ناخنهای نوزادان نرم و تیز است و به راحتی میتواند صورت شما یا خودش را خراش بدهد. ناخنهای کوچک دست نوزاد آنقدر سریع رشد میکند که ممکن است لازم باشد آنها را چند بار در هفته کوتاه کنید، اما ناخنهای پای آنها کمتر به کوتاه کردن نیاز دارد. در این مطلب میتوانید با مراحل گرفتن ناخن نوزاد و راهکار های هنگام بریدن انگشت نوزاد در کوتاه کردن ناخن آشنا شوید. با بیبی لوکس همراه باشید.
چرا باید ناخنهای نوزاد را کوتاه کنیم؟
ناخن نوزاد ممکن است نرمتر و قابل انعطافتر از ناخنهای بزرگسالان باشد. اما میتوانند آسیب قابل توجهی را باعث شوند. آن ناخنهای ریز بسیار تیز هستند! اگر تا به حال ناخنهای یک نوزاد تازه متولد شده را لمس کرده باشید، میدانید که چقدر برنده هستند. متاسفانه نوزادان کوچکتر کنترل دستان خود را ندارند، این بیشتر به دلیل عدم کنترل عضلات آنها، که تا بزرگتر شدن به طور کامل ایجاد نمیشود، رخ میدهد. گاهی اوقات انگشتان آنها به نقاط آسیب پذیر مانند چشم خودشان میخورد. “مدتی است که در اطراف چشم نوزاد کوچک من خراشهایی دیده میشود. با اینکه هر هفته ناخنهایش را کوتاه میکنم”. بنابراین نتیجه میگیریم که ناخنهای نوزاد رشد سریعی دارند و به اصطلاح به سرعت برق! برخی مادران گزارش میدهند که باید هر چند روز ناخنهای نوزاد را کوتاه کنند و من هم همین کار را میکنم.
ناخن نوزاد را کی بگیریم؟
زمان گرفتن ناخن نوزاد برای اولین بار به سن نوزاد در هنگام تولد و رشد ناخن های او بستگی دارد. نوزادانی که از 40 هفته عبور کرده اند معمولا ناخن های بلندتری دارند و سرعت رشد ناخن ها نیز در نوزادان مختلف بسیار متفاوت است. اما معمولا برای جلوگیری از خراشیدگی صورت، در هفته دوم یا سوم نیاز است آنها را کوتاه کنید.
قبل از اینکه به نحوه و چگونگی گرفتن ناخن نوزاد بپردازیم، ذکر چند نکته ضروری است:
• یک وضعیت مناسب پیدا کنید: روی صندلی بنشینید و نوزاد را در دامان خود بگذارید، یا زمانی که خوابیده او را روی تخت خودش قرار دهید. یک جای راحت برای خودتان پیدا کنید.
• قابلیت دیدن: ناخنهای نوزاد را در نور کم اتاق کوتاه نکنید، حتی اگر در خواب باشد. کنار پنجره یا زیر یک لامپ بنشینید، یا هر جایی که نور کافی برای انجام این روند با دقت کافی برای شما فراهم باشد.
• از یک سوهان ناخن استفاده کنید: اگر لبههای زبر وجود دارند از یک سوهان ناخن برای صاف کردن آنها استفاده کنید.
• ناخنها را بعد از حمام کوتاه کنید: ناخنها پس از حمام نرمتر میشوند و کوتاه کردن آنها راحتتر است.
•از روشهای مختلف کوتاه کردن ناخنهای نوزاد، راهی را که برای شما راحتتر است انتخاب کنید.
• ناخن گیر نوزاد برای کوتاه کردن ناخنهای نوزاد ایمنتر است، نه برای اینکه ما بزرگسالان هم از آن استفاده میکنیم، بلکه به این دلیل که احتمال بریدن انگشت بسیار کمتر از قیچی است. میتوانید ناخن گیر کوچکتر تهیه کنید که مخصوص ناخنهای کوچک طراحی شدهاند. برخی از آنها دارای دستگیرههای بزرگ هستند که نگه داشتن آن توسط بزرگترها را آسانتر میکند. اگرچه برخی از مادران میگویند که ناخن گیرهای بزرگتر را ترجیح میدهند، زیرا در یک حرکت کل ناخنها را از یک طرف تا طرف دیگر کوتاه میکنند.
قیچی برای گرفتن ناخن نوزاد
همه مادران به قدر کافی شهامت ندارند که از قیچی استفاده کنند. به نظر ترسناک میآید. از طرفی تعدادی از مادران این روش را بهتر میدانند، به خصوص اگر قیچیهایی که لبههای صاف دارند را انتخاب کنید. یکی از نکات مثبت قیچی کنترل اضافی است که به شما میدهد و به راحتی میتوانید محل کوتاه کردن را ببینید.
استفاده از سوهان احتمالاً امنترین روش برای کوتاه کردن ناخن نوزاد شما است. سوهان باید محکم کشیده شود. متخصصان به طور کلی توصیه میکنند که اگر نوزاد شما زیر یک ماه سن دارد، از یک سوهان استفاده کنید. در این سن، ناخنهای نوزاد نرم هستند و ضرورتی برای کوتاه کردن آنها نیست. با این حال، برخی از مادران گزارش میدهند که کشیدن سوهان روی ناخنهای نرم نوزاد بی فایده است. کوتاه کردن ناخن، چه با استفاده از ناخن گیر، چه قیچی یا سوهان تقریباً یکسان است.
مراحل گرفتن ناخن نوزاد
بعد از حمام دادن نوزاد، ناخنهای او نرمتر است و راحتتر گرفته میشود. همچنین اگر کودکتان خواب باشد هم یکی از زمانهای مناسب برای گرفتن ناخنهایش است، زیرا کودک دستش را تکان نمیدهد و شما راحت میتوانید ناخنها را کوتاه کنید، بدون اینکه باعث بریدن پوستش شوید. اما اگر ناخنهای نوزاد را هنگام بیداری کوتاه میکنید، بهتر است از یکی از اطرافیانتان بخواهید که او را نگه دارد و او را سرگرم کند، تا خیلی تکان نخورد و شما بتوانید ناخنهایش را با خیال راحت کوتاه کنید. مراحل کوتاه کردن ناخنهای نوزاد شامل موارد زیر است:
- دستهایتان را تمیز بشویید.
- بهتر است از یک قیچی نوزاد، ناخنگیر ظریف یا ناخنگیر مخصوص نوزاد استفاده کنید.
- هنگام گرفتن ناخنها، نور کافی برای دیدن دست نوزاد داشته باشید.
- هنگام کوتاه کردن ناخنها دست کودک را نگه دارید.
- نوک انگشت نوزاد را به عقب فشار دهید تا از بریدن پوست جلوگیری شود.
- ناخنهای دست را موازی با انحنای انگشت کوتاه کنید.
- برای صاف کردن گوشههای تیز ناخن از سوهان ناخن ظریف استفاده کنید.
- ناخنهای پا را نیز فرموش نکنید و آنها را صاف کوتاه کنید.
پزشکان توصیه میکنند در چند هفتۀ اول زندگی نوزاد، بهتر است فقط از سوهان ناخن استفاده کنید، زیرا ناخنها بسیار نرم است و نیاز زیادی به ناخنگیر یا قیچی نیست.
بریدن انگشت نوزاد گرفتن ناخن نوزاد
اگر نوک انگشت نوزاد را بریدید، بریدگی را زیر آب سرد بگیرید و سپس یک دستمال تمیز یا باند استریل دور انگشت کودک بپیچید و آن را با فشار آرام کمی نگه دارید. خونریزی معمولاً بعد از چند دقیقه قطع میشود. روی زخم انگشت نوزادتان چسب زخم نزنید، زیرا چسب زخم ممکن است بعد از چند دقیقه در اثر برخورد به اجسام دیگر آلوده شود و حتی ممکن است وقتی کودک، انگشت خود را در دهانش قرار میدهد، چسب را قورت بدهد و باعث خفگی شود. اگر خونریزی زخم فرزندتان متوقف نشد، بهتر است فوراً به اورژانس یا پزشک کودکتان مراجعه کنید.
چند نکته مهم در مورد اصول گرفتن ناخن:
- اگر ناخن گیر و یا قیچی و سوهان نوزاد قبلا استفاده شده ابتدا آن را با الکل ضد عفونی کنید.
- ناخن نوزاد را به هیچ وجه نباید از ته گرفتو فقط قسمت بالایی آن را کوتاه کنید.
- حتما برای یک دست شدن نان و جلوگیری از لبه دار شدن آن از سوهان استفاده کنید.
- به دلیل اینکه انگشتان خود را در دهان می کنند حفظ بهداشت دست ها و ناخن ها و کوتاه کردن ناخن ها به منظور جلوگیری از رشد میکروب بسیار ضروری است.
- هرگز از ابزار مخصوص گرفتن ناخن نوزاد برای خود یا سایر کودکان استفاده نکنید.
- اگر در حین کوتاه کردن ناخن نوزاد انگشت او درچار آسیبب شد با خونسردی و حفظ آرامش آن را با آب سرد بشویید و سپس با یک دستمال تمیز و کوچک به مدت چند دقیقه فشار دهید تا خونریزی قطع شود. اگر پس از چند دقیقه خونریزی قطه نشد سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
- هرگز با دندان های خود اقدام به کوتاه کردن ناخن های نوزاد نکنید زیرا ممکن است میکروب ازبدن شما به بدن کودک منتقل شود.
- اگر از عینک استفاده میکنید هنگام گرفتن ناخن نوزاد حتما عینک بزنید.