نکات لازم برای اولین شیردهی : ابتدایی ترین تغذیه نوزاد از شیر است. اولین شیردهی برای هر مادری، تجربه خاص و شیرینی است. فرآیند تولید شیر مادر در بدن زنان باردار و زنانی که تازه زایمان کرده اند به صورت طبیعی رخ میدهد. اولین شیری که از بدن مادر خارج میشود، کمی زرد رنگ است و غلیظ است. این شیر حاوی مقادیر بالایی از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، عوامل ایمنی و آنتی بادی است. به همین دلیل شیر مادر به نوزاد کمک میکند تا سیستم ایمنی خود را در برابر عفونت ها مقاوم کند و آن را تقویت کند.
شیر مادر برای رشد و تغذیه نوزاد اهمیت بالایی دارد و میتواند نیاز های ایمنی و غذایی نوزاد را به طور کامل تامین کند. به همین دلیل توصیه شده است که نوزاد در ابتدای زندگی خود تنها با شیر مادر تغذیه شود. در صورتی که مادر توانایی شیر دادن به نوزاد را نداشته باشد، پزشک نوعی از شیر خشک را توصیه میکند. برای شیردهی مناسب لازم است تا مادر به سلامت تغذیه خود در دوران بارداری توجه داشته باشد و پس از زایمان نیز با تغذیه منظم و تماس پوست به پوست با نوزاد خود، میزان تولید شیر در بدن خود را افزایش دهند. در صورتی که در شیردهی به نوزاد خود دچار مشکل شدید، لازم است تا با پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین راهکار را به شما ارائه دهد. برای بررسی نکات لازم برای اولین شیردهی تا پایان مقاله با بیبی لوکس همراه باشید.
فواید شیردهی چیست؟
شیردادن به نوزاد هم برای مادران و هم برای نوزادان مفید است. شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای اکثر نوزادان محسوب میشود. همانطور که نوزاد رشد میکند، شیر مادر برای تامین نیازهای تغذیهای او تغییر میکند. همچنین، شیردهی میتواند به محافظت از مادر و نوزاد در برابر برخی بیماریها کمک کند. بهعبارتدیگر، تغذیه با شیر مادر باعث سلامتی شما و کودکتان میشود.
اگرچه شیردهی بخش طبیعی بعد از زایمان است، اما کار چندان سادهای نیست. خیلی از خانمها نیاز به کمک دارند تا بتوانند به نوزاد خود شیر دهند. بنابراین، آموزش نحوه صحیح شیر دادن به نوزاد اهمیت بالایی دارد. لازم به ذکر است که معمولا پزشکان، توصیه میکنند که تا حداقل 6 ماهگی، به نوزاد خود شیر بدهید. در ادامه به فواید شیردهی برای نوزاد و مادر اشاره میکنیم.
فواید شیر مادر برای نوزادان
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، کمتر در معرض خطر ابتلا به موارد زیر هستند:
- آسم
- چاقی
- دیابت نوع 1
- بیماری شدید تنفسی تحتانی
- اوتیت میانی حاد (عفونت گوش)
- سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)
- عفونتهای دستگاه گوارش (اسهال و استفراغ)
- انتروکولیت نکروزان (NEC) برای نوزادان نارس
فواید شیردهی برای مادران
مادرانی که به نوزاد خودشان شیر میدهند، کمتر در معرض خطر ابتلا به موارد زیر هستند:
- سرطان پستان
- سرطان تخمدان
- دیابت نوع 2
- فشارخون بالا
لازم به ذکر است که مادر هنگام شیردهی به نوزاد، کالری میسوزاند؛ درنتیجه این فرایند میتواند باعث کاهش وزن شود. همچنین، شیردهی به کوچک شدن رحم نیز کمک میکند.
نکات مهم اولین شیردهی
برای موفق و درست واقع شدن اولین شیردهی نوزادتان، به مواردی که در ادامه بیان میکنیم توجه داشته باشید:
تماس پوست به پوست از نکات مهم اولین شیردهی :
تماس و ارتباط پوست به پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از زایمان، به شیردهی و برقراری ارتباط اولیه مادر و نوزاد کمک میکند. همچنین این تماس بین پوست نوزاد و مادر، با ترشح هورمون اکسی توسین در مادر، ترشح شیر را باعث میشود. تماس پوست به پوست نوزاد با مادر یکی از بهترین راه ها برای بهبود شرایط جسمی و روحی روانی او میباشد.
نکات مهم اولین شیردهی انتخاب زمان مناسب:
پس از زایمان هرچه سریعتر شیردهی را آغاز کنید، بهتر است. اگر در منزل خود هستید، نوزاد را نزدیک به خود نگه داشته و به علائمی که او از خود نشان میدهد توجه داشته باشید.
تمرین و استراحت:
لازم است تا بین دفعات شیردهی، استراحت مناسب داشته باشید. این استراحت به کاهش خستگی و افزایش شیردهی شما کمک میکند. لازم به ذکر است که استراحت کافی به همراه تمرین های تنفس، به بهبود عملکرد شما در شیردهی کمک شایانی میکند.
تغذیه مناسب در دوران شیردهی:
برای بالا نگه داشتن کیفیت و کمیت شیر مادر، مصرف غذا های سالم و سرشار از مواد مغذی و آب کافی، توصیه میشود. همچنین در صورت تجویز و توصیه پزشک، مصرف مولتی ویتامین ها نیز مفید است.
آرامش:
از آنجایی که استرس تاثیر منفی بر شیردهی دارد، لازم است تا خود را در محیط آرام و کم استرس قرار دهید و با تمرینات آرامش بخش، موسیقی و ماساژ استرس خود را مدیریت کنید.
راهنمایی متخصص:
در صورتی که در شیردهی به نوزاد خود دچار هرگونه مشکلی شدید، لازم است تا با متخصص مشورت کنید تا نکات و راهنمایی های مفیدی به شما ارائه کند.
نکات مهم اولین شیردهی داشتن صبر و امیدواری:
از آنجایی که در اولین شیردهی معمولا شیر به زحمت تولید میشود، لازم است تا صبور و امیدوار به این کار ادامه دهید تا نتیجه مطلوب را مشاهده کنید.
سن و نوع شیردهی به نوزاد
شیردهی به نوزادان به دو صورت شیر خشک و شیر مادر صورت میگیرد و برخی از نوزادان نیز از هر دو نوع شیر تغذیه میکنند. زمان شروع شیردهی در نوزادان متغیر بوده و عوامل متفاوتی از جمله وضعیت سلامت مادر و نوزاد، زایمان طبیعی یا سزارین مادر، شرایط فردی مادر، شرایط بیمارستانی، تاریخچه پزشکی و …. بستگی دارد. در ادامه مطلب به اطلاعاتی از سن شیردهی و نوع آن میپردازیم:
شیر مادر: پزشکان توصیه میکنند که تا سن 6 ماهگی کودک، منبع اصلی تغذیه او از شیر مادر باشد. شیر مادر با دارا بودن مواد غذایی و آنتی بادی های ضروری برای بدن نوزاد، به رشد و سلامت او کمک میکند. شیر مادر یکی از بهترین مواد غذایی برای رشد و تکامل نوزاد است .
شیر خشک: در صورتی که به هر دلیلی مادر توانایی شیردهی ندارد، شیر مادر کم است یا شیر مادر در دسترس نیست، لازم است تا نوزاد از شیر خشک تغذیه کند. بر اساس توصیه پزشک متخصص اطفال، شیر خشک مناسب نوزاد خود را تهیه کنید. لازم به ذکر است که شیر خشک یا شیر مصنوعی، شامل مواد مغذی مورد نیاز نوزاد بوده و بر اساس فرمولاسیون خاصی تهیه میشود.
بالش شیردهی
از سری نکات حائز اهمیتی که در ارتباط با شیردهی به نوزاد حتما باید به آن توجه کنید، نحوه قرار گیری سر و ستون فقرات نوزاد در حین تغذیه است. همانطور که اطلاع دارید، استخوان بندی نوزادان در ماه های ابتدایی زندگی بسیار منعطف، نرم و آسیب پذیر است و تغذیه سالم و مستمر از شیر مادر به استحکام آن کمک خواهد کرد. به همین دلیل لازم است تا در حین تغذیه نوزاد با شیر به وضعیت قرار گیری بدن او توجه ویژهای داشته باشید تا مبادا به دلیل به ستون فقرات و دیگر اعضای نوزاد، ناخواسته آسیبی وارد نشود.
راهکار مراقبت از استخوان بندی نوزاد هنگام شیردهی چیست؟
بالش شیردهی محصولی است که میتواند با حفظ وضعیت استاندارد و شرایط مناسب سر و گردن نوزاد، او را در بهترین حالت فیزیکی ممکن قرار داده و علاوه بر حفظ سلامتی نوزاد، موجب افزایش آرامش وی هنگام تغذیه شده و این عمل را به کاری بسیار لذت بخش تبدیل کند. بالش های شیردهی محصولاتی چندمنظوره و بسیار کاربردی برای تمام مادرانی هستند که نوزاد شیرخوار داشته و به سلامتی فرزند خود اهمیت میدهند.
مشکلات احتمالی در اولین شیردهی
برخی از مادران به راحتی با شیردهی تطبیق پیدا میکنند و با موانع جسمی یا عاطفی عمدهای مواجه نمیشوند، اما یادگیری شیردهی برای بسیاری از تازهمادرها سخت است. اگر دلسرد شدهاید، بدانید که تنها شما نیستید که این احساس را دارید. طبیعی است که به خاطر نیازهای مداوم کودک و به دلیل کمبود خواب، احساس گیجی و فرسودگی کنید. اگرچه قرنهاست که مادران به نوزادان خود شیر میدهند، اما شیردهی همیشه راحت نیست. بسیاری از مادران در اوایل شیردهی با مشکلاتی روبهرو هستند. اگر هر کدام از موارد زیر را دارید که از مشکلات رایج شیردهی در شش هفتۀ اول پس از زایمان است، لازم است با پزشک خود تماس بگیرید:
- احتقان پستان یا پُری و دردناکی بیش از حد سینه
- زخم شدن یا ترک نوک سینه
- التهاب پستان یا ماستیت؛ نوعی عفونت پستان
یادتان باشد نباید در سکوت درد بکشید، گرفتن کمک و پشتیبانی در مورد شیردهی تنها به یک تماس تلفنی با پزشکتان یا یک شخص آگاه نیاز دارد، پس خیلی بهتر و لازم است با پزشک یا مامای خود در مورد عوارضی که در شیردهی دارید صحبت کنید.