دانستنی ها

مراقبت های دوران بارداری

دوران بارداری یکی از مهمترین دوره ها برای مادران و نوزاد می باشد که سلامتی نوزاد و مادر در این دوران بسیار حائز اهمیت است و مادران جوان باید سعی نمایند تا چکاپ های دوره ای و مراقبت های دوران بارداری و مراجعه به متخصص زنان و زایمان در این دوران را فراموش نکنند. در نخستین جلسه، پزشک ممکن است آزمایش خون، ادرار، تست پاپ اسمیر، سونوگرافی و معاینه لگن تجویز کند. آزمایش خون به منظور بررسی میزان آهن خون، انواع بیماری های عفونی و تعداد سلول های مختلف بدن لازم است. آزمایش ادرار برای بررسی میزان قند خون، وجود انواع باکتری و میزان پروتئین است. آزمایش پاپ اسمیر برای غربالگری دهانه رحم، سونوگرافی به منظور بررسی وضعیت و رشد جنین و معاینه لگن به دلیل بررسی اندازه و شکل رحم انجام می شود.

جالب است بدانید که آگاهی و رعایت توصیه های پزشکی در این دوران بسیار اهمیت دارد و لازم است که تا با مراقبت ها و توصیه های ضروری در این دوران آشنا شوید. لذا برای آشنایی بیشتر و سلامتی خود و نوزاد تان با سایت بیبی لوکس  همراه باشید

تغییرات وزن در دوران بارداری چگونه است؟

وزن دقیق در هر فردی متفاوت است اما به صورت کلی بانوان حدود 11 تا 13 کیلوگرم وزن اضافه می کنند. در صورتی که پیش از بارداری اضافه وزن داشته باشید، ممکن است کمتر وزن اضافه کنید. اگر کمبود وزن داشته باشید، وزن بیشتری اضافه خواهید کرد. برای کنترل وزنتان در این دوران با متخصص زنان و زایمان خود مشورت کنید.

خونریزی در دوران بارداری

خونریزی در دوران بارداری به طور معمول به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. طبیعتا زمانی که فردی در سه ماهه اول بارداری دچار خونریزی می شود، دلیل آن کندگی جفت جنین، جمع شدن خون می باشد و گاهی این حالت می تواند منجر به سقط جنین شود. لازم است بدانید که گاهی اوقات با مصرف داروها و استراحت می توان سعی نمود تا بارداری حفظ شود و سقط صورت نگیرد.

از دیگر دلایل خونریزی در دوران بارداری می توان به موارد همچون ذیل اشاره نمود که عبارت است از: بارداری خارج از رحم، بیماری های دهانه رحم، عفونت رحم، لانه گزینی و … اتفاق افتد.

مراقبت های سه ماهه اول دوران بارداری

مراقبت های دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت که به طور کلی طول دوره بارداری به سه دوره سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم تقسیم بندی می شود.

 

مراقبت های سه ماهه اول دوران بارداری از زمان مثبت شدن آزمایش بتا HCG تا چهارده هفته بارداری می باشد. در این دوره پس از مثبت شدن آزمایش بتا HCG بایستی به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید تا بررسی ها و سونوگرافی برای فرد انجام شود تا مشخص گردد بارداری خارج از رحم یا داخل رحم اتفاق افتاده است.

زمانی که اطمینان حاصل پیدا کردید که بارداری داخل رحم صورت گرفته است. هفته هفتم بارداری بایستی حتما قلب جنین با سونوگرافی بررسی شود؛ در صورتی که قلب جنین تشکیل شده بود بایستی آزمایش های روتین بارداری توسط متخصص زنان و زایمان برای فرد تجویز شود که شامل موارد ذیل می باشد: آزمایش تیروئید، آزمایش دیابت، گروه خون و تعدادی آزمایش دیگر خواهد بود.

پس از آنکه این آزمایشات انجام گردید، در هفته دوازدهم بارداری حتما بایستی سونوگرافی NT چک و بررسی شود، در واقع سونوگرافی NT چین پشت گردن جنین است بررسی می شود که مشخص می نماید تا جنین مبتلا به تعدادی از آنومالی ها هست یا خیر.

همزمان با این سونوگرافی، آزمایش غربالگری سه ماهه اول انجام می شود. در واقع آزمایش غربالگری یک نوع آزمایش خون است که به نام آزمایش غربالگری سه ماهه اول شناخته می شود.

چگونه می توان مشکلات ناشی از بارداری را کم کرد؟

برای کاهش تهوع:

وعده های غذایی سبک در طی روز داشته باشید.

مایعات را در بین وعده های غذایی بنوشید.

از ادویه های تند و غذاهای چرب پرهیز کنید.

برای کاهش یبوست:

غذاهای حاوی فیبر فراوان بخورید.

مایعات زیاد بنوشید.

ورزش کنید.

لازم نیست برای روز بعد یا روزهای بعد صبر کنید تا مراقبت های درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. می‌توانید نوبت خود را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین در درمانکده رزرو کنید. تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران و پزشکان، امکان نوبت دهی بهترین دکتر زنان زایمان و نازایی تهران را پدید آورده است.

خودمراقبتی

خودمراقبتی دوران بارداری مجموعه‌ای از فعالیت‌هاست که شامل توجه به علائم جسمی، تغذیۀ سالم، انجام فعالیت‌های ورزشی و رعایت نکات مرتبط با سلامت در زندگی زنان باردار است. شما در مقالات این بخش با علائم جدی و خطرساز بارداری و پرهیزهای غذایی برای یک بارداری سالم آشنا خواهید شد. همچنین دربارۀ تأثیر دود سیگار و دیگر محصولات دخانی و اثر آلودگی هوا در سلامت مادر و جنین اطلاعات بیشتری کسب خواهید کرد. مطالعۀ مطلب ممنوعیت‌های دوران بارداری نیز شامل رعایت موارد متعددی در زندگی روزمرۀ شماست که باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید.

بهترین تغذیه برای دوران بارداری چیست؟

بهترین رژیم غذایی برای تغذیه زنان باردار، رژیمی است که تمام مواد غذایی را به میزان لازم دارد و سالم، متنوع و مقوی است. در این دوران باید مراقب برخی از غذا باشید، مانند:

 

گوشت، ماهی و تخم مرغ: در صورتی که این مواد غذایی کامل پخته نشوند سلامت شما را تهدید می کنند. ماهی هایی که حاوی مقداری زیادی جیوه هستند مانند اره ماهی، شاه ماهی، کوسه و تاج ماهی نخورید. دقت کنید که نباید بیش از دو وعده در هفته ماهی مصرف کنید.

میوه و سبزیجات: انواع میوه ها و سبزیجات را پیش از خوردن به طور کامل بشویید و تخته ای که برای برش استفاده می کنید را همیشه تمیز نگه دارید. مصرف روزانه 3 تا 5 واحد میوه توصیه می شود.

لبنیات: برای اینکه کلسیم موردنیاز بدن خود و جنین را تامین کنید، حداقل 4 واحد لبنیات در روز مصرف کنید. فراموش نکنید که حتماً از لبنیات پاستوریزه استفاده کنید. لبنیات محلی که پاستوریزه نشده، ممکن است باکتری هایی داشته باشند که عفونت ایجاد کند.

جایگزین شکر: به جای شکر از برخی شیرین کننده های مصنوعی مانند اسپارتایم و ساکرالوز به میزان متعادل می توانید استفاده کنید.

کافئین: بهتر است از مصرف زیاد کافئین خودداری کنید و روزی بیش از دو فنجان قهوه یا سایر مواد کافئین دار دیگر مصرف نکنید.

مراجعات دوران بارداری

فرد از ابتدایی که مشخص گردید باردار است تا هفته سی و دو بارداری بایستی به صورت ماهانه تحت معاینات پزشکی قرار گیرند و از هفته سی و دوم تا سی و ششم هر دو هفته یکبار و از سی و شش هفته تا چهلمین هفته دوره بارداری حتما بایستی هر هفته یکبار تحت مراقبت ها و معاینات پزشکی قرار گیرد.

علت تهوع و استفراغ بارداری

علت تهوع و استفراغ بارداری مشخص نیست. چندین تئوری مطرح شده است ولی هیچ یک بطور قطع ثابت نشده است.

افزایش سطح هورمون‌ها، تأخیر در تخلیه معده و فاکتورهای روحی- روانی شایعترین تئوری‌های مطرح کننده می باشد. در برخی خانم‌ها تهوع و استفراغ شایعتر است:

 

1)    خانم‌هایی که در بارداری قبلی تهوع داشته‌اند.

2)    خانم‌هایی که با مصرف قرص‌های ضد بارداری دچار تهوع و استفراغ می شوند.

3)    افرادی که بیماری مسافرت دارند. (motion sickness)

4)    خانم‌هایی که میگرن همراه با تهوع دارند.

5)    افرادی که در تماس با مزه‌ها یا بوهای مختلف دچار تهوع می شوند.

6)    افراد دیابتی.

7)    بیمار‌های روحی- روانی.

8)    کسانی که ناراحتی معده دارند.

9)    خانم‌هایی که مادران آنها تهوع و استفراغ داشته‌اند.

10)    بارداری‌هایی که جنس جنین دختر است.

11)    افراد سیگاری.

12)    افزایش سن مادر.

مراقبت‌های دوران بارداری

هدف اصلی مراقبت‌های دوران بارداری تولید یک نوزاد سالم با حداقل خطر برای مادر می باشد.

مراقبت‌های دوران بارداری چند بخش اساسی دارد:

 

  • تشخیص زودرس و دقیق سن بارداری.
  • تشخیص مادرانی که در معرض خطر عوارض بارداری قرار دارند.
  • ارزیابی وضعیت سلامت مادر و جنین.
  • پیش بینی مشکلات و مداخلات لازم به منظور پیشگیری و به حداقل رساندن عوارض.
  • آموزش و ارتباط با مادران.

با مراقبت‌های دقیق دوران بارداری احتمال زایمان زودرس، مرگ جنین، مرگ نوزاد و مرگ و میر مادر کاهش می‌یابد.

ورزش

مادران باردار که قبل از باردار شدن ورزشکار بوده اند می توانند به ورزش خود در طی بارداری ادامه دهند ولی در صورت بروز خستگی باید شدت آن را کاهش دهند. در مطالعات انجام شده بر روی خانم‌های ورزشکار مشاهده شده است که وزن جفت و جنین بالاتر بوده است. در صورتی که از نظر فیزیکی مانعی برای مادر باردار وجود نداشته باشد خانم‌های باردار می توانند یک ورزش منظم با شدت متوسط به مدت 30 دقیقه یا بیشتر در روز داشته باشند. ورزش مناسب استرس و اضطراب مادر را کم می‌کند، اعتماد به نفس را افزایش می‌دهد، طول مدت labor را کاهش می‌دهد و در کنترل قند خون مؤثر است.

البته مراجعات پزشکی با توجه به شرایط فرد متفاوت است، در صورتی که فرد سابقه ابتلا به بیماری های دیابت، فشارخون و یا بیماری های زمینه ای دیگری دارد ممکن است نیاز باشد که زودتر از این زمان ها تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد.

 

 

.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید