دانستنی ها

آموزش کامل حمام کردن نوزاد

حمام کردن نوزاد

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مادران حمام کردن نوزاد تازه متولد شده است. زمانی که نوزاد به دنیا می آید خیلی از پدر و مادرها می ترسند که کوچولوی خود را به حمام ببرند به دلیل اینکه ممکنه از دستشان لیز بخوره یا به آنها آسیب بزنن ولی با دانستن برخی نکات و حفظ آرامش میتوانید به راحتی نوزاد دلبندتان را حمام کنید و این کار برای شما یکی از بهترین بخش های زندگی تان می شود. در این مطلب به نکاتی اشاره می‌کنیم که به حمام کردن نوزادان کمک می‌کند. با بیبی لوکس همراه باشید.

روش معمول حمام کردن نوزاد

ممکن است  برای بسیاری از والدین این مسئله تعجب برانگیز باشد که بدانند نوزاد تازه متولد شده هر روز نیازی به استحمام ندارد. بلکه دو یا سه بار حمام در هفته کافی است ، به شرطی که روزانه صورت ، گردن ، دست ها و قسمت های زیرین بدن کودک را تمیز کنید و قسمت پوشک را کاملاً بعد از تعویض پوشک شستشو دهید .

از نظر زمانی انجام اولین حمام نوزاد به خود شما بستگی دارد! ممکن است دوست داشته باشید چند روز صبر کنید و فقط در همان روزهای اول به جای حمام های کامل ، تنها قسمت های مختلف بدن او را پاک کنید ، اما همچنین ممکن است دوست داشته باشید به محض آوردن کودک خود به خانه ، یک حمام کامل را انجام دهید.

شستن کودک بدون حمام کردن

به جای اینکه روزانه نوزاد را به یک حمام کامل ببرید ، گاهی اوقات کافی است که نوزاد خود را تمیز کنید. این به این معنی است که  صورت ، گردن ، دست ها و پایین بدن کودک را تمیز کنید.

گاهی اوقات متخصصان توصیه می کنند که بهتر است جهت مراقبت از بند ناف نوزاد اولین حمام را تا کنده شدن کامل بند ناف به تعویق بیندازید.

ممکن است  استفاده از یک تسفنج مرطوب برای شستن قسمتهایی از بدن نوزاد مناسب باشد اما استفاده از پنبه از نظر بهداشتی به مراتب بهتر است ، زیرا برای هر قسمت از بدن کودک خود به یک قطعه تازه نیاز دارید و تکه استفاده شده قبلی را دور خواهید انداخت.

حمام کردن نوزاد

اقدامات قبل از تمیز کردن قسمتهایی از بدن نوزاد  :

  • یک کاسه آب گرم بزرگ
  • حوله
  • مقداری پنبه یا اسفنج حمام
  • پوشک تازه
  • لباسهای تمیز

لباس نازکی بر تن نوزاد نمایید و او را  در یک حوله بپیچید و روی یک تشک تعویض قرار دهید  .

تکه ای از  پنبه را در آب قرار دهید (باید مرطوب باشد ، اما آب زیادی از آن نچکد) و به آرامی دور چشم کودک خود را پاک کنید. از بینی شروع کنید و به سمت بیرون حرکت کنید. برای هر چشم از تکه جدیدی از  پنبه استفاده کنید.

یک پنبه دیگر بردارید و از آن برای پاک کردن گوش استفاده کنید ، اما نه در داخل آنها. (هرگز گوش پاک کن یا چیز دیگری را داخل گوش کودک قرار ندهید.)

برای شستن بقیه صورت ، گردن و دست های کودک خود از همین روش استفاده کنید.

پوشک را از بدن نوزاد خارج کنید و قسمت  جلوی بدن او را  با یک تکه پنبه تازه بشویید. اگر کودک شما دختر است ، پاک کردن از جلو به عقب برای جلوگیری از انتشار میکروب از پایین به واژن ، مهم است.

اگر نوزاد پسر دارید به آرامی اطراف بیضه ها و آلت تناسلی را پاک کنید. نیازی به عقب کشیدن پوست ختنه گاه نیست.

پوست نوزاد را به آرامی و کاملا خشک نمایید ،دقت کنید که در لابلای چین های بدن او  خشک شود  و پوشک تمیزی را برای او استفاده نمایید .

مهم ترین نکات برای اولین حمام نوزاد بعد از تولد

– مهم ترین نکته ای که باید توجه کنید دمای محل حمام نوزاد است که بهتر است ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد باشد.

۲- قبل از شست‌وشوی نوزاد، اسفنج  را کاملا تمیز کنید و آب بکشید بطوری که که صابون در آن نماند، بعد با آب ولرم ، بدن نوزادتان را به آرامی شستشو دهید.معمولا نوزاد را می توان بصورت یک روز در میان و یا دو بار در هفته حمام کرد. از حمام کردن نوزاد، بلافاصله بعد از شیر خوردن خودداری کنید زیرا احتمال استفراغ و فشار در ناحیه شکم وجود دارد.

۳- کف حمام خشک باشد

۴- همه ی لوازم مورد نیاز نوزاد مثل صابون بچه، حوله تمیز، لباس و یک پوشک بچه را قبل از حمام کردن نوزاد آماده کنید.

۵- لباس نوزاد را داخل حمام درآورید تا سردش نشود.

۶- در صورت تمایل برای استفاده از شوینده‌ها، از محصولات مخصوص نوزادان و خیلی هم کم استفاده کنید، چون پوست کودک شما بعد از تولد حساس است

۷- صابون‌های معمولی باعث خشک شدن پوست نوزاد خواهد شد.

مراحل حمام کردن نوزاد

۱- قبل از هر چیز وسایل نوزاد را آماده کنید ممکن است بخواهید نوزاد را در وان مخصوص نوزاد بشورید

مهم این است که وسایل حمام کودک دلبندتان را مثل صابون نوزادصابون نوزاد ، شامپو ، لیف ، حوله ، یک پوشک تمیز و لباس‌ نوزاد  نزدیک دستتان باشد

۲- دمای مناسبی برای آب انتخاب کنید از آنجایی که پوست نوزاد بسیار حساس است و دمای بدن او خیلی زود بالا می‌رود.

پس دمای مناسب برای آب را پیدا کنید. اگر از دماسنج استفاده می‌کنید، دمای حدود ۳۵ درجه با این شرط که حمام به اندازه کافی گرم باشد، مناسب است.

۳- لباس های کوچولوی دلبندتان را به مرور در بیاورید اگر برایتان ممکن است

نوزاد را با لباس به حمام ببرید، می‌توانید میز تعویض پوشک را آنجا بگذارید و آرام آرام لباس نوزادتان را در بیاورید. از آنجایی که نوزاد خیلی سریع احساس سرما  می کند مطمئن شوید که دمای حمام به اندازه کافی  گرم باشد .

حمام کردن نوزاد

 

۴- مدام روی بدنش آب بریزید برای اینکه نوزاد را وارد آب کنید بهترین راه این است که پاهایش را اول با آب آشنا کنید.

برای این‌ کارباید با دست دیگرتان سر و گردن او را نگه دارید تا حالت خودش را از دست ندهد. با آرامش آب را به بدنش بریزید و تا انتهای حمام این‌ کار را تکرار کنید تا احساس سرما نکند.

۵- شست‌وشو را شروع کنید برای شستن نوزاد به یک صابون ملایم مناسب پوست او و یک لیف نرم مناسب احتیاج دارید.

سپس سر او را به آرامی با دست یا همان لیف نرم آرام بشویید و صورت و گوش‌هایش را تمیز کنید.

۶- بعد از اتمام حمام کردن نوزاد او را با حوله خشک کنید از آن‌جایی که حوله  تماس مستقیمی با پوست لطیف نوزاد دارد باید به یک سری نکات توجه کنید.

حوله نوزاد باید جنس پنبه‌ای نرمی داشته تا برای پوست نوزاد هیچ‌گونه حساسیتی ایجاد نکند همچنین جذب آب بالا از جمله نکات مهم دیگری است که باید در هنگام خرید حوله به آن دقت داشت استفاده از یک حوله نرم و کلاه دار برای پوشاندن و خشک کردن کودک بسیار مناسب است

۷- در مرحله آخر بعد از خشک کردن کودک لباس را به آرامی  تنش کنید و اگر پوست کودکتان خشک و یا پوسته پوسته می شود میتوانید از یک لوسیون و مرطوب کننده برای کودکتان استفاده کنید.

توجه داشته باشید که نوزاد در تنظیم حرارت بدن خود ناتوان است و نمی تواند دمای بدن خود را به خوبی کنترل کنند. بنابراین گرم نگه داشتن و پوشاندن آن ها حائز اهمیت است .

نکات بیشتر درباره زمان حمام کودک

نوزاد را ماساژ دهید

درست بعد از حمام کردن نوزاد ، زمان خوبی برای ماساژ آرامش بخش نوزاد است. این  کار ممکن است به کودک شما کمک کند تا آرام شود و راحت تر بخوابد. تا زمان تولد کودک حداقل ۱ ماهه از روغن ماساژ یا لوسیون استفاده نکنید.

با کودک خود حمام کنید.

اگر کودک در هنگام حمام احساس ترس می کند ، حمام کردن شما با هم ممکن است کمک کند. دمای آب حمام را بررسی کنید تا بیش از حد گرم نباشد و ترجیحاً از کسی بخواهید که  با نگه داشتن نوزاد تازه متولد شده  در هنگام ورود و خارج شدن از حمام ، به شما کمک کند.

با کودک خود صحبت کنید و برای او آواز بخوانید.

صدای آرام شما می تواند به کودک اطمینان و آرامش دهد .

استفاده از کرم مناسب

اگر کودک شما مستعد خشکی پوست یا اگزما است ، بعد از استحمام زمان خوبی است که یک کرم مرطوب کننده ملایم (با تجویز یا توصیه پزشک ) در مناطق آسیب دیده بمالید.

هرگز کودک خود را در آب تنها نگذارید. حتی یک لحظه اگر مجبور به ترک حمام بودید نوزاد را با خود ببرید و در حوله پیچیده تا گرم شود.

چیزی به آب اضافه نکنید.

نیازی به استفاده از صابون یا افزودن مواد شوینده یا حمام حبابی برای حمام کردن نوزاد نیست. متخصصان توصیه می کنند برای اولین ماه پوست کودک خود را در آب معمولی بشویید.

خلاصه مقاله

نوزاد تازه متولد شده نیازی به استحمام روزانه ندارد، دو یا سه بار حمام در هفته کافی است. در صورت عدم نیاز به حمام کامل، صورت، گردن، دست‌ها و قسمت پوشک را تمیز کنید. در اولین حمام، دمای محیط حمام باید ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد باشد و از صابون‌های معمولی برای شستشو استفاده نکنید. قبل از حمام کردن نوزاد، همه لوازم مورد نیاز را آماده کنید.

  • دمای حمام نوزاد باید ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد باشد.
  • قبل از حمام کردن نوزاد، اسفنج را کاملا تمیز کرده و صابون در آن نگذاشته و بدن نوزاد را به آرامی شستشو دهید.
  • همه ی لوازم مورد نیاز نوزاد را قبل از حمام کردن آماده کنید.
  • لباس نوزاد را داخل حمام درآورید تا سرد نشود.
  • از استفاده از شوینده‌های مخصوص نوزادان استفاده کنید.
  • پس از حمام نوزاد را با حوله خشک کرده و لباس را به آرامی تنش کنید.
  • ماساژ آرامش بخش نوزاد را بعد از حمام انجام دهید.
  • کودک خود را در آب تنها نگذارید و هرگز چیزی به آب اضافه نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید