دانستنی ها

اهمیت و نحوه آروغ گرفتن از نوزاد

آروغ گرفتن از نوزاد

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد (باد گلو) بعد از خوردن شیر، موضوعی است که باید به آن توجه ویژه نشان دهید.

نحوه آروغ گرفتن نوزاد، هرچند بسیار ساده و آسان است و هیچ دردسری به دنبال ندارد، اما لازم است که به طرز صحیح و درستی انجام شود تا از بروز مشکلات ناخواسته، جلوگیر شود. در این مقاله از بیبی لوکس قصد داریم نحوه آروغ زدن و آروغ گرفتن نوزاد را با شما مادران گرامی در میان بگذاریم و روش درست این امر را به شما آموزش دهیم با ما همراه باشید.

چرا نوزاد آروغ می‌زند؟

قبل از آنکه به سراغ معرفی بهترین روش آروغ گرفتن نوزاد برویم و این مسئله را در کنار هم بررسی کنیم، ابتدا باید ببینیم که اصلا چرا نوزاد آروغ می‌زند و دلیل آروغ زدن نوزاد چیست؟ بعد از آن، اهمیت انجام درست گرفتن آروغ، خود به خود برای شما روشن خواهد شد.

زمان که نوزاد از سینه مادر و یا حتی از شیشه، شیر می‌خورد، معمولا همراه با شیر، مقداری هوا نیز وارد معده او می‌شود. هر اندازه که هوای بیشتری وارد معده نوزاد شود، معده نوزاد نیز زودتر پر شده، اما نوزاد سیر نمی‌شود.

زمانی که هوا وارد معده نوزاد شود، معمولا این عوارض را به دنبال خواهد داشت:

  • درد معده و گاها بروز رفلاکس
  • بی‌قراری و بهانه‌گیری همراه با نق و گریه نوزاد
  • سیر نشدن نوزاد، نرسیدن مواد مغذی به اندازه کافی و در نهایت افت رشد

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد

علائمی که نشان می‌دهد نوزاد به آروغ زدن نیاز دارد

زمانی که نوزاد نیاز به آروغ زدن داشته باشد، بدن خود را پیچ و خم می‌دهد. اصولا این رفتار را در زمان شیر خوردن انجام می‌دهد تا به شما نشان دهد مشکلی وجود دارد و باید رفع شود. احتمال دارد احساس درونی خود را با سر و صدا کردن هم نشان دهد. حتی ممکن است نوزاد تا زمانی که این گاز از بین نرود، از غذا خوردن خودداری کند.

تعداد آروغ زدن نوزادها با هم متفاوت است. اصولا نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، کمتر به انجام این کار نیاز دارند و نوزادانی که از شیشه شیر تغذیه می‌شوند، بیشتر باید آروغ بزنند. علت این امر هم این است که سرعت پخش شدن شیر از نوک شیشه شیر بیشتر است و موجب می‌شود تا نوزاد هوای بیشتری وارد بدن خود کند. البته نوزادان از دو یا سه ماهگی کمتر به آروغ زدن نیاز دارند. در ادامه نشانه‌های این که یک نوزاد نیاز به آروغ زدن دارد، بررسی می‌کنیم.

توقف تغذیه

اگر کودک شما شیر خوردن را متوقف می‌کند، ممکن است نیاز به آروغ زدن داشته باشد. آن‌ها گاهی در هنگام شیر خوردن هوا را می‌بلعند. بلعیدن هوا ممکن است موجب بروز احساس سیری در آن‌ها شود. در این لحظه نوزاد سیر نشده است و با آروغ زدن می‌تواند به شیر خوردن ادامه دهد. وقتی آروغ بزند، می‌تواند مقداری از هوای وارد شده به معده را خارج کند و دوباره شیر بخورد.

بی‌قراری در هنگام شیر خوردن

اگر نوزاد شما در هنگام شیر خوردن به خود می‌پیچد و نق می‌زند، احتمالا نیاز به آروغ زدن دارد. اگر نوزاد پس از شیر خوردن هم همچنان به خود بپیچد، ممکن است باز هم نیاز به آروغ زدن داشته باشد. در این حالت، به او کمک کنید تا آروغ گرفته شود و بتواند آرامش پیدا کند.

بیدار شدن از خواب برای آروغ زدن

گاهی اوقات نوزاد از خواب بیدار می‌شود تا فقط آروغ بزند. نوزادانی که زمان زیادی را روی پشت خود می‌گذرانند، ممکن است هوای بیشتری را وارد معده خود کنند. آروغ گرفتن باید از اولین کارهایی باشد که در هنگام بیدار شدن نوزاد در زمان شب انجام می‌‌دهید. ممکن است نوزاد گرسنه باشد اما باید اول آروغ بزند تا بتواند شیرش را بخورد.

جمع کردن زانوها به سمت شکم

نوزادان تازه متولد شده از سیگنال‌هایی کوچک استفاده می‌کنند تا به شما نشان دهند به چه چیزی نیاز دارند. اصولا وقتی نوزادی درد دارد، زانوهای خود را به سمت بالا می‌برد. اگر نوزاد شما این کار را انجام می‌دهد، آروغ او را بگیرید. ممکن است گازی در معده او جمع شده باشد و علت این درد همان باشد.

لج کردن در زمان شیر خوردن

وقتی به نوزاد خود شیر می‌دهید، انتظار ندارید که او لج کند، نق بزند و بدخلق شود. سرگرمی موردعلاقه نوزادان شیر خوردن است. اگر کودک در زمان شیر خوردن با حالت صورتش به وضوح نشان می‌دهد که ناراحت است، اخم می‌کند و… ممکن است نیاز به آروغ زدن داشته باشد.

تردید کردن بین پستان‌ها

اگر پس از تغذیه نوزاد از یک پستان، خواستید پستان دیگر را هم به او بدهید و در این حالت او امتناع کند، دو دلیل وجود دارد:

  • او سیر شده است
  • نیاز به آروغ زدن دارد

اگر نوزاد شما از شیشه شیر تغذیه می‌کند و نیمه دوم شیشه را نمی‌خورد، ممکن است به همین دو علت باشد.

جاری شدن بیش از حد آب دهان

گاهی جاری شدن آب دهان زیاد نشانه گیر کردن هوا در زیر شیر است. منظور ما این است که در زیر شیری که در معده او وجود دارد، مقداری هوا وجود دارد که باید خارج شود. در این حالت، وقتی نوزاد آروغ بزند ممکن است شیر هم از دهان او بیرون بریزد. اگر با هر بار آروغ زدن آب دهان هم جاری می‌شود، نشانه این است که باید بیشتر آروغ بزند.

تغییر صدای مکیدن در هنگام شیر خوردن

وقتی نوزاد شما در حال شیر خوردن است، به صدای مکیدن آن گوش دهید. اگر صدا تغییر پیدا کرده است، امکان دارد که او در حین شیر خوردن هوا هم به درون معده خود وارد کند. بهتر است پستان یا شیشه شیر را به گونه‌ای نگه‌دارید که هوا وارد دهان او نشود. وقتی چنین صدایی شنیدید، باید پس از اتمام تغذیه، به او کمک کنید تا آروغ بزند.

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد

بیشتر از یک راه برای آروغ گرفتن از نوزادتان وجود دارد. توجه کنید که هنگام استفاده از یک روش آروغ زدن، اگر بعد از ۳۰ دقیقه نتوانستید آروغ بگیرد، آن روش را رها کنید یا موقعیت متفاوتی را امتحان کنید. همچنین ممکن است کودک در آن لحظه هنوز آمادهٔ آروغ زدن نباشد. برای انجام این کار می‌توانید به شکل‌های زیر عمل کنید تا ببینید کدام یک برای شما و نوزادتان راحت‌تر و مؤثرتر است:

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد: روی سینه یا شانه

سینۀ نوزاد را در برابر قفسۀ سینهٔ خودتان نگه دارید، به طوری که چانهٔ او روی شانهٔ شما قرار بگیرد. با یک دست او را نگه دارید و با دست دیگر به آرامی به پشت او ضربه بزنید یا پشت او را آرام مالش دهید. قبل از امتحان این روش آروغ گرفتن، برای تمیز نگه داشتن لباس خود، یک پارچه روی شانهٔ خود و حتی روی تمام پشتتان بیندازید.

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد: بالاتر از شانه

روش دیگر این است که نوزاد را کمی بالاتر از شانهٔ خود نگه دارید، طوری که شانۀ شما با شکم نوزاد تماس پیدا کند و فشار ملایمی بر شکم او ایجاد کند که باعث آروغ زدن شود. با یک دست او را نگه دارید و با دست دیگر به آرامی به پشت او ضربه بزنید یا پشت او را مالش دهید. یادتان باشد نوزاد را هرگز روی شانۀ خود خم نکنید. اگر از این روش استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که کودک می‌تواند به راحتی نفس بکشد و بیش از حد به جلو خم نشده است. یک نگاه سریع در آینه برای بررسی وضعیت سر او می‌تواند مفید باشد. این روش ممکن است هنگامی که کودک کنترل بیشتری بر سر و گردن خود دارد بهتر عمل کند. پیش‌بند یا پاچۀ آروغ‌گیر را هم فراموش نکنید.

نحوه آروغ گرفتن از نوزاد: نشسته در دامن

نوزاد را در دامن خود بنشانید، طوری که پشتش به شما باشد. از یک دست برای نگه داشتن بدن او استفاده کنید، طوری که کف دست شما قفسۀ سینه‌ٔ او و انگشتانتان با ملایمت چانه و فک او را نگه دارد. مراقب باشید که انگشتان خود را دور گلوی او قرار ندهید. کودک را کمی به جلو خم کنید و با دست دیگر به آرامی به پشت او ضربه بزنید یا پشت او را مالش دهید. قبل از امتحان این روش آروغ گرفتن، بهتر است یک پیش‌بند روی سینۀ کودک ببندید یا یک پارچه روی دامن خود بیندازید.

در آخر نیز یادتان باشد هرگز نوزاد و کودکتان را بدون مراقبت در حالت‌های مختلف حتی برای چند لحظه هم رها نکنید، زیرا امکان خفگی به شدت وجود دارد. همچنین نوزاد را در حالت دمر نگذارید یا با یکی از کسانی که قرار است مراقبش باشند تنها نگذارید، چون آنها ممکن است چیزی در این مورد ضرورت خوابیدن نوزاد روی پشتش ندانند یا به پیشگیری از این اتفاق، عادت و آشنایی نداشته باشند.

کلام آخر

از آن جایی که نوزادان کنترل زیادی بر بدن خود ندارند، بسیاری از والدین نمی‌دانند که چگونه می‌توانند به آن‌ها کمک کنند تا گاز معده خود را خارج کنند. در این مقاله نحوه آروغ گرفتن نوزاد را آموزش دادیم و جنبه‌های مختلف آن را بررسی کردیم. شما از چه روشی برای انجام این کار استفاده می‌کنید؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید