هرچه کودکان بزرگتر میشوند نیاز به حریم خصوصی بیشتری دارند. بااین حال، آموزش اصول اولیه حریم شخصی به کودکان خردسال نیز بسیار حائز اهمیت است. آموزش حریم شخصی به کودکان دو جنبه مهم دارد که شامل حفظ حریم شخصی کودک و حفظ حریم شخصی دیگران است. در این مطلب به چگونگی آموزش حریم شخصی به کودکان با اسباب بازی و بازی میپردازیم. درصورتی که شما هم دغدغه آموزش حریم شخصی به کودکان خود را دارید؛ تا پایان این مطلب با بیبی لوکس همراه باشید.
چرا باید کودکان حریم خصوصی داشته باشند ؟
اگر فرزندان ما حریمی نداشته باشند که خطاهایشان در آن رخ دهد و در آن با علایق و نفرت های خود آشنا نشوند و دست به آزمایش و خطا بزنند زندگی آن ها به صورت عاریتی پیش می رود و آنها یا به کودک سرکش و یاغی یا به کودک منفعل تبدیل می شوند.
حریم خصوصی کودک از چه زمانی تعریف پیدا می کند ؟
حفظ حریم شخصی کودک با سبک زندگی خانواده ها ارتباط دارد نوع نگاهی که ما به خودمان، فرزندان مان و روابط مان داریم و شناختی که از حیطه های مختلف وجودمان داریم می تواند در تعیین حد و مرزها و حفظ حریم اثرگذار باشد.
حد و مرزی که ما به عنوان یک والد برای خود قایل هستیم، حریم کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. برای حریم خصوصی نمی توان سنی مشخص کرد. اگر ما در زندگی حریم شخصی را رعایت کنیم، کودک هم ناخودآگاه می فهمد این حریم به اصطلاح برای حفاظت از فضای شخصی اش در بین خانواده ایجاد شده است. حریم خصوصی موضوعی است که نمی توان یک باره برای کودک تعریف و چارچوب برایش تعیین کرد. مثلا کودک وقتی می بیند مادر برای تعویض لباس و پوشک او را به اتاقی دیگر می برد، این رفتار را یاد می گیرد و رفته رفته در وجودش نهادینه می شود که نباید درحضور دیگران لباسش را عوض کند و حریم خصوصی دارد.
نقش عروسک برای آموزش حریم شخصی کودک
اسباببازی یکی از وسایلی است که با استفاده از آن میتوان مفهوم و اهمیت حریم شخصی را به کودک آموزش داد. یکی از بهترین انواع اسباببازی برای این کار عروسک پولیشی است زیرا به دلیل ماهیتی که دارد این آموزش را سادهتر میکند. آموزش حریم خصوصی با یک اسباببازی مانند عروسک که در رویای کودک زنده است نسبت به اسباببازی دیگری مانند پازل سادهتر است زیرا ماهیت زندهبودن عروسک در رویای کودک این کار را ساده میکند.
صحبت با کودک درباره حریم خصوصی
کودکان مهربان و سرشار از حس عاطفه نسبت به دیگران هستند به همین دلیل حتی در زمان برخورد با غریبه نیز مهربان هستند. به همین دلیل کودکان دست یا صورت دیگران را لمس میکنند یا آنها را در آغوش میگیرند. این موارد غیرطبیعی نیست و بخشی از ماهیت هر کودک محسوب میشود اما لازم است والدین با فرزند خود درباره حریم شخصی کودک صحبت کنند.
برای این کار با کودک خود حرف بزنید و به او درباره اهمیت حریم شخصی هر فرد توضیح دهید. یکی از روشهای موثر این است که به کودکان خود آموزش دهید به جز در حضور والدین و با اجازه آنها، با افراد غریبه ارتباط نزدیک نداشته باشند. به کودک خود آموزش دهید همیشه فاصله خود را با دیگران بهویژه افراد غریبه حفظ کنند و این اولین آموزش حریم خصوصی به آنها است.
برای اینکه مطمئن شوید آموزش حریم شخصی کودک موئر است میتوانید از خرید عروسک پولیشی خرس استفاده کنید. برای مثال یک عروسک خریداری کرده و از کودک خود بخواهید مواردی را که به او آموزش دادهاید درباره عروسک به کار ببرد. عروسک پولیشی یکی از انواع عروسک مناسب برای این کار است زیرا همزمان با اینکه یک دوست خوب برای کودک شما است، میتوانید مفهوم حریم خصوصی را هم با استفاده از آن به کودک آموزش دهید.
حریم شخصی کودک و احترام به مالکیت افراد دیگر
دنیا برای کودکان جدید و جذاب است به همین دلیل کودکان تمایل دارند اطراف خود را بررسی کرده، دنبال وسایل جدید باشند و یا به وسایل مختلف دست بزنند. این موضوع با اینکه باعث تقویت حس کنجکاوی میشود اما لازم است درباره اهمیت حریم خصوصی و مالکیت افراد نیز با کودک خود صحبت کنید.
یکی از روشهای مناسب حریم شخصی کودک این است که از کودک خود بخواهید به عروسک برادر یا خواهر خود دست نزند و حتما از او اجازه بگیرد. این روش برای هر دو فرزند شما مفید است زیرا ازیکطرف به حس مالکیت یکی از فرزندان احترام گذاشته میشود و از سوی دیگر اهمیت حریم خصوصی آموزش داده میشود.
عروسک باعث افزایش حس مسئولیتپذیری در کودک میشود و درصورتیکه به حریم شخصی کودک با عروسک احترام بگذارید کودک نیز اهمیت این موضوع را درک میکند. به همین دلیل گاهی کودکان اجازه نمیدهند دیگران به اسباببازیهای او دست بزنند زیرا خود را مالک اسباببازی میدانند و مفهوم حریم شخصی را درک کردهاند.
آموزش حریم شخصی به کودک، حریم خصوصی برای حرفزدن
احترام به حرفهای خصوصی دیگران نیز بخش مهمی از آموزش حریم شخصی کودک است. پدر و مادرها معمولا با هم صحبت خصوصی دارند و این گفتگو دور از چشم کودک انجام میشود. این مورد برای افراد دیگر هم وجود دارد و معمولا پدر و مادرها به کودک خود آموزش میدهند حرف دیگران را قطع نکنند.
یکی دیگر از آموزشها این است که اگر دو یا چند نفر حرف خصوصی دارند کودک حریم آنها را رعایت کرده و اجازه دهد به حرفهای خود برسند. همچنین ممکن است کودک بهصورت اتفاقی حرفهای دیگران را بشوند و پدر و مادرها به او آموزش میدهند درباره این حرف با دیگران صحبت نکنند و برای حریم خصوصی افراد دیگر احترام قائل شوند.
این موضوع برای کودک هم وجود دارد و عروسک یکی از اسباببازیهای مناسب برای تمرین حریم شخصی کودک محسوب میشود. کودک میتواند با اسباببازی خود حریم خصوصی را شبیهسازی کرده و با او حرف بزند. این کار علاوه بر این که باعث تقویت توانایی صحبت کودک میشود، یک تمرین برای رعایت حریم خصوصی خود و دیگران است. پدر و مادرها میتوانند از کودک خود اجازه گرفته و وارد حریم خصوصی او و عروسک شوند. این روش باوجوداینکه یک رفتار ساده است اما تاثیر بسیار زیادی دارد.
آموزش حریم شخصی به کودک، احترام به فضای خصوصی افراد
هر فرد یک اتاق، کمد، کشو یا فضای دیگری برای خودش دارد که حریم خصوصی او محسوب میشود. پدر مادرها با حرفزدن یا رفتار خود بهخوبی درباره این موضوع به کودک آموزش میدهند. کودک با مشاهده رفتار پدر و مادر خود متوجه میشود هر شخص یک حریم خصوصی دارد که در آن اشیا خود را قرار میدهد و یا برای تعویض لباس وارد اتاق مخصوصی میشود. این موضوع بخش مهمی از فرایند آموزش حریم شخصی کودک است که میتوان با اسباببازی مناسب آن را انجام داد.
درنظرگرفتن یک اتاق برای کودک یکی از بهترین روشها برای این آموزش است و به کودک حس مالکیت و حریم خصوصی میدهد. میتوانید یک فضا برای عروسک در اتاق در نظر بگیرید و با این روش آموزش حریم خصوصی را تکمیل کنید.
نتیجهگیری
در این مطلب حریم شخصی کودک بررسی شد و توضیح دادیم که کودک لازم است این موضوع را درک کرده و آن را جدی بگیرد. کودک به دلیل ذات مهربان به سمت همه افراد و همه چیز جذب میشود به همین دلیل باید به او آموزش دهید بدون اجازه به وسایل دیگران دست نزنند و به افراد غریبه نیز نزدیک نشوند. عروسک یک اسباببازی مناسب برای این آموزش است و کودک با استفاده از آن میتواند مفهوم و اهمیت حریم خصوصی را درک کند.