این واقعیت که زبان انگلیسی یک مهارت حیاتی است، شکی نیست. اکثر والدین میدانند که تسلط اولیه به زبان انگلیسی امری مهم است و از اهمیت یادگیری زبان انگلیسی در کودکی مطلع هستند، اما تعداد کمی از آنها واقعاً کاری در مورد آن انجام میدهند. اولاً آموزش زبان انگلیسی در مقطع پیشدبستانی رایگان نیست و دوم اینکه باید فرزندتان را به کلاس ببرید. آنها در حال حاضر به پیشدبستانی میروند و کلاسهای زیادی دارند، پس چرا باید زبان را به کلاسهای او اضافه کنید؟ البته، شما نمیخواهید زمان آزاد خود را تلف کنید. شاید به نظر برسد که وقتی کودکان به مدرسه میروند، اینکه در کلاسهای اضافی شرکت کنند، بسیار سادهتر است.
اما با دانستن اثراتی که یادگیری زبان بر مهارتهای حل مسائله، افزایش خلاقیت و آینده موفق کودکان دارد، میتوانید از سد تمام این موانع عبور کنید. در این مقاله از بیبی لوکس به طور کامل به اهمیت یادگیری زبان انگلیسی در کودکی و موفقیت آموزش در سنین کم خواهیم پرداخت.
مغز کودکان، تشنه اطلاعات و تجربیات است!
کودکی سن رشد و یادگیری است. در این دوره، به دلیل اینکه مغز کودکان در حال رشد و تکامل بوده و نیاز حداکثری به اطلاعات و تجربیات برای شناخت دنیای اطراف دارد، در مقابل اطلاعات ورودی مقاومت نشان نداده و آماده یادگیری موضوعات مختلف است. مدارهای عصبی کودکان برای دریافت تجربیات جدید باز بوده و این سن به عنوان سن طلایی یادگیری شناخته می شود. از این رو والدین می بایست بر روی این موضوع حساسیت ویژه ای به خرج داده و برنامه ریزی های مهمی در زمینه یادگیری کودکان انجام دهند.
یادگیری زبان مادری و تسلط بر آن نیز در همین سنین اتفاق می افتد. از زمانی که کودک نسبت به محیط پیرامون خود هوشیار بوده و توانایی تشخیص صداها و محیط را داشته باشد، توانایی تاثیرپذیری و یادگیری هم در او شکل گرفته و ذهن فرآیند یادگیری را آغاز می کند. به مرور کودک با مشاهده مکالمه افراد، صحبت های مادرش با خود و صداهای پیرامون، شروع به الگو برداری و دریافت زبان مادری برای برقراری ارتباط می کند. این روند معمولا با کلماتی ساده شروع شده و سپس به کلمات پیچیده، جملات و در آخر به مکالمه کامل می رسد.
اهمیت یادگیری زبان انگلیسی به کودکان
در معرض زبان دوم بودن از سنین پایین به کودک در مسیر ارتباطگیری با جهان کمک میکند. زندگی در جایی چندفرهنگی و بالطبع قرارگیری در معرض زبانهای گوناگون، چیزی بسیار مثبت در شیوهی تفکر انسانها و افزایش صبر و تحمل آنها است. یک نمونهی عینی از این مطلب کشور آمریکا است. بهترین اجتماعات و مهمترین شهرهای این کشور در دو ساحل غربی و شرقی قرار دارند. یعنی جایی که مردم با فرهنگهای مختلف به آنجا رسیدند و هرکدام به شیوهی خود برای اقتصاد و فرهنگ منطقهای که در آن زندگی میکردند، تلاش کردند. از اهمیت یادگیری زبان انگلیسی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- پیشرفت زبان اول: وقتی کودک زبان دوم را یاد میگیرد، از سیستمی متفاوت در مغز خود استفاده میکند. وقتی تلاش دارند معنی واژهای را به زبان دیگر متوجه شوند، مقایسه انجام میدهند و این باعث میشود نگاهی عمیقتر به شکل و ساختار واژه در زبان خود هم انجام دهند.
- پیشرفت ادراک شناختی: وقتی بچه تلاش میکند زبان دوم را یاد بگیرد، مغز او در بخش حافظهی مغز او به جهت توالی و ساختار زبان جدید قوی میشود. این باعث میشود مسیرهای قدرتمندی برای تمرکز و ایجاد ارتباط بین حفظ و یادآوری اطلاعات ساخته شود.
- درک و احترام در جهت فرهنگهای دیگر: وقتی کودکان در معرض آموزش زبان دوم قرار میگیرند، درکی بیشتر نسبت به فرهنگِ پشت آن زبان به دست میآورند، رسوم آنها را یاد میگیرند و این در شخصیتی که در آینده خواهند داشت تاثیر جدی دارد. این مسئله، باعث آگاهی اجتماعی در بچه میشود و بعث میشود شهروندی آگاهتر در آینده باشد.
یادگیری زبان انگلیسی را بهتر است قبل از مدرسه شروع کنید
بسیار بهتر است که یادگیری زبان انگلیسی را از سن 6 یا حتی 5 سالگی شروع کنید! معمولاً در این سن، بچهها میتوانند به خوبی به زبان مادر خود صحبت کنند و مغز آنها به طور فعال در حال رشد است و برای یادگیری چیزهای جدید باز است. بچهها به همه چیز علاقه مند هستند و آمادهاند مانند یک اسفنج، اطلاعات جدید را جذب کنند؛ رقص، موسیقی، ورزش، شطرنج، هرآنچه که ذهنتان خطور کند. انگلیسی یا یک زبان خارجی دیگر میتواند بخشی از این لیست باشد. این میزان یادگیری بالا از نظر روانشناختی و فیزیولوژیکی در مبحث یادگیری سازنده زبان دوم مورد بررسی قرار گرفته است.
نکات روانشناختی:
- با افزایش نیاز به اجتماعی شدن، بچهها میخواهند با دوستان جدید ملاقات کنند.
- مانع روانی بسیار کمی دارند، زیرا در این سن بچهها اجتماعیتر و پرحرفتر میشوند.
- افزایش علاقه به یادگیری: بچهها متوجه میشوند که چیزهای جالب جدید زیادی در اطراف آنها وجود دارد و سعی میکنند محدودیتهای مجاز را گسترش دهند تا کنجکاوی رو به رشد خود را ارضا کنند.
- بازی بر اساس قوانین: در این سن بچهها متوجه میشوند که همه بازیها قوانین خاص خود را دارند که برای ادامه بازی باید رعایت شوند.
نکات فیزیولوژیکی:
- سیستم زبانی زبان مادری برایشان کم و بیش روشن است. بنابراین آنها دو زبان را با هم قاطی نخواهند کرد.
- اندامهای گفتاری آنها هنوز انعطاف پذیر است، بنابراین آنها میتوانند با تقلید از معلم به تلفظ صحیح را یاد بگیرند.
- آنها هنوز به یاد دارند که چگونه زبان مادری خود را یاد گرفتند، بنابراین هنگام یادگیری یک زبان جدید از همان اصل استفاده میکنند. در نتیجه، تا زمانی که تمرین منظم داشته باشند، زمان آسانتری برای به خاطر سپردن عبارات و سایر ساختارهای زبانی خواهند داشت.
- فرآیندهای شناختی (تخیل، توجه، حدس زدن و حافظه) به طور فعال در حال توسعه هستند. اگر شرایط مناسب را ایجاد کنید، بچهها میتوانند حجم زیادی از اطلاعات را به خاطر بسپارند.
نکات ذکر شده در یادگیری زبان جدید در سنین پایین به نفع شماست و اگر دروس را به درستی سازماندهی کنید قطعا به نتایج خوبی خواهید رسید.
آنچه که باید والدین در آموزش زبان انگلیسی انجام دهند
بسیاری از پدر و مادرها دوست دارند که فرزندان خود را بهگونهای آموزش دهند که از همان دوران کودکی یادگیری زبان انگلیسی را دنبال کنند. یکی از مهمترین عوامل موثر آموزش زبانهای خارجی به کودکان این است که به آنها کمک کنیم تا درک درستی از ارتباط با زبان های خارجی پیدا کنند. برای این کار بایستی که از همان ابتدای کودکی فرزندانمان را در معرض استفاده از زبان مورد نظر قرار داده و حس مثبتی در مورد استفاده از زبان دوم در آنها ایجاد کنیم.
هنگامی که بچه ها از همان ابتدای کودکی در معرض یادگیری زبان انگلیسی قرار بگیرند تمایل پیدا میکنند که زبان انگلیسی را یاد گرفته و برایشان کار بسیار راحتی می شود. هر چند که اگر کودکان و بچه های خردسال را به زور مجبور کنیم که زبان دیگری را یاد بگیرند در ذهن آنها اثر منفی گذاشته و باعث می شود که دیگر به دنبال یادگیری زبان مورد نظر نروند و یا به عبارتی آنها را دلزده کنیم. برای اینکه از همان ابتدای کار یادگیری زبان انگلیسی برای آنها آسان شود، بهترین کار این است که اکثر کلماتی را که به کار میبریم به صورت دوگانه به کار ببریم. مثلا اگر میخواهیم سیبی به دست کودکمان دهیم، اول اسم سیب را به زبان مادری و سپس به زبان مورد نظر عنوان کنیم.
یکی دیگر از ترفندهایی که برای یادگیری زبان انگلیسی در کودکان بسیار که بسیار موثر است، این است که هنگام اضطرار و نیاز کودک به چیزی خاص از او بخواهیم که نام آن شی را به زبان انگلیسی بیان کند و بعد از اینکه نام آن را به زبان انگلیسی بیان کرد این وسیله را به عنوان پاداش در اختیار او قرار دهیم. البته بایستی قبل از این کار نام آن وسیله مورد نظر به کودک آموزش داده شده باشد.
جمع بندی اهمیت یادگیری زبان انگلیسی
هیچ وقت برای فرزند شما برای شروع یادگیری زبان انگلیسی زود نیست. این سرگرم کننده است، باعث رشد سالم میشود و بسیاری از مزایای شناختی و اجتماعی مادام العمر باقی خواهند ماند. نکته خوب این است که شما مجبور نیستید به زبان انگلیسی مسلط باشید تا فرزندتان شروع به یادگیری کند. منابع زیادی، چه آنلاین و چه آفلاین وجود دارد که میتواند به ایجاد یک محیط آموزشی سرگرم کننده و آموزشی برای فرزندان شما کمک کند.
یادگیری زبان انگلیسی از دوران کودکی بدون شک بهترین تصمیمی است که میگیرید. چراکه این امکان را فراهم کنید که آینده فرزندتان موفق باشد. در این سنین همه معلمان به طور فعال با بچهها ارتباط برقرار میکنند و تعامل دارند، که این روند نتیجه خوبی را تضمین میکند که آنها به سرعت مانند یک زبان انگلیسی زبان مادری صحبت کنند، بخوانند و بنویسند.