در بارداری می‌توان از تغییر شکل پوست یا آسیب به آن جلوگیری کرد. این را همیشه مد نظر داشته باشید که تغییرات پوستی در دوران بارداری کاملا طبیعی بوده و با انجام نکاتی ساده می‌توانید از پوستی کاملا طبیعی و سالم برخوردار باشید. با بیبی لوکس همراه شوید تا در ادامه  راهکارهای مراقبت از پوست در دوران بارداری را برای شما تشریح کنیم.

حاملگی یکی از زیباترین مراحل زندگی یک خانم می‌باشد. اما در طول ۹ ماه دوران بارداری، بدن دچار تغییرات فیزیکی می‌شود. تغییرات هورمونی یکی از عواملی است که می‌تواند باعث تغییرات پوستی مثل ایجاد آکنه، خارش پوست و لک و پیس شود. برای حل این مشکلات پوستی زنان باردار نیاز به یک روتین روزانه دارند تا بتوانند به بهترین شکل از پوست و موی خود مراقبت کنند.

تغییرات پوست و مو در دوران بارداری

هورمون های بدن در دوران بارداری علاوه بر تغییرات بدن معمولا باعث تغییر روی بافت پوست و موی شما نیز می شوند. البته بسیاری از تغییرات پوستی که در دوران حاملگی اتفاق می افتد موقتی است اما اگر به آن ها توجه ای نشود ممکن است عوارض و صدمات جبران ناپذیری در پی داشته باشند. بعضی از این تغییرات عبارتند از:

  • خشکی پوست بر اثر کم شدن رطوبت مورد نیاز آن
  • ایجاد جوش زیر پوستی و آکنه های هورمونی به دلیل بالا بودن سطح اندروژن
  • ملاسما که باعث تیره شدن و ایجاد نقاط قهوه ای روی پوست می شود
  • ایجاد استرچ مارک یا همان ترک های پوستی که به دلیل کشیده شدن پوست اتفاق می افتد
  • ضخیم شدن تارهای مو و تغییر در حالت فولیکول های مو
  • پرپشت شدن موهای زائد بدن
  • بروز لک های پوستی
  • ظاهر شدن خط عمودی بارداری روی شکم
  • ریزش مو
  • و …

استفاده از محصولات مراقبت از پوست در بارداری

هنگام بارداری، احساس خارش در بدن بخصوص در ناحیه شکم امری طبیعی است. زیرا در این دوران پوست به خون بیشتری نیاز پیدا می‌کند و باعث ایجاد خارش می‌شود. برای رفع خارش به هیچ عنوان از محصولاتی که حاوی مواد شیمیایی هستند استفاده نکنید. در عوض از محصولات ارگانیک مانند ژل آلوئه‌ورا ، روغن نارگیل و روغن بادام استفاده نمایید. استفاده از این محصولات طبیعی باعث ایجاد پوستی نرم و سالم شده و پوست شما را تغذیه می‌کنند. استفاده از کرم روشن کننده در بارداری به دلیل داشتن مواد شیمیایی توصیه نمی‌شود. ایجاد لک در دوران بارداری طبیعی است و پس از زایمان به مرور رفع می‌شود؛ شما پس از زایمان می‌توانید از کرم‌های ضد لک استفاده کنید. بنابراین حین بارداری از محصولات حاوی مواد شیمیایی برای رفع لک‌های پوستی استفاده نکنید.

مراقبت از پوست در دوران بارداری

استفاده از آبرسان و کرم‌های مرطوب کننده

پوست بدن شما هنگام بارداری باید به طور مداوم آبرسانی شود. آبرسانی به بدن باعث خروج مواد سمی از بدن خواهد شد.  بهترین کرم مرطوب کننده در بارداری کرمی  است که متناسب با پوست بدن شما باشد. اگر پوست شما خشک و حساس است، از کرم‌های مرطوب کننده ای استفاده کنید که حاوی ویتامین E باشد. ویتامین E خاصیت آبرسانی دارد و با نفوذ به سطح پوست، آب مورد نیاز سلول‌ها را تامین می‌کند. همچنین اگر پوست شما چرب است، از کرم‌های مرطوب کننده فاقد چربی استفاده کنید تا سطح چربی پوست شما متعادل شود.

مراقبت از پوست شکم در دوران بارداری و جلوگیری از ترک‌

پوست شکم، قسمتی از پوست است که بیشتر از نواحی دیگر در دوران بارداری دچار تغییر می‌شود. بسیاری از زنان بعد از دوران بارداری بر روی شکم خود ترک‌هایی را مشاهده می‌کنند که در اثر کشیدگی پوست حین بارداری و بعد از بارداری ایجاد شده است. با رعایت چند نکته ساده می‌توانید از ایجاد این کشیدگی‌ها و خطوط جلوگیری کنید.

مراقبت از پوست صورت در دوران بارداری

یکی از راه‌های محافظت از پوست صورت در دوران بارداری، استفاده از کرم‌های ضد آفتاب است. پوست صورت هنگام بارداری ممکن است به نور خورشید حساس‌تر باشد. بنابراین بهترین راه برای در امان ماندن از اشعات مضر UVA و UVB استفاده از یک کرم ضد آفتاب با حداقل SPF30 می‌باشد. اگر دوران حاملگی شما در روزهای تابستانی سپری می‌شود بهتر است هنگام بیرون رفتن از خانه حتما از کلاه و عینک آفتابی استفاده کرده و در محیط‌هایی قرار بگیرید که سایه بوده و به دور از نور خورشید می‌باشد.

مواد نامناسب مراقبت از پوست در دوران بارداری

مواد نامناسبی برای پوست در دوران بارداری وجود دارد که بهتر است آنها را بشناسید. برخی از این موارد در زیر آمده است:

کرم‌های حاوی رتینوئیدها و ویتامین a: این ترکیب قوی در برخی از کرم‌های پوست وجود دارد که برای جوان ماندن و کمک به کاهش چروک‌های پوست استفاده می‌شود. رتینوئیدها نوعی ویتامین a است که تقسیم سلولی را افزایش می‌دهد، بازسازی پوست را تسریع و از تجزیۀ کلاژن پوست جلوگیری می‌کند. مصرف دُز زیاد ویتامین a یا رتینوئیدها در دوران بارداری برای جنین مضر است، اگرچه با قطعیت نمی‌توان گفت که مصرف موضعی این مواد و جذب آن از طریق پوست نیز می‌تواند روی جنین تأثیرگذار باشد. با این حال، اغلب پزشکان جانب احتیاط را رعایت و توصیه می‌کنند از این کرم‌های حاوی ویتامین a یا ریتنوئید‌ها در دوران بارداری پرهیز کنید.

 

کرم و لوسیون‌های حاوی اسید سالیسیلیک: این اسید خفیف در درمان مشکلات پوستی مانند آکنه و لایه‌برداری پوست یا پیلینگ استفاده می‌شود. همچنین از کرم‌های حاوی اسید سالیسیلیک یا سایر ترکیبات آن مانند bha برای رفع چین‌وچروک پوست استفاده می‌شود. دز بالای خوراکی این ماده در دوران بارداری می‌تواند تأثیرهای خطرناکی برای جنین داشته باشد، اگرچه استفادۀ دز کم آن به صورت موضعی و بر روی پوست ممکن است تأثیری نداشته باشد. با این حال، بهتر است در دوران بارداری مراقبت بیشتری داشته باشید و کرم‌های حاوی این نوع مادۀ شیمیایی را مصرف نکنید. اگر در دوران بارداری قصد پیلینگ دارید، بهتر است با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.

 

محصولات حاوی ترکیبات سویا: برخی از مادران باردار در دوران بارداری به دنبال کرم‌های حاوی ترکیبات گیاهی مانند سویا برای مراقبت از پوست خود هستند. از ترکیبات سویا در برخی از کرم‌های فرم‌دهنده، حجم‌دهنده یا ضدچروک استفاده می‌شود. این ترکیبات اثرهای استروژنی دارد که ممکن است باعث تشدید لکه‌های تیره با نام ملاسما یا کلوآسما شود و می‌تواند بروز لکه‌های تیرۀ پوست را در دوران بارداری بیشتر کند. مصرف ترکیبات سویا به نظر می‌رسد تأثیری بر جنین نداشته باشد.

 

محصولات درمان آکنه: بسیاری از زنان در سه ماهۀ اول بارداری دچار تغییرات سطوح استروژن و در نتیجه آکنۀ بارداری می‌شوند؛ حتی اگر همیشه پوستشان شفاف بوده است. اگر شما با آکنۀ بارداری روبه‌رو شده‌اید، متخصص پوست می‌تواند آنتی‌بیوتیک‌های موضعی بی‌ضرری برایتان تجویز کند. برخی دارو‌های درمان آکنه شامل اسید سالیسیلیک و ترکیبات رتینوئید و ویتامین a هستند که ممکن است مصرف دز زیاد آن برای بارداری خطرناک باشد. اگر شما با مشکل آکنه در بارداری مواجه شده‌اید، بهتر است به جای درمان خانگی، با پزشک خود مشورت کنید و مطابق دستور پزشک دارو‌ها را مصرف کنید تا هیچ خطری جنین شما را تهدید نکند.

توصیه های بیبی لوکس درباره مراقبت از پوست در دوران بارداری

از داروهای ضد آکنه استفاده نکنید

طبیعی است که در سه ماه اول بارداری، پوست شما دچار آکنه‌های پوستی شود. بهترین راه برای مراقبت از پوست در بارداری و درمان این عارضه مصرف محصولاتی است که حاوی آلفا هیدروکسی اسید، اسید گلیکولیک و اریترومایسین موضعی می‌باشند. توجه کنید که این محصولات تنها با تجویز پزشک متخصص باید مصرف شود و به هیچ عنوان خودسرانه نباید به سراغ مصرف این محصولات رفت. به هیچ عنوان از داروی ضد آکنه  ترتینوئین (موضعی) در دوران بارداری استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث ایجاد ناهنجاری در جنین شود.

وزن خود را کنترل کنید

یکی از بهترین راهکار ها برای مراقبت از پوست در بارداری و جلوگیری از ترک‌های پوستی، داشتن یک وزن متعادل است. کشیدگی پوست زمانی اتفاق می‌افتد که وزن به سرعت افزایش پیدا کرده یا وزن به سرعت کاهش پیدا می‌کند. ورزش روازنه و انجام تمرینات بخصوص حین بارداری می‌تواند وزن شما را پس از بارداری به حالت قبل برگرداند. نکته قابل توجه این است که اگر قبل از باردار شدن اضافه وزن داشته باشید، این اضافه وزن پس از وضع حمل از بین نمی‌رود و حتی باعث افتادگی بیشتر شکم می‌شود. بنابراین بسیار مهم است که قبل از اقدام به بارداری وزن خود را به حالت ایده آل برسانید و چربی بیش از اندازه در ناحیه شکم نداشته باشید.

آب کافی بنوشید

برای مراقبت از پوست در بارداری نوشیدن آب را فراموش نکنید. نوشیدن آب کافی در طول روز باعث آبرسانی به پوست و نرم شدن آن می‌شود. احتمال ایجاد ترک‌های پوستی در پوست‌های نرم، نسبت به پوست‌های خشک کمتر است. نوشیدن قهوه و مواد حافی کافئین ممکن است احتمال ایجاد ترک‌های پوستی را افزایش دهد. اگر به طور روزانه قهوه می‌نوشید، سعی کنید مایعات بدن را با نوشیدن آب فراوان، نوشیدن دمنوش‌های گیاهی و دیگر مایعات فاقد کافئین به تعادل برسانید.

مراقبت از پوست در دوران بارداری

یک رژیم غذایی سالم داشته باشید

ترک‌های پوستی ممکن است به دلیل کمبود یک سری مواد معدنی در بدن ایجاد شوند. در رژیم غذایی خود از موادی استفاده کنید که حاوی ویتامین C، ویتامین D، ویتامین E، زینک و پروتئین باشد. اگر می‌خواهید مطمئن شوید که در طول روز تمام مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را تامین کرده‌اید، از وعده‌های غذایی استفاده کنید که دارای تنوع رنگی زیادی می‌باشد. مثلا بهترین وعده برای صبحانه می‌تواند تخم مرغ، نان جو و سبزیجات رنگی مثل کلم و هویج باشد.

ویتامین D مصرف کنید

مطالعات نشان داده است که کمبود ویتامین D تاثیر زیادی در ایجاد ترک‌های پوستی می‌گذارد. بسیاری از پزشکان مصرف قرص ویتامین D  را در دوران بارداری توصیه می‌کنند. طبیعی ترین راه‌ برای جذب ویتامین D قرار گرفتن در معرض نور آفتاب است. اما همانطور که گفتیم پوست می‌تواند در دوران بارداری نسبت به نور خورشید حساس باشد؛ بنابراین در مدت زمان طولانی در معرض نور آفتاب قرار نگیرید.

ویتامین C‌ را در رژیم غذایی خود قرار دهید

کلاژن نقش مهمی را در حفظ انعطاف پذیری و مقاومت پوست ایفا می‌کند. کلاژن باعث کاهش چین و چروک‌های پوستی می‌شود و از همه مهم‌تر از ایجاد ترک‌های پوستی در دوران بارداری جلوگیری می‌کند. ویتامین C عامل مهمی برای تولید کلاژن در بدن است. بنابراین از میوه‌ها و سبزیجاتی استفاده کنید که حاوی این ویتامین هستند. میوه‌هایی مانند پرتقال و لیمو می‌توانند منبع خوبی از ویتامین C باشند.

مواد غذایی حاوی زینک استفاده کنید

زینک یک ماده مغذی بسیار مهم برای سلامتی پوست است. زینک تورم‌های پوستی را کاهش داده و نقش مهمی را در بهبود زخم ایفا می‌کند. شواهد بسیار کمی مبنی بر ارتباط بین زینک و ترک‌های پوستی وجود دارد. اما مطالعات نشان داده است مصرف مواد غذایی حاوی زینک مانند مغزهای موجود در آجیل و ماهی می‌تواند به سلامت و مراقبت از پوست در بارداری کمک کند.

آرایش سبک داشته باشید

اگر می‌خواهید در دوران بارداری آرایش کنید، از موادی استفاده کنید که فاقد مواد مضر و شیمیایی باشند. به عنوان مثال اگر قصد استفاده از رژ لب را دارید، از رژ لب‌های فاقد سرب استفاده نمایید. همچنین حتما این نکته در نظر داشته باشید که آرایش صورت باید سبک باشد.

پوست خود را پاک سازی کنید

یکی دیگر از راه‌های مراقبت از پوست در بارداری پاکسازی پوست به صورت روزمره است. همیشه صبح‌ها صورت خود را با مواد ملایم و فاقد پارابن و صابون شستشو دهید و سپس از کرم‌های مرطوب کننده استفاده کنید. شما می‌توانید به صورت ماهانه نیز پاکسازی عمیق انجام دهید و با از بین بردن لایه‌های مرده پوست، پوستی تمیز و شاداب داشته باشید. اما در نظر داشته باشید که در صورت داشتن جوش‌های پوستی به هیچ عنوان آن‌ها را از بین نبرید و اجازه دهید خود به خود خوب شوند.

دیدگاهتان را بنویسید