کودک هفت ماهه تقلید کننده است. زندگی روزمره برای شما و نوزادتان سرشار از شگفتیها و چالشها و دستاوردهای بزرگ و بردهای کوچک است. آزاد و انعطاف پذیر بودن کلید نحوه صحیح رفتار با نوزاد هفت ماهه و نیز گذر از این مراحل است.
در این مقاله یاد میگیرید که رفتار با نوزاد هفت ماهه چگونه باید باشد، نوزاد هفت ماهه در این سن چه کارهایی انجام میدهد و همچنین راهکارهایی برای اضافه کردن غذاهای جامد به برنامه تغذیه نوزاد ارائه می شود. بنابراین اگر می پرسید که با نوزاد هفت ماهه چگونه رفتار کنیم تا پایان این مطلب همراه بیبی لوکس باشید.
رفتارشناسی کودک هفت ماهه
برای اینکه دربارۀ تربیت کودک هفت ماهه صحبت کنیم، در ابتدا باید بدانیم یک نوزاد هفت ماهه چه رفتارهایی را از خود نشان می دهد. لازم است کودک خود را بشناسیم و ببینیم چه انتظارهایی باید از او داشته باشیم. بازۀ زمانی هفت تا دوازده ماهگی، موقعی است که دیگر بچه را نمی توانیم طفل شیر خواره در نظر بگیریم. در حقیقت وقتی روانشناسان حوزۀ کودک می خواهند راهکارهای تربیتی خود را ارائه دهند، کودکان هفت ماهه تا دوازده ماهه را به عنوان یک دستۀ مجزا مورد بررسی قرار می دهند.
چگونگی رفتار با کودک هفت ماهه، حواس
از حدود ماه هفتم شما میتوانید نقش مهمی در توسعه زبان نوزاد خود داشته باشید، زیرا نوزاد کوچک شما با آرامش شروع به تقلید صداهای شما هنگام گفتگو میکند. تلاشهای او را با صحبت کردن با او و تکرار کلمات آسان مانند “ماما” و “دادا” و… تشویق کنید. احتمالاً نوزاد شما میتواند به صداهای مختلف شما واکنش نشان دهد. برای مثال، اگر شما صدای خود را بلند کنید ممکن است گریه کند، در حالی که اگر با آرامش با او صحبت کنید ممکن است احساس راحتی کند و گریهاش متوقف شود.
رفتار با کودک هفت ماهه،حرکات بدن
یکی از مهمترین نکات رفتار با کودک هفت ماهه که در این ماه باید به آن توجه کنید، بهبود توانایی نوزاد در هماهنگی حرکات است:
• نوزاد شما ممکن است بتواند اشیاء را از یک دست به دست دیگر منتقل کند. حتی ممکن است اشیاء را از همه زوایا نگاه و آنها را وارسی کند.
• نوزاد احتمالاً میتواند از هر دو طرف غلت بزند. بیشتر کودکان ابتدا یاد میگیرند که از روی شکم به پشت بغلتند. با این تغییر شما باید بیشتر از قبل مراقب نوزاد باشید. خصوصاً هنگامی که در یک سطح مرتفع قرار داشته باشد.
• هنگامی که نوزاد نشسته باشد ممکن است روی دستان خود به حالت سه پایه تکیه دهد تا از قسمت بالای بدن حمایت کند. ممکن است یک اسباب بازی برای حفظ تعادل به او بدهید. به زودی او نیازی به استفاده از دستها برای نگه داشتن خود ندارد و قادر خواهد بود تا به صورت مستقل بنشیند.
• هنگامی که نوزاد شما روی پشت خود دراز کشیده است ممکن است انگشتان پای خود را بگیرد. او به آرامی میآموزد که قسمتهای مختلف بدن چه کاری میتوانند انجام دهند و به احساسات جدید عادت میکند.
• هر نوزاد با دیگری متفاوت است، اما برخی از نوزادان هفت ماهه حتی ممکن است شروع به خزیدن کنند.
رفتار با نوزاد هفت ماهه، شخصیت
شما میتوانید بفهمید که نوزاد چه چیزی میخواهد! نوزاد هفت ماهه شما شخصیت خاص خودش را دارد و بیشتر و بیشتر قادر به بیان دیدگاه خود است. به عنوان مثال در ماههای اولیه نوزاد شما فقط هنگام گرسنگی و ناراحتی گریه میکند، اما حالا برای دلایل مختلف گریه میکند. به عنوان مثال، او ممکن است گریه کند تا به شما بگوید که اسباب بازی دیگری میخواهد یا حوصلهاش سر رفته و چیز متفاوتی میخواهد، یا از اینکه توسط یک فرد جدید نگه داشته شود احساس ناراحتی میکند.
درست است که شما دوست ندارید نوزادتان برای جلب توجه شما گریه کند، اما نکته مثبت آن است که نوزاد شما در ایجاد ارتباط بهتر میشود و شخصیت و خلق و خوی خود را آشکار میکند. نوزادان منحصر به فرد هستند، بنابراین تلاش کنید بفهمید چه چیزی برای شما و او بهتر است. برای مثال، اگر او قبل از به خواب رفتن در شب نیاز به آرامش و راحتی بیشتری دارد، آن را برایش فراهم کنید. از طرف دیگر اگر تنهایی را ترجیح میدهد، طبق نیاز او پیش بروید. به خاطر داشته باشید که ترجیحات کوچولوی شما میتواند از یک ماه به ماه دیگر تغییر کند. او در حال درک جهان و موقعیت خود در این جهان است.
رفتار با کودک هفت ماهه، چگونه میتوان از رشد نوزاد حمایت کرد؟
کودک هفت ماهه عاشق اشیاء و اسباببازیهایی هستند که اشکال، رنگها، اندازهها و بافتهای مختلفی دارند. آنها همچنین عاشق چیزهایی هستند که هنگام برخورد با آنها صدایی ایجاد میشود. البته لازم نیست اسباب بازیهای مختلف برای کودک هفت ماهه خریداری کنید تا باعث تحریک رشد او شوید. در واقع ممکن است متوجه شوید که لوازم معمولی خانه، مانند کاسه و قابلمه، قاشق چوبی و مجلات با تصاویر رنگارنگ برای او جالب هستند. فقط اطمینان حاصل کنید که هر آنچه را که در دسترسش قرار میدهید بی خطر باشد و در هنگام بازی او را تحت نظر داشته باشید.
صحبت کردن و خواندن کتاب برای نوزاد، گوش دادن و پاسخ دادن به صداهای او، بیرون بردن او، همه راههای خوبی برای کمک به نوزاد در یادگیری و رشد است. شما همچنین میتوانید با نوزاد خود آواز بخوانید یا او را با صدای موسیقی حرکت دهید. اگر یک زبان خارجی بلد هستید میتوانید با آن زبان با نوزاد خود صحبت کنید. از آنجا که نوزاد قادر به تحرک بیشتری است مطمئن شوید که فضای امنی برای اکتشافات او فراهم میکنید. به عنوان مثال، یک پارک بازی برای او تهیه کنید که بتواند از زمان بازی لذت ببرد.
رفتار با کودک هفت ماهه، تغذیه
در این سن ممکن است نوزاد شما با غذاهای جامد آشنا شود. در اینجا چند نکته و دیدگاه در مورد چگونگی اضافه کردن تدریجی این مواد به برنامه غذایی نوزاد ذکر میشود:
- در این مرحله مواد جامد فقط یک مکمل هستند: نیازهای غذای کودک شما هنوز هم به طور عمده توسط شیر شما و یا شیر خشک برآورده میشود. هدف فعلی این است که فقط او را با هنر غذا خوردن با قاشق آشنا کنید.
- در این مرحله از ریختن بیشتر غذا بر روی صورت و پیشانی و زمین تعجب نکنید.
- از یک قاشق کوچک استفاده کنید و تغذیه را با نصف یک قاشق غذا یا کمتر از آن شروع کنید.
- اطمینان حاصل کنید که نوزاد شما کاملاً صاف نشسته باشد، مثلاً در دامان شما یا روی صندلی بلند.
- زمانی را انتخاب کنید که نوزاد خسته، خواب آلود یا بیش از حد گرسنه نباشد.
- شاید بخواهید غذا دادن با قاشق را بعد از تغذیه با شیرمادر یا شیرخشک انجام دهید. این کمک میکند تا غذا خوردن با قاشق را با آرامش ناشی از شیر خوردن همراه کنید.
- با غذای مخصوص نوزاد مانند سرلاک تک دانهای مخلوط شده با شیر خشک، شیر مادر یا آب، یا سبزیجات و میوههای پوره شده شروع کنید. بهتر است در یک زمان فقط یک غذای جدید به نوزاد بدهید. به این ترتیب میتوانید هرگونه واکنش آلرژیک را شناسایی کنید.
- اگر میخواهید خودتان غذای کودک تان را تهیه کنید، میتوانید از یک غذاساز، مخلوط کن یا حتی یک چنگال برای نرم و پوره کردن میوهها و سبزیجات استفاده کنید. فقط مطمئن شوید که غذا به خوبی پخته و نرم و بدون ادویه و نمک باشد.
نکات تربیتی نوزادی
کودک شما در هر کاری به شما وابسته است و شما هم از سوی دیگر هنوز می آموزید که چه کارهایی باید انجام دهید.
نکات زیر می تواند به شما در بهبود مهارت های والدین در تربیت نوزاد کمک کند:
- نوزاد خود را با گریه رها نکنید. هنگامی که او گریه می کند بلافاصله به او پاسخ دهید.
- با نوزاد خود صحبت کنید، قرآن یا آواز بخوانید و در یک کلام با او مهربانانه و عاشقانه سخن بگویید.
- به صداهای نوزاد واکنش نشان دهید و با آنها همصدایی کنید.
- به آنها لبخند بزنید.
- نوزادان نیاز به بازی کردن دارند. گاها خود آنها مشغول بازی با خود و اسباب بازی های مخصوص نوزاد هستند. ولی شما هم باید با او بازی کنید.
- هنگامی که نوزاد علائمی مانند خستگی، آشفتگی یا گرسنگی از خود بروز داد، به دنبال رفع آنها باشید و به این موضوعات توجه کنید.
- از خود مراقبت کنید تا بتوانید از کودک خود بهتر مراقبت کنید.