مزایا و معایب قنداق نوزاد : شاید شنیدن قنداق کردن نوزاد این روزها کمی عجیب به نظر برسد اما در گذشته والدین از بدو تولد نوزاد را در پارچهای بزرگ و با نظمی خاص میپیچیدند. آنها معتقد بودند که با این عمل استخوانهای نوزاد در بزرگسالی محکم و بهتر رشد میکند. با این حال برخی این کار را اشتباه و به ضرر کودکان میدانند.
البته باید اشاره کرد که از سال 1990 این عمل در جهان نیز شناخته شده است و مورد پذیرش بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته است. امروزه نیز کارشناسان و متخصصان نوزادان و کودکان همواره تلاش کردهاند به صورت کاملاً علمی مزایا و معایب قندان کردن را برای والدین شرح دهند. ما در این مطلب تمام تلاش خود را میکنیم که شما کاربران عزیز را به صورت کامل با مزایا و معایب این عمل آشنا کنیم. لطفاً با بیبی لوکس همراه باشید.
پیشینه قنداق کردن نوزادان
شاید فکر کنید که قنداق کردن نوزاد روشی ایرانی است که از مادربزرگها به ما رسیدهاست. اما جالب است بدانید این روش سالها قبل از میلاد در دنیا به کار میرفته و هنوز هم در کشور انگلیس از هر پنچ نوزاد یک نوزاد در ماههای اول تولد قنداق میشود. حدود ۹۰ درصد از نوزادان آمریکایی هم در هفتههای اول زندگی قنداق میشوند. بنابراین قنداق کردن نوزاد در هنگام خواب از زمانهای قدیم وجود داشته است. به همین علت در دهههای اخیر درباره فواید و مضرات قنداق کردن نوزاد مطالعات علمی فراوانی انجام شدهاست.
قنداق نوزاد چیست؟
قنداق کردن یک روش قدیمی و موثر برای آرام کردن نوزاد است. با این کار میتوانید بستر یک خواب با کیفیت را برای کودک فراهم کنید. هنگام قنداق کردن بدن نوزاد را در یک پارچه یا پتوی بسیار سبک میپیچیم بدون اینکه سر یا گردن او درون پارچه قرار بگیرد. نوزاد در وضعیت قنداقپیچ مانند وقتی که در رحم مادر است احساس امنیت میکند.
زمان مناسب قنداق کردن نوزاد
قنداق کردن نوزاد معمولا برای کودکان تازه متولد شده استفاده میشود. این روش را از 4تا 6 ماهگی استفاده میکنند. اما هرچقدر سن کودک بالاتر برود؛ استفاده از این روش کاربردی ندارد. با افزایش سن نوزاد میتوانید کیسه خواب را جایگزین قنداق کنید.
فواید و مزایای قنداق کردن نوزاد
مزایا و معایب قنداق نوزاد -شاید تصور مادران بر این باشد که قنداق کردن نوزاد بر اساس سنتها وجود دارد، در حالی که ردپای استفاده از قنداق در تمامی فرهنگها دیده میشود که باعث شده برای روشن سازی مزایای قنداق، مطالعات بیشتری بر روی آن انجام شود. با اینکه بسیاری استفاده از قنداق را مناسب نمیدانند، اما نتیجه تحقیقات نشان میدهد که قنداق کردن برای کودک مزیتهایی را به همراه دارد.
کودکانی که مطابق اصول و شیوه صحیح نگهداری نوزاد، قنداق میشوند، نسبت به دیگر نوزادان تازه متولد شده، ساکتتر هستند و سریعتر به خواب می روند و خواب طولانیتری را تجربه میکنند. ضمن اینکه این دسته از کودکان دارای ضربان قلب کمتری نیز هستند و به عبارتی در قنداق آرام میگیرند.
کاهش رفلکس استارتل یا مورو با قنداق کردن
قنداق کردن نوزاد ضمن اینکه باعث کاهش گریه نوزاد شده و ضربان قلب او را در حالت پایداری نگه میدارد، با کاهش رفلکس مورو، کیفیت خواب نوزاد را نیز افزایش میدهد.
نوزادانی که تازه متولد میشوند دارای رفلکس مورو هستند که معمولا تا سه ماهگی ادامه دارد. وقتی نوزاد در برابر یک استرس ناگهانی قرار میگیرد، پاهای خود را باز کرده و بازوهایش را همراه با دستان باز به بالا میبرد. رفلکس مورو طبیعی است، اما برای برخی از نوزادان که این حالت را در خواب دارند، باعث به هم ریختن خوابشان میشود و با قنداق کردن نوزاد این رفلکس کاهش مییابد.
شباهت قنداق با رحم مادر
یکی از فواید قنداق کردن نوزاد، شباهت آن با رحم مادر است. نوزادان هرچه محیط اطرافشان شباهت بیشتری با رحم مادر داشته باشد؛ آرامش بیشتری را کسب میکنند. در واقع با این کار لذت میبرند.
کاهش خطرات هنگام خواب
قنداق کردن نوزاد یک فایده بزرگ به نام کاهش خطرات دارد. این روش باعث میشود که نوزاد به پشت بخوابد و از خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در امان باشد.
کمک به آرامش کودک هنگام کولیک
مهم ترین دلیل قنداق کردن نوزاد، کسب آرامش است. زمانی که نوازاد دچار کولیک میشود؛ با روش قنداق این درد کاسته میشود.
محدود کردن دست و پا
با قنداق کردن نوزاد میتوانید حرکات دست و پای او را محدود کنید. کودک را از دستان برای چنگ انداختن بدن در امان خواهید گذاشت.
قنداق کردن چه معایبی دارد؟
مزایا و معایب قنداق نوزاد – هر کاری در صورتی که به صورت اصولی انجام نگیرد باعث ایجاد مشکلاتی میشود. قنداق کردن غیراصولی نیز ممکن است مشکلات حادی را مانند موارد زیر برای کودک به وجود آورد.
احتمال خفگی نوزادان
گاهی والدین کودکان را در پارچههای ضخیمی پیچیده و سپس پتوی سنگینی را روی او قرار میدهند. این کار نه تنها برای کودک مناسب نیست بلکه گاهی موجب مرگ ناگهانی کودک نیز میگردد. در این حالت به علت کوچک بودن سر نوزاد، با حرکت کمی به داخل پتو رفته و به دلیل قدرت نفس کشیدن ضعیفی که دارد دچار مرگ و خفگی میشود.
گرم شدن بیش از حد نوزاد
به دلیل گرم بودن داخل رحم، لازم است مادران نوزادان خود را پس از تولد گرم نگه دارند. قنداق کردن در این کار به مادر کمک بسیاری میکند. اما در صورتی که نوزاد در فصل گرما متولد شود این کار ممکن است موجب گرم شدن زیاد بدن او و در نتیجه افزایش زردی نوزاد شود. همچنین پزشکان توصیه میکنند در مواقعی که نوزاد تب دارد، از قنداق کردن او پرهیز شود.
کشیده شدن بیش از حد دست و پای نوزاد
در صورتی که مادر نوزاد خود را اصولی و درست قنداق نکند، باعث ایجاد مشکلات بسیاری نظیر در رفتگی مفاصل، رگ به رگ شدن پاهای او یا کشیده شدن بیش از حد دست یا پا کودک میشود. به همین جهت پزشکان توصیه کردهاند که مادران این کار را انجام ندهند یا به صورت اصولی و با دقت این کار صورت گیرد.
خفگی با غلتیدن روی شکم
پزشکان همواره به مادران توصیه کردهاند که در صورتی که نوزاد آنها توانایی غلتیدن را دارد از قنداق کردن او اجتناب کنند. چرا که این امکان وجود دارد که وقتی نوزاد قنداق شده است بغلتد و با این کار راه تنفسی او بسته و باعث خفگی نوزاد شود.
تداخل با تحرک و رشد کودک
محققان با توجه به تحقیقات و بررسیهای انجام شده دریافتهاند که این عمل تا یک ماهگی کودک مناسب است و در صورت ادامه قنداق کردن نوزاد این احتمال وجود دارد که در رشد جسمی کودک اختلالی ایجاد شود.
مراحل قنداق کردن نوزاد
بهتر است برای قنداق کردن نوزاد، به مراحل زیر توجه کنید:
۱- یک پارچه نرم و تمیز برای قنداقکردن کودکتان پیدا کنید. از یک پارچه نرم و راحت برای کودک استفاده کنید.
۲- نوزاد را بر روی پارچه قرار دهید. اگر میخواهید کودکتان را روی شکم قرار دهید، مطمئن شوید که سر و گردن کودک در یک محل صاف و ثابت قرار دارد.
۳- دو طرف پارچه را به طرف میانی قنداق کنید و نوک پارچه را به سمت شانههای کودک بیاورید.
۴- دو طرف پارچه را به همراه یکدیگر قرار دهید و در پشت کودک بچسبانید.
۵- پارچه را به آرامی و نرمال قوس به قوس بچرخانید تا کودکتان را قنداق کنید.
۶- توجه داشته باشید که نوزاد را هیچگونه تکانهای ناگهانی و شدید ندهید. همچنین، هنگام قنداق کردن، سر و گردن کودک را در یک محل صاف و ثابت نگه دارید.
۷- در طول قنداق کردن، با کودک صحبت کنید. این مسئله احساس امنیت و آرامش بیشتری به نوزاد میدهد.
به همین راحتی میتوانید نوزاد خود را قنداق کنید. اگر هرگونه نگرانی درباره قنداق کردن نوزاد دارید، بهتر است با متخصصان کودکان مشورت کنید.
آیا امکان دارد قنداق فرنگی به نوزاد آسیب بزند؟
مطالعهای در سال ۲۰۰۷ نشان داد که قنداق کردن در چند روز اول پس از تولد، چون از تماس پوست با پوست نوزاد در طول شیردهی جلوگیری میکند، ممکن است منجر به تأخیر در شیردهی شود. پس برای قنداق کردن نوزاد در روزهای اول پس از تولد عجله نکنید. در روزها و هفتههای آینده زمان زیادی برای قنداق کردن نوزاد دارید پس عجله نکنید. همچنین برای بهرهمندی از فواید قنداق کردن نوزاد از قنداقهای سنگین استفاده نکنید. قنداق سنگین فشار زیادی به سینه و ریههای کودک وارد میکند.
جمعبندی مزایا و معایب قنداق نوزاد
در مقاله قنداق فرنگی چیست درباره اینکه اصلا قنداق چیست و قنداق نوزاد چه فوایدی دارد صحبت کردیم. حالا میدانیم که اگر قنداق فرنگی به طور صحیح و ایمن استفاده شود فواید بسیاری دارد. هنگام قنداق کردن باید همیشه کودک خود را به پشت بخوابانید. هرگز نوزاد قنداق شده را به جلو یا پهلو نخوابانید. ما تا وقتی میتوانیم از این تکنیک استفاده کنیم که نوزاد هنوز به مرحله چرخش به پهلو نرسیده باشد. پس از این مرحله از قنداق استفاده نکنید چون یادگیری آرام کردن خود هم نقطه عطفی است که همه نوزادان باید به آن برسند.