دانستنی ها

نکات مهم بچه داری

در اکثر موارد والدین و زوج های جوان تجربه لازم در خصوص نحوه نگهداری از بچه رو بلد نیستن و ممکن است با مشکلات بسیاری برای نگهداری از بچه مواجه بشن. از سوی دیگر آشنایی جامع و کامل با نکات مهم بچه داری برای حفظ سلامت نوزاد از جمله کارهای مهم و ضروری می باشد که هر والدینی باید به آن توجه داشته باشن. در این مطلب قصد داریم تا مهم ترین نکات مهم بچه داری را به شما معرفی کنیم.

مهمترین نکات در بچه داری

۱-فواید شیر مادر

از مهم ترین نکات در بچه داری شیر مادر است،شیر مادر دارای مواد مغذی برای رشد و تکامل جسمی و فکری بچه می باشد و به راحتی قابل هضم است، ایجاد حساسیت و آلرژی نمی کند و از همه مهم تر شیر مادر ضریب هوشی بچه را بالا می برد و او را در برابر بسیاری از بیماری ها و عفونت ایمن می سازد، شیر مادر فواید بسیاری دارد در زیر به برخی از فواید آن اشاره می کنیم :

  • در دسترس بودن
  • دمای متناسب با دمای بدن نوزاد
  • تولید امنیت و تعلق پذیری
  • فاقد میکروب و بیماری

از نکات بچه داری شیر مادر می باشد

۲- پوسته ریزی سر

یکی دیگر از مهم ترین نکات بچه داری، پوسته ریزی سر در نوزادان می باشد که بسیار شایع است و علت آن ریزش لایه ای از پوست می باشد که در دوران جنینی بوده و دیگری به علت رشد سریع سلول های پوستی است. پوسته ریزی سر معمولا تا سن سه ماهگی و در برخی نوزادان تا سن دو سالگی ادامه دارد.

۳-کوتاه کردن ناخن ها

کوتاه کردن ناخن ها یکی دیگر از دغدغه های والدین در بچه داری است و از نکات مهم بچه داری به شمار می رود. ناخن های بچه ها معمولا نرم است و کوتاه کردنشون کار دشواری است، لذا این کار را باید بعد از حمام وقتی که ناخن ها نرم تر است و راحت تر گرفته می شود یا وقتی که نوزاد خواب است و دستش را تکان نمی دهد این کار را می توانید به راحتی انجام دهید.

۴-مراقبت از محل قطع شدن بند ناف

از دیگر نکات مهم بچه داری مراقبت از محل قطع شدن بند ناف است. بعد از تولد نوزاد بند ناف کم کم خشک می شود اما این روند ممکن است طی دو هفته و یا بیشتر طول بکشد. بعد از تولد بچه بند ناف او با گیره ای بسته می شود، این گیره در نزدیکترین محل به بدن نوزاد وصل می شود و برای مراقبت از محل قطع شدن بند ناف کافی است تا بهبودی کامل از مرطوب بودن آن جلوگیری شود.

مراقبت از محل قطع شدن بند ناف از مهم ترین نکات بچه داری

۵-واکسیناسیون

انجام به موقع واکسیناسیون از نکات مهم بچه داری به شمار می رود، واکسیناسیون برای همه ی بچه ها ضروری است و انجام به موقع آن اهمیت دارد و بچه را در برابر بسیاری از بیماری ها از جمله ( سل، فلج اطفال، هپاتیت ب، دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، سرخک، سرخجه، اوریون و هموفیلوس آنفلوانزا تیپ ب ) واکسینه می کند.

در زیر به واکسن های مورد نیاز بچه ها اشاره می کنیم :

  • بدو تولد ( ب.ث.ژ- فلج اطفال خوراکی- هپاتیت ب )
  • ۲ ماهگی ( فلج اطفال خوراکی – پنج گانه*)
  • ۴ ماهگی ( فلج اطفال خوراکی- پنج گانه*- فلج اطفال تزریقی )
  • ۶ ماهگی ( فلج اطفال خوراکی- پنج گانه* )
  • ۱۲ ماهگی (MMR** )
  • ۱۸ ماهگی (سه گانه – فلج اطفال خوراکی -MMR **)
  • ۶ سالگی ( سه گانه – فلج اطفال خوراکی )

* واکسن پنج گانه شامل: دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب و هموفیلوس آنفلوانزا تیپ ب می باشد.

**ویروس ضعیف شده سرخک، اوریون و سرخجه

پس از آخرین نوبت واکسن سه گانه هر ده سال یکبار واکسن دوگانه بزرگسالان باید تزریق شود.

۶-زردی

بسیاری از بچه ها از بدو تولد با مشکل زردی مواجه می شوند. زردی امری طبیعی است که برای بیشتر نوزادان تازه متولد شده اتفاق می افتد و دلیل آن وجود بیلی روبین بیش از حد در خون بچه می باشد.

بیلی روبین (Bilirubin) ماده زرد رنگی است که از تجزیه عادی گلبول های قرمز بوجود می آید و از طریق کبد دفع می شود. نشانه های ابتلا به زردی، زردی رنگ پوست از جمله پوست صورت و شکم و سینه شروع شده و به پاها می رسد و سفیدی چشم نوزاد نیز به رنگ زرد در می آید.

از نکات مهم دیگر بچه داری زردی

۷-تغذیه مناسب

تغذیه مناسب برای نوزاد از اهمیت خاصی برخوردار است و شیر مادر یکی از بهترین مواد مغذی برای بچه تا شش ماهگی به شمار می رود و نیازی به هیچ ماده غذایی دیگری نیست. از نکات مهم بچه داری باید به تغذیه مناسب کودک توجه شود و بعد از شش ماهگی علاوه بر شیر مادر غذای کمکی برای بچه نیز باید شروع شود البته غذای نیمه جامد و اگر به تغذیه کودک توجه نشود ممکن است باعث سوء تغذیه و یا توقف رشد کودک شود و پیامدهای ناخوشایندی در پی دارد و با مشکلات بسیاری مواجه خواهید شد.

۸-اسباب بازی مناسب

انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودک تان از دیگر نکات مهم بچه داری می باشد و برای والدین از اهمیت خاصی برخوردار است. والدین باید در انتخاب اسباب بازی دقت زیادی داشته باشن. والدین باید توجه داشته باشن اسباب بازی هم جنبه آموزشی و هم سرگرمی داشته باشد و انتخاب اسباب بازی بسته به سنین مختلف متفاوت است. کودک با بازی مهارتهایی از جمله: خواندن، نقاشی کردن، نوشتن، ارتباط برقرار کردن با اطرافیان، ساخت لوگو و ایجاد اشکال مختلف که حس کنجکاوی کودک را برای ساخت سازه ی جدید بر می انگیزد و بسیاری از موارد دیگر که باعث رشد ذهنی کودک می شوند در انتخاب اسباب بازی نقش مهمی دارد.

مراقبت از نوزاد تازه متولد شده:

لحظه تولد یک نوزاد، می تواند از هیجان انگیزترین لحظات زندگی مشترک یک زن و مرد باشد. زیرا در این زمان زن و شوهر می توانند ثمره عشق و محبت خود را ببینند و در آغوش بگیرند. اما در کنار این لحظات شیرین، ممکن است سختی هایی هم در ارتباط با او وجود داشته باشد.

یکی از مهم ترین وظایف والدین برآورده کردن نیازهای اولیه کودک می باشد. این نیازها شامل تغذیه مناسب، پوشاک مناسب، فضای مناسب برای خوابیدن است. بیداری های والدین، تغذیه نوزاد، تعویض پوشک و لباس نوزاد و …  و از همه مهم تر تربیت نوزاد و رفتار والدین با او است.
بهترین تغذیه نوزاد، شیر مادر است. پیشنهاد می شود مادران به تغذیه خود توجه کنند و مواردی را که موجب افزایش شیر آنها می شود را رعایت کنند. از مهم ترین مزیت های شیر مادر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

الف- در دسترس بودن
ب- فاقد میکروب و بیماری
ج- تولید امنیت و تعلق پذیری
د- دمای متناسب با دمای بدن نوزاد و ….

به او بگویید دنیا محل امنی است
وظیفه مهم بعدی تعویض لباس های کثیف کودک است. اگر کودک نیاز به تعویض لباس و پوشک داشته باشد باید فورا و بدون معطلی تعویض شود. این کار می تواند در ایجاد امنیت که از مهم ترین نیازهای کودکان از لحظه تولد تا 7 سالگی است، کمک کننده باشد. کودک با تعویض لباس کثیفش و با تغذیه شدن به موقع، متوجه می شود که دنیا محل امنی است و کسی است که او را دوست داشته باشد. پس اینگونه می توان نیاز به امنیت و تعلق پذیری کودک را برآورده کرد.

در هنگام شست و شو کودک دقت کنید
توجه داشته باشید که در شستن نوزاد خود هنگام تعویض پوشک، خیلی با آلت تناسلی او بازی نکنید و همچنین آلت تناسلی نوزاد خود را به صورت حرکات رفت و برگشتی با دستتان (مالش دادن) نشورید تا  از بروز زود هنگام مسایل جنسی در بزرگسالی او خودداری شود. مراقب بند ناف کودک تان باشید. بهداشت لازم و نکات ایمنی لازم را رعایت کنید. ممکن است افتادن بند ناف بین یک هفته تا 21 روز به طول بیانجامد.

شوهر عزیز در کنار همسر
بعد از تولد معمولا زنان شادمان هستند ولی ممکن است از روز سوم افسردگی بر آنها غلبه کند. به دلیل ایجاد افسردگی پس از زایمان در برخی از خانم ها، پیشنهاد می شود که پدران بیش تر از هر زمان دیگری به همسران خود توجه داشته باشند و ابراز محبت کنند و در کارهای مربوط به نوزاد نیز سعی کنند شرایط را فراهم کنند و به همسرشان کمک کنند تا همسرشان بتوانند زودتر بهبودی خود را به دست بیاورند. معمولا افسردگی بعد از زایمان 2 هفته به طول می کشد.

پیشنهاد ویژه
  • دستگاه تصفیه آب خانگی تصفیه آساچطور آب سالم بنوشیم؟! ◀مشاهده راهکار
  • دارونتیه رابطه خوب و بادوام جنسیو تجربه کن!
  • صرافی خرید و فروش ارز های دیجیتالبادستیار معاملاتی هوشمند سرمایت رو بدون ریسک چند برابر کن

رو به رو شدن با گریه های نوزاد در روزهای اول برای والدین شگفت انگیز است

پدران برای کمک به بهبود افسردگی همسرشان می توانند نقش بسیار موثری را داشته باشند. به همسرتان اجازه صحبت کردن بدهید و به حرفهایش خوب گوش دهید. به او کمک کنید تا زمانی را با اعضای خانواده و دوستانش بگذراند و اگر امکان داشت مدت کوتاهی نوزادتان را به والدی خود بسپارید و همسرتان را به فضای خارج از منزل برده تا تغییر آب و هوایی در روحیه او نقش مفیدش را ایجاد کند.

از نظر پزشکی گفته می شود که بهتر است حداقل تا 6 هفته بعد از زایمان ارتباط جنسی بین همسران ایجاد نشود. برای این امر، حتما قبل و بعد از زایمان با پزشک متخصصتان مشورت نمایید.

تا مدتی پس از زایمان ممکن است ایجاد ارتباط جنسی با همسرتان سخت باشد و این امر کاملا طبیعی است او احتمال زیاد تا مدتی احساس درد و ناراحتی را دارد و بهتر است که شما در برابر این مساله صبور باشید. پدران باید به همسران خود فرصت لازم را بدهند تا بتوانند از نظر جسم و روحی به تعادل خود برسند.

زبان نوزاد را یاد بگیرید
رو به رو شدن با گریه های نوزاد در روزهای اول برای والدین شگفت انگیز است و مثل یادگرفتن زبان خارجی، می تواند برای والدین زمان بر باشد که هر گریه کودک چه علتی دارد. سعی کنید در مقابل گریه ای نوزادتان آرامش خود را حفظ کنید و به گریه های کودک پاسخ بدهید. برخی کارها مثل عمودی راه بردن کودک و یا بازی کردن با می تواند به بندآمدن کودک کمک کند البته به شرطی که کودک مشکل جسمی نداشته باشد و گرسنه نباشد و والدین از ترس اینکه نکند کودکشان بغلی بشود، نباید او را بغل نکنند.

والدین باید از همان روزهای اول تولد تا حدود 2 و نیم سالگی سریع به گریه های نوزاد پاسخ بدهند و کودک را به خیال اینکه باید صبور بار بیاید، رها نکنند. علی رغم این باور که نوزادان از لحظه تولد تا مدتها از بینایی برخوردار نیستند، می توان گفت که نوزاد از همان لحظه تولد قادر به دیدن اشیاء و چهره ها است. با این تفاوت که دید آنها در ابتدا دو بعدی است و اشیاء حجم دار را بهتر می بینند و تا فاصله حدود 25 الی 30 سانتی متری خود را می توانند ببینند و نهایتا تا 6 ماهگی دید آنها مشابه دید بزرگسالان می شود.

آویزه ها بهترین بازی برای کودک
بهترین بازی ها برای کودکان تازه متولد شده آویزه ها هستند. آویزه ها را می توان به صورت آماده تهیه کرد و یا خود والدین البته با رعایت نکات ایمنی لازم در منزل تهیه کنند. آویزه ها بهترین بازی های تا 2 سالگی برای تقویت حس بینایی کودکان مفید هستند.

بازی دالی موشه هم یکی از بهترین بازی هایی است که می شود برای کودکان از حدود 3 ماهگی تا 2 سالگی انجام داد. کودکان از حدود 1 و نیم سالگی متوجه پایداری و ثبات شیء می شوند. به این معنا که می فهمند اشیایی را که در حال حاضر نمی بینند به صورت کلی از دست نداده اند و موقتا آنها را نمی بینند. والدین به ویژه والدینی که شاغل هستند با کودک خود این بازی را انجام بدهند. بهتر است این بازی با چهره ی خودتان نیز باشد، در این صورت کودکتان متوجه می شود، اگر مدتی والدینم را نبینم آنها را از دست نداده ام. این کار به جلوگیری از اضطراب جدایی کودکان نیز می تواند کمک کننده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید