دانستنی ها

زمان مناسب از شیر گرفتن کودک

زمان مناسب از شیر گرفتن کودک

یکی از چالش برانگیزترین مسائل در زندگی مادران، زمان مناسب از شیر گرفتن کودک است. علاوه بر این که شیر ماده ای بسیار مقوی برای رشد کودک به حساب می‌آید، باعث ایجاد پیوند عاطفی بین مادر و فرزند می‌شود و به همین دلیل است که این مسئله به خودی خود برای مادر کاری دشوار است. به توصیه متخصصان اطفال، تغذیه از شیر مادر تا 2 سالگی کودک، اهمیت زیادی برای رشد سالم کودک دارد. متخصصان همچنین اعلام کردند که تا 6 ماهگی کودک به صورت انحصاری تغذیه باید از شیر مادر باشد و پس از این سن تا 2 سالگی، غذای کمکی در کنار شیر مادر قرار گرفته و آن را متعادل کند.

گرفتن کودک از شیر مادر، باید در زمانی صورت بگیرد که شرایطی فراهم باشد، در غیر این صورت تصمیم درستی نخواهد بود. این شرایط عبارتند از؛ مناسب بودن همه چیز در منزل، دندان در آوردن کودک و … . همچنین لازم به ذکر است که درمورد زمان دقیق از شیر گرفتن کودک خود بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.

برای مطالعه در این زمینه با لوکس بیبی همراه باشید.

چه زمانی می‌توانم کودکم را از شیر بگیرم؟

همان‌طور که اشاره کردیم از شیر گرفتن کودک، یک فرآیند تدریجی است و شما باید در بازه‌های زمانی متفاوت، از شیوه‌های مختلف کمک بگیرید تا کودک شما برای از شیر گرفتن کاملا آماده شود. در اولین مرحله باید تشخیص دهید چه زمانی کودک شما برای خوردن غذاهای دیگر آماده است. این اتفاق معمولا در حدود ۶ ماهگی رخ می‌دهد، اما می‌توانید برای اطمینان، نشانه‌های زیر را دنبال کنید. اگر کودکتان:

  • زودتر از حد معمول گرسنه به نظر برسد.
  • می‌تواند بدون تکیه گاه بنشیند و کنترل خوبی بر عضلات گردن خود دارد.
  • غذا را در دهان خود نگه می‌دارد بدون اینکه فورا آن را روی زبانش بیرون بیاورد.
  • زمانی که دیگران در حال غذاخوردن هستند به غذا علاقه نشان دهد.
  • وقتی می‌بیند غذا به سمتش می‌آید دهانش را باز می‌کند.
  • می‌تواند با خم‌شدن به عقب یا برگرداندن سر به شما بفهماند که غذا نمی‌خواهد.

در ادامه روند از شیر گرفتن کودک را در سنین مختلف بررسی می‌کنیم.

نکاتی هنگام از شیر گرفتن کودک

روش تدریجی از شیر گرفتن کودک باید با سرعت مشخص و معینی اتفاق بیفتد و سریع بودن این روش ممکن است نتیجه‌ای نداشته باشد. پس رعایت توصیه‌های زیر هنگام از شیر گرفتن کودک می‌تواند مفید باشد:

برای خرید شیر دوش کلیک کنید.

نسبت به از شیر گرفتن انعطاف‌پذیر باشید:

اگر کودک اصرار دارد موقع خواب شیر بخورد به او شیر بدهید تا وقتی که کودک آمادهٔ از شیر گرفتن شود. به این شکل که قبل از خواب و صبح هنگام بیدار شدن شیر خودتان را به کودک بدهید. به تدریج وعده‌های شیر قبل و بعدازظهر را کم کنید. یعنی فاصلهٔ شیر دادن‌ها را بیشتر کنید تا خودبه‌خود یک وعده شیردهی حذف شود. طول مدت شیر خوردن در یک وعده را می‌توانید کوتاه کنید، این کار در کودکان بالای دو سال مؤثر است. در مورد کودکانی که سن بیشتری دارند به تعویق انداختن شیردهی راحت‌تر است. همچنین این کار برای کودکی که به شکل نامنظم شیر می‌خورد مناسب‌تر است و بالاخره وعده‌های شیر خوردن در ساعات شب را به ترتیب یک شب در میان و دو شب در میان کنید تا خود کودک دیگر تقاضای شیر نکند.

از محل قبلی شیردهی دور بمانید:

اگر در صندلی یا محل مخصوصی به کودک شیر می‌دادید دیگر از این محل استفاده نکنید تا کودک به یاد شیر خوردن نیفتد و تقاضای شیر نکند. برنامهٔ همیشگی روزانه را نیز کمی عوض کنید. مثلاً اگر او را از مهدکودک برمی‌دارید به جای اینکه خانه بیایید، به فروشگاه یا پارک بروید تا کودک سرگرم شود و هوس شیر خوردن نکند. سرگرمی‌های جدید برایش پیدا کنید مثل خواندن کتاب یا قصه گفتن، اسباب‌بازی جدید، راه رفتن، سواری، مشاهدهٔ سایر کودکان و با این کارها حواس او را پرت کنید. زمان شیر خوردن او را پیش‌بینی کنید و یک میان‌وعده یا یک نوشیدنی مورد علاقهٔ او را همراه داشته باشید. می‌توانید او را به محل مورد علاقه‌اش ببرید تا زمان شیر خوردن را فراموش کند.

زمان مناسب از شیر گرفتن کودک

از سایر افراد خانواده کمک بگیرید:

هنگامی که می‌خواهید شیر دادن وعدهٔ صبح را قطع کنید بهتر است زودتر از کودکتان از خواب بیدار شوید تا هنگام بیدار شدن کودک، همسرتان یا یکی دیگر از اعضای آشنای خانواده در کنارش باشد. اگر کودک موقع بیدار شدن شیر می‌خواهد، یک مراقب یا پدرش باید کمک کند و و او را برای صبحانه همراه خود ببرد و غذای مورد علاقه‌اش را به او بدهد. همچنین لازم است غذاهایی که به کودک می‌دهید سالم و از نظر ارزش غذایی کامل باشد.

جلوی کودک بدون لباس نباشید:

اجازه ندهید کودک شما را بدون لباس ببیند و هوس شیر خورن کند. این کار را لازم است برای مدتی رعایت کنید تا او کاملاً نسبت به شیر خوردن از سینهٔ شما بی‌علاقه شود.

خیلی سخت‌گیر نباشید:

اگر کودک آشفته است، گریه می‌کند و شیر می‌خواهد و مادر نمی‌تواند او را به هیچ طریقی آرام کند، ممکن است از شیر گرفتن سریع اتفاق افتاده باشد یا لازم باشد روش دیگری به کار برده شود.

شیوه گرفتن کودک از شیر

پس از این که تصمیم گرفتید تا کودک خود را از شیر بگیرید، لازم است شیوه مناسب این کار را انتخاب کنید. در ادامه به برخی از روش های از شیر گرفتن کودکان می‌پردازیم تا با در نظر گرفتن شرایط خود و کودکتان، بهترین روش را انتخاب و اجرا کنید.

کاهش شیردهی: این روش بر اساس خارج شدن تدریجی کودک از دوره شیردهی تعریف شده است و توانایی مادر در اجرای این روش شرط اصلی آن است. در این روش مادر با صرف نظر کردن از برخی از ساعات شیردهی در روز و استفاده از غذای کمکی در آن ساعات، بدون این که کودک متوجه شود از شیر گرفته می‌شود.

با برنامه ریزی پروسه از شیر گرفتن کودک بر اساس برنامه وعده های غذایی خودتان، کودک راحت تر و سریع تر به شرایط جدید عادت می‌کند.

لازم به ذکر است که قطع ناگهانی و کامل شیر مصرفی کودک، باعث نارضایتی و بدخلقی کودک شده و ممکن است با بروز رفتار هایی مثل امتناع از غذا خوردن، دچار اختلالات تغذیه ای و بیماری شود.

در صورتی که عادت غذایی کودک شما شکل گرفته و کودک شما توانایی جویدن و خوردن غذاهای جامد را دارد، این موقعیت وجود دارد که بتوانید کودک خود را از شیر بگیرید. البته لازم است مقدار غذای مصرفی کودک در هر وعده را افزایش دهید تا کودک خوردن شیر را از یاد ببرد.

ترفندهای سریع و صحیح از شیر گرفتن کودک

زمان مناسب از شیر گرفتن کودک : زمانی که به طور کامل، خود و کودکتان را برای از شیر گرفتن آماده کردید، باید سراغ مرحله آخر، یعنی قطع کامل شیر بروید. این کار سخت‌ترین مرحله در فرآیند از شیر گرفتن است، چرا که کودک باید قبول کند که دیگر نباید برای شیر سراغ سینه برود.

بیشتر مادران برای اینکه کودک دیگر سراغ سینه نرود، روی سینه را با استفاده از یک ماده خارجی می‌پوشانند. راه‌های مختلفی برای ایجاد بی میلی کودک نسبت به سینه مادر وجود دارد، که در ادامه برخی از آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

۱. از شیر گرفتن کودک با صبر زرد

صبر زرد صمغ سیاهرنگ درختی خاص است که معمولا در نواحی گرم هندوستان و شمال آفریقا رشد می‌کند. از گذشته تا به امروز مادران زیادی از این ماده برای از شیر گرفتن کودک خود استفاده کرده‌اند و نتایج خوبی را به دست آورده‌اند. صبر زرد موجب بدرنگی و بدمزگی سینه می‌شود، در نتیجه کودک تمایل خود را برای گرفتن سینه از دست می‌دهد.

مقدار كمی صبر زرد را در مقدار اندكی آب حل كنید و روی سینه بمالید. رنگ سیاه صبر زرد باعث خواهد شد كه كودک، رغبتی به گرفتن سینه نداشته باشد. كودكان سمج‌تر، معمولا به محض چشیدن طعم تلخ صبر زرد، از شیر خوردن منصرف خواهند شد. باید توجه داشته باشید که صبر زرد مسهل است و در صورت مصرف زیاد ممکن است، شکم کودک را روان کند.

زمان مناسب از شیر گرفتن کودک

۲. از شیر گرفتن کودک با عصاره زنجبیل

عصاره زنجبیل محلولی است که از خود زنجبیل استخراج می‌شود. عصاره زنجبیل بو و طعم تندی دارد و کودک را نسبت به گرفتن سینه بی‌میل می‌کند. مالیدن عصاره زنجبیل روی سینه را به مدت چند روز ادامه دهید، تا جایی که کودک متقاعد شود که سینه شما برای همیشه با گذشته تغییر کرده‌است.

برخی از مادران فکر می‌کنند که کودکان با خوردن شیر آرام می‌شوند. در حالی که این نگرش اشتباه است. گرما، بو و صدای مادر همگی عواملی هستند که به کودک حس امنیت می‌بخشند. زمانی که کودک را از شیر گرفتید، سعی کنید بیشتر در کنار او باشید. با این کار کودک درک می‌کند که ازدست‌دادن شیر به معنای از‌دست‌دادن مادرش نیست.

۳. استفاده از چسب و ماژیک برای از شیر گرفتن کودک

برخی از مادران سعی می‌کنند با استفاده از چسب یا رنگ آمیزی سینه با ماژِیک، کودک را نسبت به گرفتن سینه بی‌میل کنند. در بیشتر اوقات این گزینه‌ها کاملا مؤثر هستند، اما ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشند. اگر از چسب برای مسدودکردن مسیر شیر، استفاده کنید ممکن است سینه‌تان دچار ورم شود و مدتی شما را آزار دهد.

اگر بعد از رنگ کردن سینه با ماژیک کودک به خوردن شیر ادامه دهد، مواد شیمیایی ماژیک وارد بدن کودک شما خواهد شد و ممکن است او را مریض کند.

زمان مناسب از شیر گرفتن کودک : از شیر گرفتن کودک در شب

نوزادان زمانی که به دنیا می‌آیند، در نیمه شب هم نیاز به تغذیه دارند و مادران باید نیمه شب از خواب بیدار شوند تا به نوزاد شیر دهند. از شیر گرفتن کودک در شب به این معنی است که دیگر کودک نیازی به تغذیه در نیمه شب نداشته باشد.

بیشتر نوزادان در ۴ تا ۶ ماهگی به وزن و رشد مناسب می‌رسند، به طوری که دیگر نیازی به تغذیه شبانه ندارند. با این حال برخی مادران ترجیح می‌دهند برای از شیر گرفتن کودک به دنبال سرنخ‌هایی از سمت خود کودک باشند. البته نظر قطعی درباره از شیر گرفتن کودک در شب باید توسط پزشک اطفال صادر شود.

بیشتر نوزادان در ۴ تا ۶ ماهگی به وزن و رشد مناسب می‌رسند، به طوری که دیگر نیازی به تغذیه شبانه ندارند.

سخن پایانی زمان مناسب از شیر گرفتن کودک

زمان مناسب گرفتن کودک از شیر به عوامل مختلفی بستگی دارد و زمان دقیقی نمی‌توان برای آن در نظر گرفت. به طور کلی بازه سنی 12 تا 24 ماهگی بهترین زمان از شیر گرفتن کودک شناخته می‌شود، زیرا اکثر کودکان در این سن توانایی خوردن غذای جامد را دارند. نشانه هایی مثل این که کودک به دلیل خوردن غذای جامد میل کمتری به شیر مادر نشان می‌دهدیا استفاده از لیوان یا فنجان، نشان دهنده رشد فیزیکی و روانی کودک بوده و آمادگی او را برای از شیر گرفته شدن نشان می‌دهد.

در ادامه در نظر داشته باشید که برای از شیر گرفتن خود با پزشک مشورت کنید تا با در نظر گرفتن تمام شرایط و همچنین وضعیت سلامت کودک، تصمیم درستی بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید