کاربرد تشک بازی چیست؟ فرزند کوچک شما هنگام بهدنیا آمدن به وسایل بسیاری نیاز دارد که یکی از این وسایل تشک بازی یا همان پلی جیم است. اکثر مادران فکر میکنند خرید پلی جیم چندان واجب نیست؛ اما همین که نوزاد شما کمی بزرگتر شود، برای سرگرم کردن او به یکی از این تشکها نیاز پیدا میکنید.
تشک بازی یا پلی جیم چیست؟
تشک بازی نوزاد که بهش پلی جیم هم میگن یه نوع وسیله بازی به شکل تشک است که بالای اون یک یا دو قوس قرار گرفته و اسباببازیهای کوچیکی به اون آویزان است.
تشک بازی نوزاد معمولاً پارچهای و یا از جنس فوم هستند که در رنگهای گوناگون ساخته میشن و در تشک بازی از انواع اسباببازیهای پولیشی، پلاستیکی و يا ژلهای و چوبی استفاده میشه که حواس نوزاد شما را تحریک میکنه.
معمولاً وسایلی نرم و بیخطر هم در کنار تشک بازی قرار داره که نوزاد هنگامیکه به شکم یا کمر روی تشکچه خوابیده میتونه با اونها بازی کنه.
بهترین زمان استفاده از تشک بازی
سؤال خیلی از مادرها اینه که تشک بازی رو از چندماهگی میشه استفاده کرد یا چه زمانی باید برای کودکم تشک بازی بخرم.
باید بدونید که یادگیری نوزاد از سن ۶ هفتگی تا ۴ ماهگی به این صورت است که حرکاتی را شانسی انجام میدهد و بعد اون حرکات را تکرار میکنه. نوزاد از سن ۴ ماهگی تا ۸ ماهگی این حرکات رو ارادی انجام میده و تکرار میکنه.
پس بهترین زمان استفاده از تشک بازی از بدو تولد تا نهایتاً یکسالگی کودک است. هرچند که به گفته خیلی از مادرهای باتجربه تشک بازی معمولاً تا 6 الی 8 ماهگی برای نوزاد جذاب است؛ اما همین مدت کوتاه هم تأثیرات مثبت زیادی روی نوزاد داره که در ادامه مقاله بهتون میگیم.
کاربرد تشک بازی
حتماً شما هم میدانید که این امکان وجود ندارد که مادر کودک خود را 24 ساعته در آغوش بگیرد، والدین در طول روز نیاز دارند تا ساعتهایی را به انجام کارهای شخصی خود بپردازند و کودک خود را در مکانی قرار دهند. تشکهای بازی به همراه وسایل بازی بسیار جذابی که دارند به شما کمک میکند تا کودک خود را برای ساعتها سرگرم کنید و بتوانید کارهای روزمره خود را انجام دید. در ادامه به برخی از مهمترین کاربرد تشک بازی اشاره شده است:
کاربرد تشک بازی : یادگیری به وسیله بازی
بازی با کودکان همهاش شادی است: وقتی که مثلاً جغجغهای را برای او تکان میدهید تا او را شاد کنید یا عروسک پولیشی را فشار میدهید تا اینکه او را سر حال بیاورید. همه اینها به جز اینکه کوچولوی شما را شاد میکند باعث میشود خودتان هم احساس تازگی کنید (واقعاً اینطور نیست؟!!) کارشناسان روانشناسی کودک معتقدند که بازی به رشد مهارتهای اجتماعی، مهارتهای زبانی و مهارتهای حل مسئله کودک کمک میکند.
کاربرد تشک بازی : افزایش سطح هوشیاری
تشک بازی به کودک شما کمک میکند که با علت و اثر پدیدهها آشنا شود. یادگیری نوزاد از سن ۶ هفتگی تا ۴ ماهگی به این صورت است که حرکاتی را شانسی انجام میدهد و سپس آن حرکات را تکرار میکند. نوزاد از سن ۴ ماهگی تا ۸ ماهگی این حرکات را به صورت ارادی انجام داده و تکرار میکند. آن هم به این دلیل ساده که او این حرکات را سرگرمکننده میداند. برخی از این حرکات شامل گرفتن اشیا، تکان دادن چیزها و کشیدن و رها کردن اسباببازی میشود.
این حرکات به این دلیل مهم هستند که به کودک منطق را یاد داده و او را با اثرات پدیدهها آشنا میکند. مثلاً زمانی که نوزاد اسباببازی را فشار میدهد و از آن صدایی تولید میشود، کم کم متوجه میشود این فشار دادن است که باعث تولید صدا میشود. بهاینترتیب با رابطه علت و معلولی فشار دادن و تولید صدا آشنا میشود. با این حساب بهتر است که به تشک بازی نوزاد خود اسباب بازیهای مختلفی آویزان کنید. یک اسباب بازی برای تولید صدا، مثلاً یک آینه برای کمک به تشخیص خود، یک اسباب بازی برای تکان دادن و یکی دیگر برای کشیدن.
نوزاد تازهمتولدشده قدرت بینایی زیادی ندارد و تا مدتی اشیا دور را تار میبیند. نوزاد در اوایل تولد تا چندماهگی تنها میتواند اشیا در فاصله حدوداً ۳۰ سانتیمتری را تشخیص دهد. در این سنین است که قدرت تشخیص چهره نوزاد شکل میگیرد (چه بهتر است در ایام ابتدایی تولد، با او ارتباط چهره به چهره بیشتری برقرار کنید). اما نقش تشک بازی نوزاد چیست؟ خب تشک بازی به غیر ایجاد محیطی ایمن برای یادگیری، اشیا مورد علاقه کودک را یکجا و در فاصله نزدیک به او جمع میکند. همچنین تشک بازی به او کمک میکند تمایز بین رنگها را تشخیص دهد. همه این موارد به افزایش قدرت بینایی نوزاد شما کمک میکند.
افزایش توانایی حرکتی نوزاد
نیازی به گفتن نیست که اشیا آویزان به تشک بازی، کنجکاوی نوزاد را تحریک کرده و او را تشویق میکند که به سمت آنها حرکت دهد و آنها را با دستان خود لمس کند. این سعی کردن برای دسترسی به اسباب بازیهای آویز به تشک باعث میشود قدرت حرکتی او زودتر رشد پیدا کند.
افزایش قدرت خود آگاهی کودک
نوزاد از حدود ۳ تا ۵ ماهگی به تصویر خود در آینه واکنش نشان میدهد. کافی است یک آینه کوچک و نشکن به تشک آویزان کنید یا در کنار آن قرار دهید تا کودک با دیدن تصویر خود راحتتر به خود آگاهی برسد.
انواع تشک بازی نوزاد
تشک بازی نوزاد معمولی
تشک بازی معمولی یکی از ساده ترین انواع آن است. این مدل برای کودک بالای هفت ماه تا چهار سال مفید است. در این مدل اشیا بزرگتر هستند و کودک به راحتی آن ها را لمس می کند. قیمت این مدل تشک ارزان است. برای کودکان در سن پایین تر طرح آن نقاشی و عکس کودکانه و برای سن کمی بالاتر به صورت اعداد و حروف است. خودتان می توانید به میله آن اسباب بازی و جغجغه و آویز ایمن وصل کنید.
تشک بازی موزیکال
این مدل همانطور که از نامش پیداست با روشن شدن دکمه، موسیقی برای سرگرم کردن و تقویت شنوایی نوزاد پخش می کند. قیمت این مدل بالاتر از مدل قبلی است. کاربرد این مدل بیشتر از مدل ساده است. زیرا در تقویت هوش و شنوایی و خواباندن نوزاد با موسیقی ملایم به شما کمک می کند.
تشک بازی کودک پیانو
این مدل تشک نیز مانند مدل موزیکال دارای موسیقی است، اما نوع پخش آن متفاوت است. در این مدل زیر پای نوزاد چندین دکمه وجود دارد که کودک با کوبیدن پا بر روی آن ها صدا و موسیقی ایجاد می کند. این مدل علاوه بر تقویت شنوایی و هوش نوزاد به تقویت اندام های حرکتی او نیز کمک می کند.
تشک بازی پیانو دار و پلی جیم پاستیلی ۶۱۵ هانگر HUANGER
تشک بازی خرسی
این مدل تشک به شکل خرس است. دارای رنگ و طرح جذاب است. و شما می توانید به میله آن هر آویزی که بخواهید متصل کنید. جنس این مدل پارچه ای است.
تشک بازی نوزاد آویزدار
اکثر مدل های تشک بازی نوزاد دارای آویز هستند. آویز می تواند به شکل عروسک، جغجغه، یک شی نورانی و هر چیز دیگری باشد. استفاده از آویز های مختلف با رنگ و طرح متنوع موجب کنجکاوی نوزاد و تقویت هوش او می شود. کودک با دیدن آویز در تلاش برای لمس آن است و این امر موجب قوی شدن اندام حرکتی نوزاد می شود.
در هنگام خرید تشک بازی نوزاد باید به چه نکاتی توجه داشت؟
خرید برای نوزادها بسیار سخت است چرا که آنها توانایی اظهارنظر و دخالت دادن سلیقهٔ خود نیستند. این موضوع سبب شده است تا انتخاب و خرید وسیله برای نوزاد به کار سختی تبدیل شود و باید نکات بسیار زیادی را رعایت کرد. در ادامه به برخی از مهمترین نکات در هنگام خرید تشک بازی اشاره شده است:
- اولین و مهمترین نکته توجه به ویژگیهای شخصیتی نوزاد است. هر نوزاد خلق و خوی مخصوص به خود را دارد، حتماً این مورد را در هنگام خرید رعایت کنید.
- تشک بازی نوزاد باید سطحی کامل نرم داشته باشد تا کودک در هنگام دراز کشیدن روی آن لذت ببرد.
- از رنگهای شاد و تصاویری که برای کودک جذاب است، استفاده کنید.
- از اسباببازیهایی استفاده کنید که کودک شما را به انجام حرکت تحریک کند.
- حتماً به ایمنی تشک در هنگام خرید توجه کنید.
- تشک نوزاد و کودک شما باید دارای لوازم مختلف باشد تا کودک آنها را لمس کند.
- تشک بازی نوزادی که خریداری کردهاید، حتماً باید قابلیت شستشو داشته باشد.