دانستنی ها

مراقبت های پوستی نوزادان

مراقبت های پوستی نوزادان

مراقبت های پوستی نوزادان یکی از مواردی است که تمامی افراد باید به آن توجه داشته باشند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید مراقبت از پوست از همان ساعت اولیه که کودک پا به این دنیا می گذارد آغاز می گردد. اهمیت این موضوع به حدی زیاد است که امروزه سازمان های بهداشتی از جمله سازمان بهداشت جهانی از تمامی پرستاران می خواهند پس از تولد نوزاد از محصولات مناسب برای حفظ سلامت پوست نوزاد استفاده کنند. منابع خارجی به این امر اشاره می کنند که در گذشته به پوست نوزاد توجه نمی شد و همین امر خطر ابتلا به بیماری های پوستی مانند اگزما را افزایش می داد، اما امروزه با افزایش آگاهی این مشکلات به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است. برای آشنایی با نکات مراقبت های پوستی نوزادان تا انتها مقاله همراه بیبی لوکس باشید.

تفاوت مراقبت های پوستی نوزادان با بزرگسالان

قبل از اینکه نحوه مراقبت از پوست کودک را بررسی کنیم، باید ببینیم چه تفاوتی در بین پوست کودکان با بزرگسالان وجود دارد و چرا مراقبت از پوست کودک اینچنین پراهمیت است؟ تحقیقات نشان می‌دهند که در بین پوست نوزاد، کودک، نوجوان و بزرگسال تفاوت‌های ساختاری و عملکردی وجود دارد.

بنابراین ما اینجا هستیم تا اصول مراقبت های پوستی نوزادان را به شما آموزش دهیم و مهم‌‌ترین راهکارهای مراقبت از پوست کودک را بررسی نماییم.

پوست نوزاد کاملاً رشد یافته است، اما بسیار حساس و شکننده است. پوست کودکان نیز به همان اندازه حساس و شکننده است. در واقع وجود تفاوت در ساختار پوست، باعث شکنندگی بیشتر پوست نوزاد و کودک در مقابل دوام بالاتر پوست بزرگسالان می‌شود. اپیدرم که از انواع مختلفی از سلول‌ها تشکیل شده است، خارجی‌ترین لایه پوست است.

درم لایه میانی پوست است و اساساً از بافت‌های همبند تشکیل شده است. اپیدرم در نوزادان و کودکان 20 تا 30 درصد نازک‌تر از بزرگسالان است و بنابراین انعطاف‌پذیری آن نسبت به پوست بزرگسالان بسیار کمتر است. علاوه بر این، اپیدرم و درم پوست یک کودک در مقایسه با اپیدرم و درم یک فرد بالغ خیلی سست‌تر و ضعیف‌تر به هم چسبیده‌اند، به این معنی که پوست جوان آنها نسبت به بزرگسالان بیشتر درمعرض عوامل محیطی و مسائل هیدراتاسیون و کم‌آبی قرار می‌گیرد.

از نظر عملکردی، پوست همانند مانع و سدی بین دنیای بیرون و درون بدن فرد عمل می‌کند. برخی از کاربردهای این سد شامل عملکرد پوست به‌عنوان یک مانع فیزیکی (محافظ حرارتی بدن)، یک سد شیمیایی (حفاظت از بدن در برابر آلاینده‌ها و سموم) و یک سد بیولوژیکی (محافظت از بدن در برابر میکروب‌ها و آلرژن‌ها) است.

مراقبت های پوستی نوزادان

از آن‌جایی که پوست کودک نازک‌تر از یک بزرگسال است، بنابراین سموم را راحت‌تر جذب کرده و اجازه‌ی ورود آنها به درون بدن را می‌دهد. پس برای حل این مشکل، باید از محصولات طبیعی و ایمن روی پوست کودکان استفاده شود. همچنین، پوست کودکان از آنجایی که هنوز در حال رشد است، برای جلوگیری از از دست‌دادن رطوبت نیاز به محافظت بیشتری دارد. اما متاسفانه بین خانواده‌های مختلف، تقریباً همیشه این نیازهای مراقبت از پوست کودک نادیده گرفته می‌شود.

در واقع اگر کودکان بیماری پوستی خاصی مانند اگزما نداشته باشند، نیازهای آنها فراموش می‌شود. حتی بیشتر تحقیقات علمی هم یا نیازهای پوستی نوزادان را بررسی می‌کنند یا به بحث آکنه روی صورت نوجوانان می‌پردازند! و در این بین به طور کامل کودکان را نادیده می‌گیرند.

اما کودکان و نوجوانان با وجود اینکه پوست آنها کاملاً متفاوت است، معمولاً از نظر لوازم آرایشی و بهداشتی در یک دسته قرار می‌گیرند که این موضوع کاملا اشتباه است. مثلا در بسیاری از نوجوانان، آکنه و جوش دیده می‌شود، ولی کودکان خردسال‌تر اکثرا با آکنه درگیر نمی‌شوند.

بنابراین محصولات آکنه به محافظت و مراقبت از پوست کودک کمکی نمی‌کنند. پس در هر مرحله از زندگی، محصولات مراقبت از پوست و درمان‌های مختلف برای حفظ سلامت و شادابی پوست به صورت مخصوص و ویژه مورد نیاز است!

نکات مراقبت های پوستی نوزادان

برای شست‌وشوی لباس نوزاد از پودر مخصوص استفاده کنید

برای محافظت از پوست نوزاد و جلوگیری از خارش و حساسیت حتماً از پودر مخصوص لباس نوزاد استفاده کنید. این پودر با مارک‌های ایرانی و خارجی به صورت پودر صابون یا مایع شست‌و‌شو ارائه می‌شود و هم برای استفاده از ماشین ‌لباس‌شویی و هم شست‌‌و‌شوی دستی در بازار وجود دارد. خوب است بدانید که این پودرها کف کنترل‌شده‌ای دارند و علاوه بر این آسیب کمتری به پارچه می‌زنند.

پوست کودک را ماساژ بدهید

یکی از بهترین راه‌ها برای رفع خشکی پوست نوزاد و همچنین برقراری ارتباط با او ماساژ دادن نوزاد است. در واقع ماساژ دادن نوزاد راهی است برای انتقال عشق و محبت شما به نوزادتان. علاوه بر این برخی تحقیقات نشان‌ داده که ماساژ دادن نوزاد باعث افزایش ایمنی بدن او به وسیلهٔ هورمو‌ن‌ها می‌شود. همچنین ماساژ دادن رویای هر پدر و مادری را محقق می‌سازد، زیرا نوزادی که ماساژ می‌گیرد بهتر می‌خوابد، آرام‌تر است و کمتر گریه می‌کند.

برای ماساژ نوزاد اول نوزاد را روی یک سطح نرم قرار دهید. دست‌هایتان را بشویید و خشک کنید، سپس روغن مخصوص نوزاد یا لوسیون مخصوص را بردارید و خیلی آرام سینه و شکم نوزاد را ماساژ دهید. اگر نوزاد گریه کند، ممکن است برای ماساژ آماده نباشد.

پوست نوزاد را از اگزما محافظت کنید

بیشتر مشکلات پوست نوزاد مثل اگزما یا بثورات پوستی ناشی از پوشک وقتی اتفاق می‌افتد که سن کودک از دو ماه گذشته باشد. اگزما به صورت قرمزی و ایجاد خارش در صورت، پوست سر، آرنج و پشت زانو بروز می‌کند و کودک را کلافه می‌کند. برای جلوگیری از اگزما سعی کنید از خشک شدن بیش از حد پوست نوزاد جلوگیری کنید و اگر قسمت‌هایی از پوست او خشک است، از پماد مخصوص یا کمی وازلین با مشورت پزشک استفاده کنید. حتماً به نوزاد لباس‌هایی بپوشانید که پارچهٔ نخی یا پنبه‌ای دارند. اگر قسمت‌هایی از بدن نوزاد دچار اگزما شد، سعی نکنید خودتان آن را درمان کنید و به پزشک متخصص مراجع کنید.

بیش‌ از سه‌ بار در هفته او را حمام نکنید

اگر عادت دارید روزانه دوش بگیرید، این‌ کار را برای نوزاد خود انجام ندهید. نوزاد شما به بیش از سه‌ بار حمام در هفته احتیاج ندارد و خیلی از پدر و مادرها ترجیح می‌دهند کودک را هفته‌ای یک بار حمام کنند. اگر بیش از حد نوزاد را حمام کنید، روغن‌های طبیعی بدن او برای محافظت از پوستش را از بین می‌برید. بچه‌ها به جز خیس کردن پوشک کار دیگری انجام نمی‌دهند که خودشان را کثیف کنند. آنها روزانه هشت ساعت کار نمی‌کنند و بعد از کار هم به باشگاه نمی‌روند، پس نیازی به دوش روزانه ندارند. خوب است که هفته‌ای یک‌ بار کودک را بشویید و از خشک شدن بیش از حد پوستش جلوگیری کنید.

از محصولات عطری برای نوزاد استفاده نکنید

لوسیون‌، ادکلن، خوشبوکنندهٔ بدن یا شوینده‌هایی که بوی بسیار زیادی دارند می‌توانند پوست نوزاد را تحریک کنند. بدن نوزاد شما به خودی خود خوشبوست و احتیاجی به محصولات عطری ندارد.

چه آسیب‌هایی پوست کودک را تهدید می‌کند؟

همانطور که گفتیم، پوست کودکان ضعیف‌تر و حساس‌تر از پوست بزرگسالان است و به همین دلیل، مراقبت از پوست کودک اهمیت بسیار بالایی دارد. شرایط پوستی در نوزادان و کودکان ممکن است شامل بثورات، کهیر، زگیل، آکنه، خال مادرزادی و موارد دیگر باشد. این شرایط ممکن است ناشی از درماتیت، عفونت‌های ویروسی، عفونت‌های باکتریایی، عفونت‌های قارچی یا بیماری‌های دیگر باشند.

بسته به شرایط کودک، درمان هر کدام از این بیماری‌ها از کرم‌های ضد خارش گرفته تا مسکن‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها متفاوت است. همچنین پوست کودک شما می‌تواند توسط تعدادی از عوامل، از جمله گرما، صابون‌های حمام، مواد شوینده لباسشویی، مو و شوره حیوانات خانگی، گرد و غبار، برخی پارچه‌های خاص، نور خورشید و دود سیگار تحریک شود.

پس اولین قدم برای مراقبت از پوست کودک، شناسایی و اجتناب از هر چیزی است که ممکن است باعث تحریک یا بروز بیماری پوستی در او شود و در قدم بعدی، شما باید به دنبال راه‌حل مراقبت از پوست کودک باشید. برخی از محصولات آرایشی بهداشتی به صورت بدون نسخه در داروخانه‌ها برای جلوگیری یا درمان برخی از شرایط پوستی کودکان در دسترس هستند، در حالی که برای شرایط حادتر حتما باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

مراقبت های پوستی نوزادان

مهم‌‌ترین عادات مراقبت های پوستی نوزادان در سنین مختلف

متخصصان برای مراقبت از پوست کودک در سنین مختلف، راهکارها و توصیه‌های زیر را عنوان می‌کنند:

سن 2 تا 5 سال

هر کودکی متفاوت است، اما به طور کلی کودکان در این سن به تنهایی راه می‌روند، مهارت‌های زبانی خود را با سرعتی بالا توسعه می‌دهند، یاد می‌گیرند چگونه لباس‌های خود را بپوشند، دندان‌های خود را مسواک بزنند و بدن خود را بشویند. پس این سن برای آموزش اهمیت شستن دست‌ها و صورت به فرزندتان مناسب است.

سعی کنید از شستن دست و صورت یک بازی سرگرم‌کننده برای کودکتان بسازید تا این کار را برایشان لذت‌بخش‌تر کنید. می‌توانید از فرزندتان بخواهید هنگام شستن صورت‌تان از شما تقلید کند، یا از یک حوله به‌عنوان وسیله‌ای برای قایم موشک بازی حین شستن صورت خود استفاده کند. استفاده از صابون یا مایع شستشوی ملایم مانند Clear Baby Hair و Body Wash در این سن و به دنبال آن استفاده از یک لوسیون ملایم و سبک مناسب است.

سن 6 تا 9 سال

بچه‌ها در این سن به مدرسه رفته و مستقل‌تر می‌شوند. بنابراین دیگر تنها از والدین تأثیر نمی‌پذیرند و شروع به درک می‌کنند که می‌توانند خودشان تصمیم بگیرند. این محدوده سنی برای تقویت عادات خوب مراقبت از پوست عالی است. عاداتی که در این سن در یک کودک ظاهر می‌شوند، احتمالاً به زندگی بزرگسالی آنها نیز منتقل خواهند شد. بنابراین باید از اینکه مراقبت از پوست یک عادت مادام العمر برای آنها می‌شود، اطمینان حاصل کنید.

همچنین این سن برای معرفی روتین‌های مراقبت از پوست صورت مناسب است. با شستشوی صورت با استفاده از یک پاک‌کننده ملایم شروع کنید. برای متعادل‌کردن PH پوست از یک تونر ملایم، مثل تونر صورت اسطوخودوس و بابونه استفاده کنید. سپس از یک لوسیون سبک مانند لوسیون بیسیک کودک استفاده نمایید.

سن 10 تا 13 سال

این سن برای والدین و بچه‌ها معمولا سرگرم‌کننده و چالش برانگیز است. بچه‌ها در این سن بسیار مستقل‌تر هستند و همچنین شروع به احساس فشار بیشتری از سمت همسالان خود می‌کنند. آنها این نکته را یاد می‌گیرند که بسته به انتخابی که انجام می‌دهند، پیامدهای خوب و بدی را دریافت خواهند کرد.

همچنین در این سن بدن‌ها به سمت بلوغ حرکت می‌کنند و با تغییر بدن، پوست نیز تغییر می‌کند. رژیم غذایی خوب و مراقبت از پوست خوب در این سن به تضمین سلامت پوست در سال‌های نوجوانی کمک می‌کند. بچه‌ها در این سن واقعا عاشق چیزهایی هستند که مخصوص آنهاست. پس علاوه بر عادات صحیح شستشوی بدن، در این سن باید عادات غذایی کودک را هم زیر نظر داشت.

برای خرید محصولات مراقبت های پوستی نوزادان به کجا مراجعه کنیم؟

برای خرید محصولات مراقبت از پوست کودک، مراقبت از مو کودک و لوازم کودک می توانید به سایت بیبی لوکس مراجعه کنید. همچنین، در زمان خرید می توانید از مشاوره های رایگان و تخصصی این مرکز بهره مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید