خرید اسباب بازی های مبارزه ای برای کودکان انتخاب درستی است؟
اسباب بازی های مبارزه ای مانند تفنگ ها و انواع شمشیر ها ازجمله اسباب بازی های چالش برانگیزی استکه همواره این سوال را درپی دارد که آیا خرید آنها کار درستی است؟ در این مقاله با مجله بیبی لوکس همراه باشید تا از بعد های مختلف به این سری از اسباب بازی های محبوب نگاهی بیندازیم.
والدین و مربیان همواره با علاقه ی کودکان به اسباب بازی های مبارزه ای مثل اسلحه، شمشیر، بمب، ماشین های جنگی و غیره در محیط خانه و مدرسه دست و پنجه نرم می کنند. جنگیدن با سلاح های نمادین یا اسباب بازی های مبارزه ای نوعی بازی اجتماعی و نمایشی است که بیشتر در پسران سه تا هشت ساله مشاهده می شود. روانشناسان به جنگ بازی و اسباب بازی مبارزه ای به عنوان یک رفتار کلامی و جسمی که حداقل میان دو کودک است نگاه می کنند.
بازی و اسباب بازی های مبارزه ای به گونه ای هستند که همه شرکت کنندگان آن با لذت و به طور داوطلبانه درگیر نقش آفرینی متقابل می شوند. به عقیده ی کارشناسان علوم تربیتی اسباب بازی های مبارزه ای به طور معمول شامل مضامین، اقدامات، کلمات و باورهای تهاجمی هستند اما ذاتا ماهیت مخرب و آسیب زننده ای ندارند در صورتی که به صورت مدیریت شده به کودکان عرضه شوند.
به همین جهت کارشناسان ما در مجموعه ی بیبی لوکس در این محتوا به نقد و بررسی این موضوع پرداخته اند که آیا خرید اسباب بازی های مبارزه ای برای کودکان انتخاب درستی است یا خیر؟ چنانچه شما نیز مشتاق یافتن پاسخ این سوال هستید، ما را تا پایان مطلب همراهی بفرمایید.
اسباب بازی های مبارزه ای و تاثیر آن در کودکان
به طور قطع نمیتوان گفت اسباب بازی های جنگی می تواند برای کودکان مضر و یا مفید باشد آنچه که هنگام استفاده از این اسباب بازی حائز اهمیت است نحوه درک و طرز تفکر کودک از این اسباب بازی ها است. به عنوان نمونه هنگامی که کودک با یک اسباب بازی مثل شمشیر و سپر سرگرم می شود حتماً در ذهن خود در حال خلق یک سناریو است. چنانچه سناریو وی مبارزه و اعمال خشونت باشد میتوان متذکر شد که استفاده از این اسباب بازی برای کودک مفید نخواهد بود. چرا که احتمال دارد و در آینده نیز این خشونت را بر دیگران اعمال کند.
اما چنانچه به هنگام بازی با این وسیله تصور یک قهرمان داشته باشد که در حال محافظت کردن از دیگران است و یا خود را شخصی تصور کند که بر روی تشک مسابقه در حال شمشیر زنی با دیگری است، استفاده از این اسباب بازی هرگز برای برای کودک مضر نخواهد بود.
توصیه ی کارشناسان علوم تربیتی در استفاده از اسباب بازی های مبارزه ای
کارشناسان علوم تربیتی کودک معتقدند هنگامی که کودک در حال بازی با شمشیر ها و تفنگ ها است باید ذهن آنها کاملاً مورد واکاوی و کنکاش قرار گیرد تا نیت و درک آنها از بازی کردن با اسباب بازی های مبارزه مشخص شود. این امر فقط در صورتی انجام خواهد گرفت که با کودک صحبت کرده و یا با وی هم بازی شوید. همانگونه که میدانید کودکان همواره در حال الگوبرداری از بزرگسالان و محیط اطراف خود هستند. به همین جهت آنچه که برای آنها در معرض نمایش گذاشته می شود مورد اهمیت بوده و باید حاوی مضامین و محتوا های مفید و کاربردی باشد. چرا که در نهایت آنچه که ذهن کودکان را شکل میدهد همین مضامین و محتوا های دریافت شده توسط آنها است.
به همین جهت چنانچه آنها از اسباب بازی های مبارزه ای محتوای مفید و مضامین مثبت را دریافت کرده باشند، نگاه و درک آنها نیز مثبت خواهد بود و دیدگاه آنها نسبت به این اسباببازیها، خشونت آمیز نخواهد بود.
آیا استفاده از اسباب بازی های مبارزه ای کودک را خشن می کند؟
کودکان به ویژه پسران ۳ تا ۸ ساله عاشق بازی کردن با اسباب بازی های جنگی هستند چرا که این بازیها هم به اندازه کافی جذاب هستند و هم از تحرک فیزیکی کافی که اقتضای سن آنها است، برخوردار می باشند. اما در این میان آنچه که والدین را نگران میکند تاثیر منفی و خشونت آمیز اینگونه اسباب بازی هاست .این امر در حالی رخ میدهد که بسیاری از کارشناسان روانشناسی کودک معتقدند کودکان مضامین خشونت آمیز را از مشاهدات خود دریافت می کنند نه صرفاً اسباب بازی های مبارزه ای.
انتقال این مفاهیم معمولا از طریق رسانه های دیداری انجام می گیرد. آنها با دیدن فیلم کارتون و یا انجام بازیهای رایانه ای خشن این مفاهیم را دریافت کرده و از خود بروز می دهند.
پس سعی کنید مفاهیم خشونتآمیز را هرگز در معرض دید آنها قرار ندهید. این گونه کودکان هنگام استفاده از بازی های همچون تفنگ و یا شمشیر، نیتی برای اعمال خشونت ندارند بلکه تنها خود را یک ابر قهرمان می دانند. چنانچه طرز تفکر کودکان و مضامین انتقال یافته به آنها خشونت آمیز نباشد، اسباب بازی های مبارزه ای نه تنها باعث تحریف ذهنی آنها نمی شود بلکه شرایط اعتماد به نفس آنها را نیز فراهم می کند به هر حال از نقش اسباب بازی در تربیت کودکان نمیتوان گذشت. در غیر این صورت هرگونه وسیله و یا اسباب بازی که در اطراف آنها قرار می گیرد، می تواند وسیله ای برای اعمال خشونت باشد.
ممنوع کردن اسباب بازی های مبارزه ای و تاثیرات آن بر کودکان
تحقیقات نشان داده است که آموزش و توسعه بهینه کودکان به ویژه پسران در گرو ممنوع شدن مضامین پرخاشگرانه در اطراف آنها نیست! طبق تحقیقی که در دانشگاه نیویورک انجام گرفت حذف اسباب بازی های مبارزه ای در برنامه های کودکان فرصت های رشد اجتماعی، عاطفی، جسمی، شناختی و ارتباطی آنها را محدود کرده و امکان کسب مهارت های ضروری را از آنها سلب می کند، مهارت هایی که وجود آنها برای زندگی آینده کودکان مهم و ضروری است مهارت هایی همچون؛ توانایی های حرکتی لازم ،اعتماد به نفس، قدرت دفاع از خویشتن، تشخیص خیر از شر، حس همدردی، حس کمک به دیگران و غیره.
آیا اسباب بازی های مبارزه ای عامل صدمه دیدن کودکان هستند؟
مهم است که درک کنید کودکان به هنگام استفاده از اسباب بازی هایی مثل شمشیر و تفنگ قصد صدمه زدن به دیگران را ندارند هرچند که ممکن است آنها به هنگام بازی، آسیب های کوچکی ببینند اما این آسیب ها به دلیل ماهیت بازی کردن است و هدف آنها اعمال خشونت نیست. به همین جهت تشخیص این دو مفهوم از یکدیگر می تواند درک بهتری به شما از اسباب بازی های جنگی بدهد. با این وجود تحقیقات ثابت کرده است کودکانی که از اسباب بازی های مبارزه ای استفاده کردند توانایی بیشتری برای کنترل خشم و پرخاشگری خود دارند.
شناخت بیشتر کودکان با اسباب بازی های جنگی
اسباب بازی هایی مانند تفنگ و شمشیر به بزرگتر ها کمک می کنند که رفتارهای کودکان خود را مد نظر قرار دهند و با توجه به رفتاری که از خود در قالب بازی بروز می دهند آنها را مورد ارزیابی قرار دهند.
به این معنی که در صورتی که کودک خارج از حیطه بازی مکرراً رفتار خشونت آمیز را از خود تکرار کند و یا در خارج از متن بازی رفتارهای ضد اجتماعی بسیاری را از خود بروز دهد، این پیام را به والدین و یا مربیان خود می رساند که مفاهیم و محتوای خشونت آمیز بیشتری را دریافت کرده است و یا این کودک تمایل بیشتری به بروز خشونت در آینده خواهد داشت. در نتیجه والدین و یا مربیان به هنگام برخورد با چنین مواردی باید راهکارهای مناسب را اتخاذ کرده و و در صدد اصلاح کودک بر آیند.
به عقیده روانشناسان اینگونه کودکان به مراقبت و توجه بیشتری نسبت به سایر کودکان نیاز دارند.
انجام بازی های جنگی بدون استفاده از اسباب بازی های مبارزه ای
از آنجا که استفاده کردن از اسباب بازی های جنگی برای کودکان از اهمیت برخوردار است و حذف کردن آن نمیتواند تاثیری در حذف رفتارهای پرخاشگرانه از سوی آنها داشته باشد و همچنین کودکان به ویژه پسران علاقه بسیاری به بازی کردن با این اسباب بازی ها دارند، والدین و مربیان می توانند بازی های جنگی را برای کودکان طراحی کنید که برای انجام آنها نیازی به استفاده از اسباب بازی های مبارزه ای نیست. به عنوان مثال کودکان می توانند با استفاده از انواع فیگور و خرید فیگور شخصیت مثل فیگور تانوس یا فیگور اسپایدرمن یا خرید ست لباس اسپایدرمن شرایط انجام بازی جنگی را برای کودکان فراهم کنند. همچنین اینگونه نیاز کودکان را به استفاده از اسباب بازی های جنگی برآورده سازند.
کودکان به هنگام استفاده از این فیگورها در قالب اشخاص مختلف با یکدیگر به مبارزه می پردازند و در نهایت سناریوهایی را در ذهن خود خلق می کنند که ارضا کننده نیازهای جنگی در آنها می باشد.
استفاده از اسباب بازی های جنگی مناسب
سعی کنید اسباب بازی های مبارزه ای را برای کودکان خود تهیه کنید که از ایمنی کامل برخوردار هستند. به این معنی که طراحی اسباب بازی به گونه ای باشد که استفاده از آنها موجب صدمه رساندن به کودکان نشود.
به عنوان مثال کودکان به ویژه کودکان پسر علاقه زیادی به بازی کردن با تفنگ دارند. برای اینکه هم نیاز جنگی آنها ارضا شود و هم هنگام بازی ایمنی کامل داشته باشند بهتر است تفنگ هایی برای آنها تهیه شود که علاوه بر جذابیت کاملا ایمن و بدون ضرر هستند.
تفنگ های آبپاش بهترین نمونه برای اسباب بازی های مبارزه ای ایمن هستند.
فواید استفاده از اسباب بازی های جنگی
لازم است بدانید که استفاده از اسباب بازی های مبارزه ای و طراحی بازی های جنگی برای کودکان همچون سایر بازی ها دارای فواید بسیار است البته این نکته را باید در نظر گرفت انجام این بازی ها باید کاملا مدیریت شده و قابل کنترل باشند. اینگونه هیچ گونه خطر و یا آسیبی کودکان را تهدید نمیکند.
مطالعات نشان داده است که بازی های جنگی مانند همه اشکال بازی منبع مهمی برای یادگیری کودکان به حساب می آیند از جمله مواردی که آنها هنگام استفاده از اسباب بازی های جنگی می آموزند عبارت است از:
- کنترل کودکان بر روی تکانه ها و عضلات خود
- شناسایی میزان قدرت خود
- کنترل میزان ضربه یا فشار وارده به اجسام و یا دیگران
- شناخت تفاوت بین رفتار های قابل قبول و غیر قابل قبول
- آنها یاد می گیرند که قوانین ایجاد کنند و طبق قوانین بازی کنند
- آنها یاد می گیرند که از حرکات آسیب رسان به دیگران خودداری کنند.