دانستنی ها

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

هیچ راه درست یا غلطی برای شیردهی به کودک وجود ندارد و هر مادر و نوزادی به مرور زمان و با امتحان کردن پوزیشن‌های مختلف شیردهی، موقعیت مورد علاقه خود را برای شیر دادن پیدا می‌کنند. آنچه مهم است این است که هم مادر و هم نوزاد هنگام شیردهی احساس راحتی کنند. دانستن پوزیشن‌ها و تکنیک‌های مختلف شیردهی می‌تواند برای شما مفید باشد زیرا زندگی اغلب ما را ملزم می‌کند که در شرایط مختلفی قرار بگیریم، پس دانستن روش‌های مختلف شیردهی در این شرایط به کمک شما می‌آیند، مخصوصا وقتی کودک شما بزرگتر می‌شود. در این مقاله رایج‌ترین پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد که اکثر مادران به آنها علاقه‌مند هستند را معرفی می‌کنیم.

نحوه صحیح قرار دادن نوک سینه در دهان نوزاد

اولین و شاید هم مهم ترین مسأله در هنگام شیردهی، قرار دادن صحیح نوک سینه در دهان نوزاد است. این کار باید به صورتی انجام شود که هم نوزاد و هم مادر احساس راحتی کنند. این کار را گام به گام به روش زیر انجام دهید:

  • با یک دست سینه خود را بگیرید طوری که چهار انگشت زیر و انگشت شصتتان بالای سینه قرار داشته باشد.
  • با دست دیگر طوری نوزاد را در آغوش بگیرید که بر روی سر او کاملا تسلط داشته باشید. سایر بخش های بدن نوزاد از جمله دست ها، بدن و پاها نیز باید در وضعیت مناسبی قرار داشته باشند.
  • تمام بدن نوزاد را به خود نزدیک کنید نه فقط سر او را!
  • دستان خود را کمی به نوک سینه نزدیک کنید و با کمک نوک سینه تان لب بالای نوزاد را به سمت بالا بکشید.
  • به این ترتیب نوزاد گرسنه نیز دهان خود را باز خواهد کرد.
  • تمام نوک سینه بعلاوه هاله آن را در دهان نوزاد قرار دهید. در حقیقت برای خوردن شیر، نوزاد باید نوک سینه شما را بین زبان و سقف دهان خود فشار دهد.
  • درنتیجه ی قرار دادن درست پستان در دهان نوزاد، لب پایین نوزاد باید به سمت عقب برگردد.
  • مراقب باشید که سایر بخش های پستان، انگشتان و یا هر چیز دیگری مجراهای بینی نوزاد را مسدود نکند.
  • وقتی موفق شدید، برای حفظ پوزیشن مناسب یک بالش زیر دست و آرنج خود قرار دهید تا بتوانید برای مدتی آن وضعیت مناسب را حفظ کنید.

 آیا نوزاد به درستی نوک سینه را به دهان گرفته است؟

راه های زیادی وجود دارد که متوجه شوید آیا نوزادتان به درستی نوک سینه را گرفته یا نه؟

  • لب های نوزاد باید مانند ماهی دور هاله پستان قرار گیرد.
  • اگر لب پایین نوزاد را به سمت پایین بکشید باید بتوانید زبان او را ببینید.
  • صدای قورت دادن او را می شونید.
  • بعد از مدتی حس خروج شیر از پستان هایتان کاملاً آشنا خواهد بود.

نکته بسیار مهم این است که مکیدن شیر توسط نوزاد نباید همراه با صدای ملچ و ملوچ زیادی باشد. زیرا این سر و صدا ها نشان دهنده بلعیدن هوا بوده که در نهایت به دل درد های شدیدی منجر خواهد شد.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

 از کجا باید بدانیم که شیردهی درست و موثر بوده است؟

به غیر از شنیدن صدای قورد دادن شیر، درصورت غنی و کافی بودن شیر باید به نتایج زیر دقت کنید:

  • نوزادتان باید بر اساس نمودار مربوط به خود وزن گیری درست و مناسبی در ماه های آینده داشته باشد.
  • نوزادتان باید روزانه حداقل 6 پوشک را مرطوب کند.
  • نوزاد باید روزانه به طور میانگین هر 2 تا 4 ساعت یکبار شیر بخورد.

 موقعیت مناسب شیردهی

موقعیت مناسبی برای شیردهی وجود ندارد. عواملی مثل: اندازه سینه، میزان چسبیدن نوزاد به نوک پستان و سرعت خروج شیر، برخی از موقعیت‌ها را بهتر از سایرین می‌کند. هر موقعیتی که برای شیردهی انتخاب می‌کنید، به یاد داشته باشید:

  • قبل از شروع شیردهی، همه چیزهایی را که نیاز دارید، مانند نوشیدنی، تنقلات، موبایل، کنترل تلویزیون، کتاب یا مجله را در نزدیک خود قرار دهید.
  • مطمئن شوید که کودک شما راحت است. در هر وضعیتی که هستید، کودک شما باید ثابت و به طور کامل حمایت شود. دقت کنید که سر، گردن و ستون فقرات او نباید حالت پیچ ​​خورده داشته باشد.
  • مطمئن شوید که احساس آرامش و راحتی نیز می‌کنید. در صورت نیاز از کوسن، بالش یا حوله‌های نرم برای حمایت از کمر یا بازوها استفاده کنید.
  • بررسی کنید که پستان‌تان به درستی با دهان نوزاد چفت شده است. یک چفت خوب برای شیردهی راحت ضروری است.
  • اگر کودک شما برای گرفتن نوک سینه مشکل دارد یا شیردهی باعث درد شما می‌شود، از یک مشاور شیردهی کمک بگیرید. آنها همچنین می‌توانند به شما نشان دهند که چگونه از کودک خود حمایت کنید تا به شما در تغذیه راحت‌تر کمک کند.

جهت اطمینان از وضعیت مناسب کودک بهتر است کودک روبروی مادر قرار بگیرد تا راحت باشد و برای تغذیه نیازی به چرخاندن گردن نداشته باشد. با تماس دادن نوک سینه با لب پایین نوزاد، او در پاسخ دهان خود را باز می‌کند. با یک دست گردن کودک نگه داشته شود و با دست دیگر نوک سینه به درستی در دهان کودک و بالای زبان او قرار گیرد. قرارگیری صحیح نوزاد مانع زخم شدن نوک سینه می‌شود. در صورتی که طی شیردهی مادر با درد مواجه شود باید موقعیت نوزاد را تصحیح کند.

نشانه‌های گرسنه بودن نوزاد

همانطور که پوزیشن‌های مختلف را امتحان می‌کنید، روی واکنش نوزاد و احساس خود تمرکز کنید. اگر هر دو راحت هستید، موقعیت مناسب را پیدا کرده‌اید. اما اگر این موقعیت برای شما ناخوشایند بود، پوزیشن دیگری را امتحان کنید. همچنین مهم است که به علائم اولیه گرسنگی نوزاد خود توجه کنید مانند:

  • حرکت مشت‌ها به سمت دهان؛
  • سر چرخاندن به دنبال سینه؛
  • هوشیارتر و فعال‌تر شدن؛
  • مکیدن دست یا لب زدن؛
  • باز و بسته کردن دهان.

روی درک نشانه‌های اولیه گرسنه بودن نوزاد کار کنید تا کودکتان خسته نشود و گریه نکند، زیرا گریه کردن آخرین مرحله گرسنگی نوزاد است و در این صورت چفت شدن به خوبی پیش نمی‌رود و کودک شما برای شیر خوردن مقاومت می‌کند. به نوزادتان اجازه دهید تا جایی که ممکن است ناحیه آرئول (ناحیه رنگی اطراف نوک پستان) را داخل دهان ببرد و فقط به نوک سینه نچسبد.

آمادگی برای شیردهی

همانطور که برای شیر دادن آماده می‌شوید، یک بالش در نزدیک خود قرار دهید زیرا این کار می‌تواند به رفع فشار از روی کمر، شانه‌ها یا مچ دست کمک کند. بالش‌هایی مخصوص شیردهی وجود دارد که به نوزادان در هنگام شیر خوردن کمک می‌کنند. اما بالش‌های معمولی هم برای کمک به موقعیت بدن، کودک و سینه شما خوب عمل می‌کنند.

داشتن پارچه‌هایی برای تمیز کردن در نزدیکی جایی که قصد شیر دادن دارید، ممکن است مفید باشد. برخی از افراد دوست دارند یک لیوان آب در دسترس داشته باشند یا حتی یک میان وعده بخورند.

بی‌صدا کردن تلفن، سرگرم کردن سایر بچه‌ها با فعالیت‌ها و کم‌نور کردن اتاق می‌تواند به شما و کودکتان کمک کند تا آرامش بیشتری داشته باشید و زمان لازم را برای شیردهی اختصاص دهید. در ادامه برخی از محبوب‌ترین پوزیشن‌های شیردهی در بین مادران را معرفی می‌کنیم و توضیح می‌دهیم که در هر شرایط کدام پوزیشن برای مادر و کودک مناسب‌تر است.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد – شیردهی آرام یا وضعیت لم‌داده

معمولا مادرانی که برای اولین بار بچه‌دار شده‌اند از وضعیت شیردهی آرام که به عنوان غذا دادن بیولوژیکی نیز شناخته می‌شود استفاده می‌کنند. اگر کودک شما به محض تولد روی سینه یا شکم شما قرار بگیرد، او به خوبی و به طور غریزی، خود را به سمت یکی از سینه‌های شما خواهد کشید و سعی می‌کند به آن بچسبد.

از سوی دیگر، تماس پوست به پوست نیز، غریزه‌های غذایی فرزندتان را تحریک کرده و نیروی جاذبه نیز به او کمک می‌کند که به خوبی به سینه شما بچسبد. با این حال، این نوع وضعیت شیردهی فقط مختص نوزادان تازه متولدشده نبوده و هر کودکی در هر سنی می‌تواند از این طریق شیر بخورد.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد- وضعیت گهواره‌ای

یکی دیگر از روش‌ها و وضعیت‌های شیردهی، به نام آغوش گهواره‌ای، وضعیت شیردهی کلاسیک است که بیشتر ما چنین تصوری از شیردهی به نوزاد داریم. چنین وضعیتی شامل نشستن به صورت ایستاده بوده، در حالی که کودک به بغل قرار داشته و سر و گردن او در جلوی ساعد شما و بدنش در مقابل شکمتان قرار دارد.

اگرچه این وضعیت شیردهی بسیار محبوب است اما وضعیتی آسان برای نوزاد نیست زیرا به اندازه، آغوش‌های دیگر، برای او حمایت فراهم نمی‌کند. استفاده از بالش شیردهی یکی از لوازم شیردهی، ممکن است در فراهم کردن این حمایت موثر بوده و از وارد شدن فشار بر روی کمر یا شانه‌های شما جلوگیری کند.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد -آغوش گهواره‌ای صلیبی

این وضعیت شیردهی، تقریبا شبیه به آغوش گهواره‌ای است با این تفاوت که جای بازوهای شما متفاوت است و بنابراین بدن کودک در جلوی ساعد مخالف قرار دارد. هدف این وضعیت شیردهی این است که حمایت کافی را از گردن و شانه‌های فرزند خود فراهم کرده و به او اجازه دهید قبل از شیر خوردن، سر خود را خم کند.

این پوزیشن شیردهی برای نوزادان عالی است به خصوص نوزادان کوچک و کودکانی که در گرفتن سینه مادر، با مشکلاتی مواجه‌اند. همچنین، از آنجایی که کودک شما کاملا توسط بازوی مخالف شما پشتیبانی می‌شود، شما کنترل بیشتری بر موقعیت او داشته و می‌توانید از دست آزاد خود برای تنظیم سینه استفاده کنید.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

وضعیت شیردهی توپ راگبی

در این وضعیت شیردهی، به صورتی می‌نشینید که فرزندتان در امتداد ساعد شما قرار دارد. بدن او در کنار شما بوده و پاهایش به سمت پشت صندلی یا هر آنچه بر روی آن نشسته‌اید است. این یکی دیگر از روش‌ها و وضعیت‌های شیردهی بوده که بسیار مفید است زیرا به خوبی کودک شما را پشتیبانی می‌کند و در عین حال کنترل و دید خوبی از چهره وی به شما می‌دهد.

قرار گرفتن در کنار بدن شما نیز به کودک احساس امنیت می‌دهد. همچنین در موقعیت‌هایی چون زایمان سزارین، شیر دادن به نوزاد دوقلو بودن فرزندان، زودرس بودن کودک و بزرگ بودن سینه‌های مادر نیز این وضعیت شیردهی می‌تواند موقعیت مناسبی برای مادران و نوزادان باشد.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

وضعیت شیردهی خوابیدن به پهلو

این وضعیت شیردهی در موقعیت‌هایی مثل شیردهی‌های شبانه یا شیر دادن بر روی مبل یا تختخواب می‌تواند راحت‌تر از نشستن بر روی صندلی باشد به خصوص اگر سزارین کرده و بر روی شکم خود بخیه داشته باشید. در این روش شیردهی خوابیده، شما و نوزادتان در کنار یکدیگر دراز می‌کشید به شکلی که شکم‌های شما رو به روی هم قرار بگیرد.

پوزیشن صحیح شیردهی نوزاد

وضعیت شیردهی عمودی یا آغوش کوالایی

یکی دیگر از روش‌ها و وضعیت‌های شیردهی، آغوش کوالایی یا شیردهی عمودی است؛ که در این وضعیت، فرزند شما با ستون فقرات راست و به حالت عمودی بر روی ران‌ها شما نشسته و شیر می‌خورد. اگر حمایت کافی را برای فرزندتان فراهم می‌کنید می‌توانید این وضعیت شیردهی را برای نوزاد تازه متولدشده نیز انجام دهید. این وضعیت شیردهی معمولا بهترین روش برای نوزادانی است که از رفلاکس یا عفونت گوش رنج می‌برند. همچنین می‌تواند برای نوزادان دچار زبان گره‌خورده یا تونوس ماهیچه‌ای کم مفید باشد.

وضعیت شیردهی عمودی یا آغوش کوالایی

وضعیت شیردهی آویخته

در این وضعیت، نوزاد به پشت دراز می‌کشد در حالی که شما بر روی او دولا شده و سینه خود را در دهان نوزاد قرار می‌دهید. برخی از مادران گزارش کرده‌اند که استفاده از این وضعیت شیردهی به مدتی کوتاه، به آن‌ها در حل مسئله ورم پستان کمک کرده است. همچنین برخی دیگر مطرح کرده‌اند که این وضعیت شیردهی به باز شدن مجاری شیر مسدود شده کمک می‌کند.

وضعیت شیردهی آویخته

جمع بندی

در نهایت، وقتی تصمیم به استفاده از یکی از روش‌ها و وضعیت‌های شیردهی گرفتید یا وضعیت شیردهی جدیدی را پیدا کردید، حالت ایده آل این است که هر چند وقت یک بار، روش شیردهی خود را تغییر دهید. با استفاده از روش‌های متنوع، به کودک خود اجازه می‌دهید که شیر قسمت‌های مختلفی از سینه شما را بمکد و در نهایت این کار به جلوگیری از شقاق سینه در شیردهی، انسداد مجاری شیر و دیگر مشکلات شیردهی کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید