دانستنی ها

روش های تمیز کردن بینی نوزاد

تمیز کردن بینی نوزاد

روش های تمیز کردن بینی نوزاد : وقتی بچه‌ها کوچک‌تر از آن هستند که بینی خود را تمیز کنند، می‌توان بینی آنها را با تنفس در بخار آب یا با قطرۀ بینی و یک وسیلۀ مخصوص که پوآر بینی نام دارد تمیز کرد. پوآر بینی، بیشتر از همه برای نوزادان مناسب است، به خصوص اگر گرفتگی بینی در شیر خوردن کودک مشکل ایجاد می‌کند. در این مطلب می‌توانید با روش‌ها و مراحل تمیز کردن بینی نوزاد با رعایت موارد ایمنی آن آشنا شوید با بیبی لوکس همراه باشید.

روش های تمیز کردن بینی نوزاد

پس از اینکه درباره علت گرفتگی بینی نوزاد فهمیدید و یا به بیانی اطلاعات کافی از سبب این موضوع داشتید، باید نسبت به تمیز کردن آن اقدام کنید. همان­طور که در ابتدا بیان کردیم، روش های تمیز کردن بینی نوزاد وجود دارد که می­توانید با توجه به علت مسدودیت بینی، از روش مورد نظر خود استفاده کنید.

در حقیقت روش های تمیز کردن بینی نوزاد و برطرف کردن گرفتگی آن می­تواند در خانه انجام شود و در بسیاری از مواقع نیازی به مراجعه به پزشک نیست.

استفاده از دستگاه بخور

اگر در منطقه­ای زندگی می­کنید که آب و هوای گرم و خشکی دارد که رطوبت هوا را از بین می­برد، می­توانید در اتاق کودک خود از دستگاه بخور استفاده کنید. این کار سبب مرطوب شدن و مرطوب ماندن فضای اتاق خواهد شد که از گرفتگی بینی پیشگیری می­کند.

استفاده از قطره گرفتگی بینی نوزاد

قطره سالین، به قطره­ای گفته می­شود که با استفاده از آن می­توان راه مسدود شده بینی نوزاد را باز کرد. این قطره ترکیبی از آب و نمک است که استفاده از چند قطره آن در هر دفعه از گرفتگی، مشکلی نخواهد داشت. اما در مصرف به اندازه آن دقت کنید.

اسپری از روش های تمیز کردن بینی نوزاد

در حالی که معمولاً بزرگسالان فقط زمانی از اسپری بینی استفاده می کنند که بینی آن ها خشک باشد، در صورتی که بدانید، به دلیل غلیظ بودن ترشحات مخاطی بینی نمی توانید به راحتی بینی کودک خود را تمیز کنید، استفاده از این روش بسیار مفید خواهد بود.

در حالی که می ‌توانید اسپری ‌های بینی یا قطره‌ های مخصوص نوزادان را از بازار تهیه کنید، می ‌توانید خانه، با مخلوط کردن 1 فنجان آب گرم با یک چهارم قاشق چای‌ خوری نمک، این قطره ها را بسازید.

توجه داشته باشید که قطره های بینی، ملایم تر از اسپری های بینی هستند، اما عملکرد مشابهی دارند. همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که هرگز نباید از اسپری های بینی دارویی برای کودک خود استفاده کنید – فقط اسپری سرم.

هدف استفاده از اسپری بینی این است که ترشحات مخاطی بینی کودک را رقیق کند. به خاطر داشته باشید که بینی نوزادان بسیار کوچک تر از بینی بزرگسالان است، بنابراین نیازی به استفاده از مقدار زیادی سرم نیست.

برای انجام این کار، نوزاد را به پشت بخوابانید و با قطره چکان، 3 تا 4 قطره را در هر سوراخ بینی بریزید. چنانچه نوزاد عطسه کردف تعجب نکنید! یک دقیقه صبر کنید تا قطره ها اثر بگذارند و مطمئن شوید که در این مدت، قبل از تخلیه بینی با یک آسپیراتور بینی یا پوار، سر کودکتان را عقب نگه داشته اید. گاهی اوقات، به خصوص زمانی که نوزاد عطسه می کنند، قطره ها به تنهایی برای شل کردن و پاکسازی مخاط کافی هستند.

تمیز کردن بینی نوزاد

پوآر بینی از روش های تمیز کردن بینی نوزاد

یکی دیگر از روش­های پیشنهادی به منظور برطرف کردن گرفتگی بینی کودک ارائه می­شود، استفاده از پوآر بینی است. برای استفاده از این وسیله قدیمی فقط کافی است که قسمت حبابی شکل انتهای آن را فشار داده و -در حالی که آن را به حالت فشرده نگه داشته­ اید- به آرامی نوک آن را وارد بینی کودک خود کرده و حباب را به آرامی رها کنید تا مکش ایجاد شده، به خارج کردن ترشحات مخاطی بینی کمک کند.

توجه داشته باشید که برخی از انواع پوارها دارای سرهای قابل تعویض در اندازه‌ های مختلف که به شما این امکان را می ‌دهد تا پواری را پیدا کنید که برای بینی کودک شما مناسب است.

اگر کودک شما دچار آبریزش بینی با ترشحات مخاطی بسیار شل است، به احتمال زیاد نیازی به استفاده از قطره سرم ندارید؛ اما چنانچه ترشحات مخاطی کودک شما سفت تر است، احتمالاً لازم است که پیش از استفاده از پوار، با چکاندن یک یا دو قطره سرم در سوراخ بینی، ترشحات را نرم کنید.

به خاطر داشته باشید که باید پوار را پس از هر مرتبه استفاده، تمیز کنید؛ در غیر این صورت، هر بار که از پوار استفاده می کنید، کودک شما در معرض آلودگی با باکتری ها قرار می گیرد. برای این کار از آب گرم صابون استفاده کنید و با فشار دادن حباب پوار، مایع را وارد آن کنید.

از آنجایی که این پاک کننده بینی یکی از ساده ترین و موثرترین پاک کننده ها است، برای مدت­ های طولانی وجود داشته است. توجه داشته باشید که نباید به صورت مکرر از پوار استفاده کنید. نظر پزشکان این است که برای جلوگیری از ایجاد التهاب یا خونریزی بینی بر اثر تحریک با پوار، نباید بیش از سه تا چهار بار در روز از آن استفاده کنید.

در صورتی که کودک شما از این کار متنفر است و گریه می کند یا آن را پس می زند، بهتر است از این روش صرف نظر کنید یا حداقل منتظر بمانید و در زمان دیگری آن را امتحان کنید. وجود ترشحات مخاطی در بینی خطرناک نیست و برخی از نوزادان، ساکشن بینی خود را دوست ندارند.

جلوگیری از گرفتگی بینی کودک

خوب است بدانید که اگر تا کنون کودک شما با مشکل گرفتی بینی مواجه نشده است، این امکان برای او وجئد دارد که در آینده دچار آن شود و شما می­توانید با انجام یک سری از فعالیت­ها از وقوع این مورد جلوگیری کنید. برخی از این فعالیت­ها شامل موارد زیر هستند:

تغییر شرایط خواب کودک

برای اینکه از گرفتگی بینی نوزاد با ایجاد خلط جلوگیری کنید، باید شرایط قرار گرفتن او را در شب طوری تعیین کنید که مخاط از بینی خارج شود و راه تنفس را مسدود نکند. می­توانید برای قرارگیری بهتر سر نوزاد از دو بالش استفاده کنید تا موقعیت سر بهتر باشد.

حمام آب گرم

به صورت کلی ایجاد رطوبت به عنوان یکی از موثرترین شیوه­ها برای جلوگیری از ایجاد خلط به شمار می­آید که هم برای کودکان و هم  برای بزرگسالان پیشنهاد می­شود. به واسطه بخاری که حمام آب گرم به وجود می­آورد، میزان گرفتگی بینی کاهش می­یابد. با این حساب رطوبت بیش از حد در هوای بسته یا به طور مثال حمامی که در آن هوا جریان ندارد، می­تواند برای نوزاد بسیار مضر باشد و راه تنفسی او را ببندد و در نهایت سبب خفگی نوزاد یا کودک شود.

استفاده از مایعات فراوان

مرطوب نگه داشتن فضای بینی نوزاد از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. برای همین مصرف مایعات زیاد می­تواند محیط بینی نوزاد را مرطوب کند و از خشک شدن مخاط بینی جلوگیری به عمل آورد.

مراحل تمیز کردن بینی نوزاد

در ادامه در قسمت استفاده از اسپری برای پاکسازی خلط بینی نوزاد به صورت مفصل در رابطه با مراحل تمیز کردن بینی نوزاد شرح داده­ ایم. اما به صورت کلی می­توان مراحل زیر را برای تمیز کردن بینی نوزاد در نظر گرفت.

برای پاک کردن مخاط بینی به وسیله قطره سالین بینی از مراحل زیر پیروی کنید:

  • کودک را به پشت بخوابانید.
  • یک حوله یا یک پتو در زیر شانه­های او قرار دهید.
  • نوک بینی نوزاد را به آرامی فشار دهید تا قطره ریخته شده آسان­تر وارد بینی شود.
  • مقدار ۲ الی ۳ قطره در هر سوراخ بینی بریزید.
  • در ادامه ۳۰ الی ۶۰ ثانیه صبر کنید.
  • کودک را روی شکم قرار دهید تا تخلیه بینی به راحتی صورت بگیرد.
  • به وسیله یک گوش پاک کن مخاط بینی را خارج کنید.
  • امکان سرفه و عطسه وجود دارد که قطره و محتویات بینی به خارج هدایت خواهند شد.
  • توجه داشته باشید که پنبه گوش پاک کن در داخل سوراخ بینی نوزاد باقی نماند.

برای پاک کردن مخاط بینی به وسیله پوآر بینی از مراحل زیر پیروی کنید:

  • هوای موجود در پمپ را خارج کنید.
  • نوک پوآر را به سمت سوراخ بینی ببرید.
  • نوک آن را تنها در ابتدای سوراخ بگذارید و آن را وارد قسمت­های عمیق نکنید. در ادامه هوا به داخل پمپ حرکت می­کند و در این شرایط مخاط داخل بینی هم همراه با آن خروج پیدا می­کند.
  • با استفاده از گوش پاک کن مخاط موجود را پاک کنید.
  • دقت کنید که پیش از استفاده و پس از استفاده از پوآر بینی باید آن را شستشو دهید.

تمیز کردن بینی نوزاد

شستن پوآر بینی و قطره‌چکان

پوآر بینی و قطره‌چکان را پس از هر بار استفاده به خوبی با آب گرم و صابون بشویید. مراحل شستن به شکل زیر است:

  • حباب را درحالی‌که نوک آن در آب و صابون است چند بار فشار دهید تا داخل آن نیز تمیز شود.
  • بهتر است آب و صابون داخل حباب را ابتدا تکان دهید و بعد خالی کنید.
  • چند بار آن را با آب گرم تمیز آبکشی کنید.
  • سرنگ پوآر را با نوک رو به پایین در یک لیوان بگذارید تا خشک شود.
  • قطره‌چکان را نیز بشویید و خشک کنید و هر بار قبل از استفادۀ دوباره نیز تمیزش کنید.

زمان مطلوب برای تمیز کردن بینی نوزاد

آسان­ترین و بهترین زمان برای تمیز کردن بینی نوزاد در هنگام حمام کردن به حساب می­آید. در آن زمان که فضای حمام گرم و مرطوب است، می­توان به راحتی و یا حتی با عطسه کردن نوزاد، ترشحات را از داخل بینی نوزاد خارج کرد. پس از حمام نیز برای اتمام کار، می­توان باقی مانده ترشحات بینی نوزاد را به وسیله پوآر (پمپ مخصوص جهت پاکسازی بینی که می­توان از داروخانه­ها تهیه کرد) و یا حتی با تنها یک دستمال تمیز و البته نرم خارج کرد. در شرایطی که زمان زیادی از حمام گذشته باشد و ترشحات بینی نوزاد خشک شده باشند، می­توان با استفاده از اسپری یا قطره بینی مجدد آن­ها را مرطوب کرد و دوباره مراحل قبل را تکرار نمود.

به غیر از حمام همچنین می­توان از بخار آب به منظور شبیه سازی فضای حمام و ایجاد بخار و گرما برای مرطوب کردن ترشحات بینی نوزاد نیز استفاده کرد و مشابه مراحل حمام عمل کرد.

دیدگاهتان را بنویسید