در طول بارداری نمیتوانید پریود شوید، اما برخی زنان در طول بارداری خونریزی از واژن دارند و برخی از آنها حتی خونریزی دورهای را گزارش میکنند که به نظرشان شبیه پریود در بارداری است. اما خونریزیهای احتمالی واژن در طول بارداری همان خونریزی قاعدگی و پریود نیست. در این مطلب از بیبی لوکس میتوانید بیشتر با دلایل خونریزیهای مختلف رحم آشنا شوید.
رابطه پریود و حاملگی
خونریزی نرمال پریود رنگ روشن دارد و به تدریج تیرهتر و بیشتر میشود. همچنین در انتهای پریود رنگ آن روشنتر و شدت خونریزی دوباره کمتر میشود. هر ماه اگر تخمک آزاد شده توسط تخمدان بارور نشود، پریود اتفاق میافتد. تخمکی که بارور نشده است از رحم و از طریق واژن خارج میشود.
در اینجا تفاوت پریود و حاملگی روشنتر میشود: زمانی که حامله هستید دیگر قرار نیست پریود شوید! پس از نظر منطقی پریود در بارداری غیر ممکن است. اما تشخیص اینکه دیگر پریود نمیشوید همیشه راحت نیست. اگر مطمئن هستید که باردارید و خونریزی مانند قاعدگی در هفته های اول بارداری یا لکهبینی دارید باید با پزشک مشورت کنید.
مقایسه دوران بارداری با پریود
پریود، اتفاقی است که هر ماه به دلیل بارور نشدن تخمکی که در زمان تخمک گذاری آزاد شده، میافتد. تخمک یک بار در ماه از تخمدان آزاد میشود و تخمکهایی که بارور نشدهاند، از رحم خارج شده و از طریق واژن همراه با خون پریود از بدن بیرون میروند. خونریزی در یک پریود طبیعی، معمولاً در ابتدا خیلی کم است و سپس زیادتر و تیرهتر میشود. در پایان دوره قاعدگی، رنگ خون روشنتر شده و دوباره مقدار آن کم میشود.
معمولاً بهنظر میآید که فرق بین قاعدگی و حاملگی بهآسانی قابل تشخیص است، یعنی در دوران بارداری، پریود اتفاق نمیافتد. اما متأسفانه، وضعیت همیشه اینقدر واضح و آشکار نیست. بعضی از زنان ادعا میکنند که در دوران بارداری، پریود شدهاند. رسانههای اجتماعی و بلاگها هم گاهی به شایعه «پریود شدن در حین بارداری» دامن میزنند.
خونریزی لزوماً نشانه یک اتفاق بد نیست. خیلی از زنان در طول سه ماهۀ اول بارداری خود، لکهبینی داشتهاند و نوزادان سالمی هم به دنیا آوردهاند. خونریزی در دوران بارداری به قاعدگی منظم هم ربطی ندارد، ضمن اینکه پریودها زمانی اتفاق میافتند که شما باردار نباشید. بهتر است که مادر در مورد انواع مختلف خونریزی و لکه بینی هنگام بارداری مطالعه کنید و در صورت لزوم به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.
علل پریود در بارداری
خونریزی پریودی یا قاعدگی
قاعدگی تنها زمانی اتفاق میافتد که شما باردار نیستید. هر ماه، رحم شما در حال آمادگی برای جا دادن تخمک، یک پوشش ضخیم غنی از خون ایجاد میکند. اگر آن ماه باردار نشوید، این بافت و خون ریزش میکند که این همان پریود شماست. اما وقتی یک تخمک در پوشش دیوارهٔ رحم جای میگیرد، هورمونها به بافت غنی از خون میگویند که سر جایش بماند تا از جنین در حال رشد پشتیبانی کنند. در نتیجه شما این بافت را دفع نمیکنید و تا پس از اتمام بارداریتان دوباره پریود نخواهید شد.
خونریزی لانهگزینی
خونریزی در طول بارداری به دلایل زیادی اتفاق میافتد که برخی از آنها جدی هستند و برخی نیستند. برخی زنان در هفتهٔ قبل از موعد معمول پریودشان در اوایل بارداری خونریزی سبک یا لکهبینی دارند و ممکن است آن را با پریود اشتباه بگیرند. این نوع خونریزی عموماً خیلی سبکتر از یک پریود معمولی است و فقط یک یا دو روز طول میکشد. این لکهبینی را خونریزی لانهگزینی مینامند، زیرا این تصور وجود دارد که این خونریزی ممکن است ناشی از نقب زدن تخمک بارور در بافت پوششی رحم باشد، اما هیچکس نمیداند که علت آن دقیقاً چیست.
خونریزیهای معمول بیخطر
شما ممکن است پس از یک آزمایش پاپ اسمیر، معاینهٔ واژنی یا رابطهٔ جنسی هم لکهبینی داشته باشید که به دلیل آن است که در طول بارداری خون بیشتری به دهانهٔ رحمتان میرسد. در هر صورت نیاز است که این موارد را به پزشکتان اطلاع بدهید تا خیالتان راحت شود.
خونریزیهای خطرساز
خونریزی همچنین میتواند نشانهٔ عفونتی خاص یا موارد دیگری مثل مشکلات جفتی، سقط جنین یا بارداری خارج رحمی باشد که میتواند خطرساز باشد و نیاز به پیگیری دارد. پس اگر در طول بارداری متوجه خونریزی شدید، فوراً با ماما یا پزشکتان تماس بگیرید، حتی اگر خونریزی متوقف شده باشد. بسیاری از زنانی که در طول بارداری خونریزی دارند بدون مشکل زایمان میکنند اما شما ممکن است به ارزیابی پزشک برای اطمینان از نبود یک مشکل جدی نیاز داشته باشید. اگر خونریزی فعال یا درد شدید از هر نوعی دارید و نمیتوانید فوراً به پزشکتان دسترسی پیدا کنید، مستقیم به اورژانس بروید.
علل دیگر
انواع دیگر خونریزیهای اوایل بارداری که ممکن است نشانۀ نیاز به اورژانس و مراقبتهای فوری باشند، عبارتاند از:
• عفونتها
• حاملگی خارج رحمی
• حاملگی مولار
• سقط جنین
این نوع خونریزی نیازمند به رسیدگی اورژانسی همچنین ممکن است با این علائم همراه باشد:
• انقباضات شدید یا درد شکمی
• درد پشت یا کمر
• ضعف یا از دست دادن هوشیاری
• خستگی
• درد شانه
• تب
• تغییرات ترشحات واژن
• تهوع و استفراغ غیر قابل کنترل
مقدار این خونریزیها بر خلاف لکهبینی، بسیار زیاد بوده و بیشتر شبیه پریود معمولی هستند.
زایمان زودرس
در زایمان زودرس، نوزاد قبل از هفته 37ام بارداری به دنیا میآید. قبل از زایمان زودرس، بعضی از زنان علائم شبیه به پریودی و ترشحات مخاطی زیادی را مشاهده میکنند. کمر درد، احساس فشار در واژن و تغییردر ترشحات واژن را نیز میتوان بهعنوان علائم زایمان زودرس نام برد.
جفت سر راهی (پایین بودن جفت)
این وضعیت وقتی اتفاق میافتد که جفت به قسمت پایین رحم میچسبد و بسیار نزدیک به رحم است یا دهانه رحم را میپوشاند. خونریزی در این وضعیت در افراد مختلف، متفاوت است اما نشانههای دیگری وجود ندارد. جفت سر راهی ممکن است باعث تأخیر در درد زایمان و خود زایمان شود.
جدا شدن زودرس جفت
این عارضه در طی چند ماه آخر بارداری بسیار شایع است. جدا شدن جفت از رحم معمولاً با خونریزی شدید و احتمالاً درد معده و انقباض شدید همراه است. بیماریهای خاص مانند فشار خون بالا میتوانند خطر جداشدن جفت را بیشتر کنند.
پارگی رحم
پارگی رحم به معنی جدا شدن یا پارگی عضله رحم است که باعث خونریزی غیر قابل کنترل میشود. این عارضه، معمولا در زنانی اتفاق میافتد که سابقه زایمان سزارین داشتهاند. اگر چه این عارضه، نادر است اما این نوع از پارگی در جای زخم قدیمی در رحم اتفاق میافتد. بسیاری از مشکلاتی که در نیمه دوم حاملگی اتفاق میافتد، باعث خونریزی و علائمی مشابه با پریود میشوند ولی واقعاً قاعدگی نیستند.
- اگر خانمی در هر مرحله از بارداری دچار خونریزی شد، باید رنگ، مقدار و دیگر ویژگیهای خونریزی را یادداشت کند و با پزشک خود مشورت کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت داشتن خونریزی همراه با علائم زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:
- درد و گرفتگی
- سرگیجه یا غش
- خونریزی شدید یا دفع لخته
- درد شدید در معده و لگن
همچنین اگر خونریزی به رنگ قرمز روشن بود و در حدی بود که مجبور به استفاده از نواربهداشتی شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.
خونریزی واژینال و درد لگن در اوایل بارداری میتواند نشانه بارداری خارج از رحم باشد و باید در سریعترین زمان به پزشک مراجعه کرد.
علائمی مانند درد مداوم در کمر، گرفتگی شکم و انقباضات منظم میتواند علائم زایمان زودرس (یعنی زایمان قبل از هفته 37 بارداری) باشد و باید به پزشک مراجعه کرد.
نکات نهایی درباره پریود در بارداری
امکان پریودی در دوران بارداری وجود ندارد، اما بسیاری از زنان باردار، علائم مشابه پریودی را در طول سه ماهۀ نخست بارداری خود تجربه میکنند که عبارتاند از:
• خونریزی واژینال (خفیف و کوتاهمدت)
• انقباض خفیف
• خستگی
• کج خلقی
• درد در ناحیه کمر
بسته به اینکه بدن شما از چه روشهایی استفاده میکند تا بهطور طبیعی برای بارداری آماده شود، علائم متفاوتی هم در بدن ایجاد میشود. اگر هر کدام از علائمی که گفته شد، شدید باشند یا در طول زمان از بین نروند یا در سه ماهه دوم یا سوم بارداری اتفاق بیفتند، باید سریع به پزشک مراجعه کنید.
گاهی اوقات دشوار است که بگوییم آیا خونریزی به مراقبتهای فوری پزشکی نیاز دارد یا نه. به عنوان یک قانون کلی، در هر مرحله از بارداری اگر خونریزی داشتید باید سریع به پزشک مراجعه کنید.