دانستنی ها

همه چیز در مورد شروع غذای کمکی کودک

همه چیز در مورد شروع غذای کمکی کودک

تغذیه کودک در سال‌های اولیه زندگی او از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این مرحله حساس، بدن کودک نیاز به مواد مغذی بیشتری دارد که از طریق شیر مادر یا شیر خشک به تنهایی تأمین نمی‌شود. به همین دلیل، پس از مدتی نیاز است که غذای کمکی به رژیم غذایی کودک اضافه شود تا تمامی نیازهای او به ویتامین‌ها، پروتئین‌ها، و سایر مواد ضروری تامین گردد. در این مقاله همه چیز در مورد شروع غذای کمکی کودک پرداخته و نکات مهمی را درباره انتخاب، تهیه، و تغذیه مناسب کودک بیان می‌کنیم با لوکس بیبی همراه باشید.

بهترین زمان شروع غذای کمکی کودک چند ماهگی است؟

آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می‌کند که نوزاد شما تا 6 ماهگی تنها از شیر مادر یا شیر خشک به عنوان منبع اصلی تغذیه استفاده کند. پس از 6 ماهگی، شیر باز هم اصلی‌ترین غذای کودک است و استفاده از غذاهای کمکی برای عادت دادن کودکان به جویدن و بلعیدن غذا است. معمولا تا 9 ماهگی، نوزاد هر 4 ساعت یک بار شیر می‌خورد و از 9 تا 12 ماهگی، فاصله زمانی هر نوبت شیردهی به 6 ساعت یک بار می‌رسد.

در این بازه زمانی که کودک شما کم‌کم به غذاهای جامد علاقه‌مند و از دیدنشان هیجان‌زده می‌شود، می‌توانید او را با 3 وعده غذایی آشنا کنید. هرگز او را مجبور به خوردن غذاهای جامد نکنید و اگر میل به خوردن شیر دارد، کمی بعد از خوردن غذای کمکی به او شیر دهید. فراموش نکنید که قبل از وعده‌های غذایی کودک را با خوردن شیر سیر نکنید. برای شروع غذای جامد خیلی صبر نکنید زیرا بدن فرزند شما به انرژی و مواد مغذی با مقدار کافی نیاز دارد تا بتواند رشد کند. انتظار طولانی مدت ممکن است باعث شود کودک شما افزایش وزن نداشته باشد و دچار لاغری و ضعف شود.

بسیار مهم است که درک کنید غذای کمکی فقط روشی برای سیر کردن کودک نیست. در واقع با کمک وعده‌های غذایی به کودک این حس را منتقل می‌کنید که او بخشی از خانواده شما است. خیلی طبیعی است که عادت دادن کودک به خوردن غذاهای جامد اصلا آسان نباشد، بنابراین اصلا استرس نگیرید. در این مرحله کودک در حال تجربه طعم‌های جدید است و یاد می‌گیرد که چه چیزی را دوست دارد. حتی شما والدین متوجه خواهید شد که او چه طعم‌هایی را بیشتر دوست دارد. پس صبور باشید و با عشق و علاقه به او غذا خوردن را آموزش دهید.

فاصله بین شیر و غذای کمکی کودک باید چقدر باشد؟

مهم‌ترین نکته آن است که در سنین ۶ تا ۱۲ ماهگی، هنوز هم غذای اصلی کودک شیر مادر است و غذای کمکی کودک بهتر است بعد از تغذیه با شیر مادر و نه با فاصله زیاد، داده شود. شیر دادن به نوزاد بعد از غذا در صورتی که شیرخوار تمایل داشته باشد شیر مادر بخورد مشکلی وجود ندارد. اگر غذا در فواصل تغذیه با شیر مادر داده شود، می‌تواند علت کم و یا بی کیفیت بودن شیر مادر شود. زیرا موجب کاهش ترشح شیر مادر و یا حتی جایگزین شیر مادر گردد.

شروع غذای کمکی کودک

شروع غذای کمکی کودک ماهگی، غلات تک‌دانه‌ای

آهن موجود در بدن نوزاد در ماه‌های اولیه به اندازه کافی نیست و برای جبران کمبود آن باید از قطره آهن و غذاهای کمکی مفید استفاده کرد. غلات‌ تک‌دانه‌ای غنی‌شده با آهن، غذای اولیه باارزشی برای کودکان هستند. برای شروع روزانه 2 مرتبه یک قاشق غلات تک‌دانه‌ای مانند غلات برنج را با 4 تا 5 قاشق شیر (شیر مادر یا شیر خشک) ترکیب کنید. دقت کنید که غذای کمکی حتما نرم و پوره شده باشد.

در روزهای اولی که غذای کمکی را شروع می‌کنید، خیلی طبیعی است که فرزند شما بیشتر غذا را تف کند و تنها مقدار بسیار کمی را قورت دهد. اگر در هنگام خوردن غذا، کودک سر خود را تکان داد، او را به خوردن غذا مجبور نکنید. این روند ناامید‌کننده است اما باید آن را با صبر طی کنید. اگر کودکتان غذایی را دوست نداشت، چند روز صبر کنید و دوباره امتحان کنید. زمانی که کودک به بلعیدن غذای جامد عادت کرد، از درصد شیر کم کرده و مقدار غلات را افزایش دهید.

۷ تا ۸ ماهگی کودک، شروع غذای ترکیبی

پس از اینکه کودک شما به غذاهای جامد تک‌ماده‌ای عادت کرد، در این بازه زمانی می‌توانید غذاهایی حجیم‌تر و با ترکیب چند ماده غذایی مختلف را امتحان کنید. برای مثال شما می‌توانید ترکیب هویج پخته‌شده و مرغ پوره‌شده را امتحان کنید. مهم این است که کودک خود را با طیف وسیعی از طعم‌های مختلف آشنا کنید. اگر متوجه شدید که کودک تمایلی به خوردن غذای حجیم‌تر ندارد، با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.

در این مرحله غذاها حتما نرم و له‌شده باشند و از غذاهایی سفت مانند هویج خام و سیب استفاده نکنید. در واقع غذا به قدری نرم باشد که که با فشار انگشت له شود. در این سن کودکان دوست دارند غذای خود را مشت کرده و با آن بازی کنند، بنابراین بهتر از غذاهای پوره و نرم استفاده شود.

شناخت غذاهای حساسیت‌زا می‌تواند خطر ابتلا به آلرژی در کودک را کاهش دهد. این غذاها شامل بادام زمینی، تخم‌مرغ و لبنیات هستند اما باید بدانید که غذاهای حساسیت‌زا به این موارد محدود نمی‌شوند. اگر کودکتان گاهی واکنش‌های پوستی یا گوارشی عجیب نشان می‌دهد، با پزشکش مشورت کنید. شاید پزشک او تشخیص دهد که برای تشخیص آلرژی‌ غذایی به انجام آزمایش نیاز باشد.

۹ تا ۱۲ ماهگی، شروع غذای کمکی کودک با فینگرفود

در این بازه سنی کودک می‌تواند قطعات و تکه‌های غذا را بجود. پس بنابراین علاوه بر پوره‌های ساده، از ترکیبات مختلفی مانند ماست، موز و سیب‌زمینی استفاده کنید. به دلیل اینکه کودک در این سن نیاز به آهن بیشتری دارد، از گوشت‌های پوره شده مانند گوشت گاو، مرغ و بوقلمون استفاده کنید. شما می‌توانید غذا را به شکل فینگرفود و با ترکیبی از غذاهایی مانند گوشت و سبزیجات تهیه کنید.

تا 1 سالگی، باید از مصرف چه مواد غذایی پرهیز کرد؟

در رژیم غذایی کودک، پرهیز از برخی از مواد غذایی بسیار اهمیت دارد. مصرف بعضی از غذاها به صورت عمومی برای همه نوزادان ممنوع است. اما با توجه به حساسیت‌های غذایی هر کودک و با مشورت پزشک، لیست غذاهای ممنوعه می‌تواند طولانی‌تر شود. به صورت معمول مصرف غذاهای زیر به کودکان زیر 1 سال توصیه نمی‌شود:

  1. عسل: مصرف عسل در سال او زندگی، خطر ابتلا به بوتولیسم و سایر بیماری‌‎ها را تقویت می‌کند.
  2. غذاهای حساسیت‌زا: استفاده از میوه‌ها، دانه‌ها و سبزیجات حساسیت‌زا مانند توت‌فرنگی، بادام‌زمینی و گوجه‌فرنگی برای کودک ممنوع است.
  3. کافئین: مصرف منابع غذایی مانند شکلات، موجب بی‌قراری کودک می‌شود.
  4. غذاها با احتمال خطر خفگی: در طول سال اول زندگی کودک، احتمال خفگی بالا است و باید از مصرف مواد غذایی مانند آجیل، کشمش، آب‌نبات، سبزیجات خام و… پرهیز کرد.

شروع غذای کمکی کودک به چه وسیله ای داده شود؟

روزهای اول، می‌توانید مقدار کمی از غذا را روی نوک قاشق بگذارید و به کودک ارائه کنید. همچنین مادر و یا پرستار کودک می‌تواند دست خود را بشوید و با انگشت خود غذا را در دهان شیرخوار بگذارند. به هیچ وجه نباید غذا را با بطری و یا سر پستانک به شیرخوار داد.

غذای کمکی جدید چه زمان به برنامه غذایی کودک اضافه شود؟

بین اضافه کردن مواد غذایی کمکی جدید بهتر است ۳ روز فاصله وجود داشته باشد تا اگر شیرخوار به ماده غذایی خاصی عدم تحمل و یا حساسیت نشان داد، نوع آن مشخص شود. به این ترتیب دستگاه گوارش کودک فرصت عادت کردن به مواد غذایی جدید را نیز پیدا می‌کند. در مورد سبزی‌هایی مانند سیب‌زمینی، هویج، گشنیز، جعفری و کدو که احتمال عدم تحمل و حساسیت آن‌ها کمتر است می‌توان هر روز یک نوع جدید را اضافه نمود. مقدار غذای کمکی که کودک در ۲۴ ساعت دریافت می‌کند به سه عامل مهم بستگی دارد :

  • تراکم انرژی (انرژی دانسیتی) غذای کمکی
  • میل و اشتهای کودک (نه میل و اجبار اطرافیان)
  • میزان دریافت شیر مادر که غذای اصلی او است.

شروع غذای کمکی کودک

 

چه غذاهایی برای نوزادان مناسب هستند؟

پرستار کودک برای تهیه غذای کمکی کودک لازم است به تدریج از همه گروه‌‌های غذایی مانند غلات و مواد نشاسته ای، گوشت و جانشین های آن (تخم‌مرغ، حبوبات، مغزها) لبنیات، سبزی‌ها و میوه‌ها به ویژه سبزی‌‌های سبز تیره و نارنجی و میوه‌‌های زرد و نارنجی استفاده کند و بخشی نیز به روغن‌ها یا چربی اختصاص دهد. ضمن رعایت تنوع در تهیه غذای کمکی کودک، توصیه می‌شود غذای کودک به‌‌گونه‌ای باشد که همه روزه یکی از مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ یا سایر پرندگان، ماهی، جگر همچنین تخم‌مرغ و لبنیات مورد استفاده قرار گیرند.

توجه :

  • گوشت را بهتر است به تکه‌‌های بسیار ریز یا قیمه ریزه تقسیم کرد یا از گوشتی که در منزل چرخ شده است استفاده نمود تا پختن آن سریع‌تر و نرم کردن آن راحت‌تر و خوردنش برای کودک آسان‌تر باشد.
  • در صورت لزوم برای اینکه انرژی غذاهای کمکی کودک مانند پوره، حریره، سوپ یا آش بیشتر شود می‌توان به غذا، یک قاشق غذاخوری روغن مایع (زیتون)‏ کره حیوانی یا خامه اضافه کرد.
  • استفاده از کره های نباتی (مارگارین) با ترانس پایین اشکالی ندارد.

استفاده از مخلوط کن برای غذای کمکی

برای این که خوردن غذای کمکی کودک راحت‌تر باشد بهتر است مادر یا پرستار کودک غذا را با پشت قاشق، چنگال و یا گوشت کوب نرم کند. استفاده از مخلوط کن یا آسیاب برقی منزل توصیه نمی‌شود زیرا مخلوط کن، غذا را بیش از حد نرم و یکنواخت می‌کند و اگر این امر ادامه یابد کودک مهارت جویدن را فرا نگرفته و در آینده از پذیرش غذاهای معمولی خودداری می‌کند می توانید از غذاساز کودک به منظور راحتی و سرعت استفاده کنید.

آیا مجازیم به غذای کمکی کودک نمک اضافه کنیم؟

به طور معمول هنگام تهیه غذای کمکی کودک نباید از نمک استفاده کنید ولی اگر کودک نسبت به خوردن غذایش مثلاً سوپ، بی علاقه بود و آن را نخورد بهتر است اول از ادویه‌‌های ملایم و سالم یا چاشین‌هایی مانند آب لیموترش تازه یا آب نارنج تازه به مقدار خیلی کم در آخرین لحظه پخت سوپ استفاده کرد و اگر این کار موثر نبود اضافه کردن مقدار بسیار کمی از نمک اشکالی ندارد.

توجه : از چشاندن غذای خانواده، چون نمک و ادویه دارد باید خودداری نمود زیرا با خوردن این غذاها، کودک غذای خود را نخواهد خورد.

 

مصرف مولتی ویتامین برای شیرخواران

در طی شش ماه اول عمر، به منظور کاهش خطر بروز خس خس سینه و آلرژی غذایی، تجویز قطره ویتامین A+D بر مولتی ویتامین ارجح است. از شش ماهگی به بعد هر روز علاوه بر دادن یک سی‌سی از قطره ویتامین A+D یا مولتی ویتامین باید از قطره آهن به میزان ۱۵ قطره یا یک و نیم میلی لیتر از شربت آهن (سولفات فرو) استفاده نمود تا نیاز شیرخوار به آهن نیز تامین شود. در مورد شیرخوارانی که با وزن کم متولد شده‌اند شروع تجویز آهن از پایان دو ماهگی آنها است.

دیدگاهتان را بنویسید