دانستنی ها

در مورد اولین حمام نوزاد چه میدانید؟

اولین حمام نوزاد

حمام یکی از کارهای لذت‌بخش روزمره است، ولی شاید برای یک نوزاد تازه متولدشده که بند نافش هم هنوز نیفتاده به همین لذت‌بخشی نباشد. شاید در اولین حمام نوزاد کمی ترسیده باشید ولی تا پلک بر هم بزنید یک حرفه‌ای تمام‌عیار شده‌اید. در این مطلب با نکات مهم دیگری در مورد اولین حمام نوزادتان آشنا شوید با بیبی لوکس همراه باشید.

زمان اولین حمام نوزاد

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که بهتر است اولین حمام نوزاد پس از گذشت ۲۴ ساعت اول تولد باشد. همچنین در اولین شست‌وشوی نوزاد بهتر است فقط بدن او را با اسفنج نرم مرطوب و مخصوص نوزادان تمیز کنید و قبل از افتادن ریشهٔ بند ناف، نوزادتان را در آب غوطه‌ور نکنید.

در طول یک سال اول تولد نیز، نهایتاً دو یا سه بار حمام در هفته کافی است، چون دفعات بیشتر حمام می‌تواند باعث خشکی پوست کودکتان شود. در ادامه می‌توانید برخی از نکات مهم در مورد حمام نوزاد را بخوانید.

دلایل تاخیر ۲۴ ساعته در اولین حمام نوزاد

دمای بدن و قند خون نوزاد

نوزدانی که فورا استحمام می شوند بیشتر از سایرین در معرض سرما خوردگی و سرما زدگی می باشند. همچنین استرس جزیی که به نوزاد وارد می شود، او را در معرض افت قند خون قرار می دهد.

پیوند بین مادر و نوزاد و شیردهی اولیه

حمام اولیه و بلافاصله و دور کردن نوزاد از مادر ممکن است باعث کاهش ارتباط پوستی یا پیوند بین مادر و کودک گردد و موفقیت در شیر دهی اولیه را کاهش دهد.

مطالعات نشان داده است که شیر دهی اولیه یا شیر دهی در بیمارستان بین نوزادانی که اولین حمام آن ها ۱۲ ساعت بعد از تولد بوده، ۱۲۶ درصد بیشتر از نوزادانی می باشد که اولین حمام آن ها در ۲ ساعت اولیه بعد از تولد، انجام شده است.

اولین حمام نوزاد

خشکی پوست

ورونیکس ماده ای سفید رنگ و مومی شکل است که قبل از تولد روی پوست نوزاد می نشیند و به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی عمل می کند. این ماده دارای خواص آنتی باکتریالی نیز می باشد. به توصیه آکادمی اطفال آمریکا، بهتر است که این ماده مدتی روی پوست نوزاد بماند تا مانع از خشکی پوست ظریف نوزاد گردد.

این امر به خصوص در مورد نوزادان نارس از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا پوست آن ها به شدت آسیب پذیر می باشد.

اولین حمام نوزاد در خانه

نوزادان نیازی ندارند که به طور مرتب و هر روز حمام داده شوند، زیرا بدن آن ها به ندرت عرق می کند و کثیف می شود. سه حمام در طول هفته برای نوزاد مناسب است.

برای استحمام نوزاد از وان حمام یا سینک مخصوص نوزادان استفاده کنید.

حوله و سایر لوازم حمام را در دسترس خود قرار دهید.

اگر در حین حمام چیزی را فراموش کردید که به آن نیاز دارید، کودک را همراه خود ببرد. هرگز نوزاد خود را حتی برای یک لحظه تنها نگذارید.

شستشوی نوزاد

ابتدا دمای آب را بررسی کنید، به توصیه آکادمی اطفال آمریکا دمای آب باید بین ۴۸ تا ۴۹ درجه سانتی گراد باشد تا کودک شما دچار سوختگی نگردد.

وان یا سینک مخصوص کودک را تا ۵ سانتی متر پر از آب کنید. و بعد از در آوردن لباس های کودک بلافاصله و به آرامی او را درون سینک قرار دهید. بهتر است سر و بدن کودک خارج از آب باشد.

برای شستشو بدن نوزاد از صابون استفاده نکنید. صابون ها باعث تغییر در pH پوست و در نهایت خشکی پوست کودک شما می گردند. می توانید از پاک کننده های ملایم و مخصوص کودک استفاده نمایید.

ممکن است در حین شستشو لکه های پوسته داری را روی سر کودک خود مشاهده کنید. به این عارضه کلاهک گهواره گفته می شود و برای نوزادان طبیعی می باشد. می توانید به آرامی و در حین شستشو با استفاده از پارچه ای نرم آن ها را جدا کنید.

دقت داشته باشید که از یک پارچه و یا حوله نرم برای شستشو بدن کودک خود استفاده نمایید زیرا پوست آن ها بسیار ظریف می باشد و به راحتی آسیب می بیند.

اولین حمام نوزاد

خشک کردن بدن نوزاد

بعد از آبکشی، فورا یک حوله دور نوزاد خود بپیچید و به آرامی بدن او را خشک کنید. سپس از لوسیون های مرطوب کننده مخصوص کودک استفاده نمایید تا از خشکی و اگزمای پوستی جلوگیری کنید.

دانستن اصول اولیه می تواند حمام کردن نوزادتان را راحت کند. فقط مطمئن شوید که کودک شما در طول زمان حمام راحت و ایمن می‌ ماند.

نکات مهم در مورد اولین حمام نوزاد

نوزادان در اولین حمام واکنش‌های متفاوتی دارند. نوزادی ممکن است از حمام کردن و آب لذت ببرد، درحالی‌که نوزاد دیگری در حمام گریه کند و بی‌قرار باشد. در هر صورت شما باید در گام اول آرامشتان را با بالا بردن سطح آگاهی از نکات مربوط به حمام نوزادان حفظ تا بتوانید با احتیاط عمل کنید. نکات زیر را نیز رعایت کنید:

  • ابتدا تمام وسایل برقی را از حمام خارج کنید یا آنها را از برق درآورید.
  • یک نوزاد خیس و شاید کفی بسیار لغزنده است، پس احتیاط را رعایت کنید.
  • کف حمام خشک باشد.
  • دمپایی حمامتان خیس و لغزنده نباشد.
  • همهٔ لوازم مورد نیاز مثل صابون بچه، حولهٔ تمیز، لباس و یک پوشک بچه را قبل از حمام کردن نوزاد آماده کنید.
  • لباس‌های نوزاد را داخل حمام درآورید تا سردش نشود.
  • شاید بد نباشد بگذارید در ابتدای حمام پوشکش را داشته باشد تا به او حس امنیت بدهد و گریه نکند.
  • دمای مناسب آب ۳۲ درجه‌ سانتی‌گراد تا چند درجه بالاتر مناسب است و دمای خود حمام هم سرد نباشد.
  • از یک اسفنج نرم یا دستانتان برای شست‌وشوی بدن نوزاد استفاده کنید.
  • روی ریشهٔ بند ناف آب نریزید و کودک را وقتی هنوز ریشهٔ بند نافش نیفتاده است در آب غوطه‌ور نکنید.
  • شما می‌توانید بدن نوزاد را فقط با آب خالی هم تمیز کنید.
  • در صورت تمایلتان برای استفاده از شوینده‌ها، از محصولات مخصوص نوزادان و خیلی هم کم استفاده کنید، چون پوست کودک شما تازه در حال آشنایی با فضای خارج از رحم است.
  • صابون‌های معمولی باعث خشک شدن پوست نوزاد خواهد شد.
  • اگر پوست نوزادتان خیلی خشک است با پزشک برای استفاده از یک لوسیون مناسب بعد از حمام مخصوص نوزادان مشورت کنید.
  • یک شست‌وشوی ملایم و ساده برای اندام تناسلی نوزادتان کافی است.
  • تحت هیچ شرایطی نوزاد را بدون مراقب در حمام رها نکنید، زیرا یک نوزاد می‌تواند در عمق کمتر از دو سانتی‌متر آب و در کمتر از ۶۰ ثانیه خفه شود.

دانستن این نکات به ظاهر ساده و اولیهٔ در اولین حمام نوازد، کار را برایتان راحت‌تر و ایمن‌تر می‌کند و از حجم نگرانی‌ شما هم می‌کاهد.

  • همچنین امروزه استفاده از لوسیون‌های مخصوص شست‌وشوی حمام نوزادان و شیرخواران که پوست آنها را مرطوب و نرم می‌کند و از خشکی پوست آنها جلوگیری کند، می‌تواند گزینۀ مناسبی باشد که می‌توانید از پزشکتان برای خرید نوع مناسب آن مشورت بگیرید. همچنین به دلیل پیشگیری از عفونت‌های ادراری که در ماه‌ها و سال‌های اول تولد شایع است، غوطه‌ور نکردن نوزادان و شیرخواران دختر در لگن آب روش مناسب‌تری برای حمام کردن به شمار می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید